zorgtoerist


zorgtoerist 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; transport, verkeer en reizen; neologisme)

iemand die naar een bepaald land of een bepaalde plaats afreist om daar een medische behandeling of cosmetische behandeling te ondergaan of om een bepaalde kuur of therapie te volgen; toerist die afreist om medische redenen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zorgtoerist…

is een toerist; is een persoon

  • [Motief] reist af naar een bepaalde plaats of een bepaald land om daar een medische of cosmetische behandeling te ondergaan, meestal omdat het op die plaats sneller en gemakkelijker gaat

    Hoofdsemagram: toerist


    Algemene voorbeelden


    Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme. Eén centraal punt in Zeeland waar een zorgtoerist zijn vakantie kan boeken en meteen een pasklaar antwoord krijgt op al zijn vragen. Een helpdesk die tegelijkertijd ook aanspreekpunt voor de toeristische ondernemer is.

    http://www.deondernemer-zeeland.nl/200706/r07.shtml,

    Zorgtoerist doet ivf liever in Turkije. Het embryo dat Jolanda (36) in haar buik draagt, lag nog niet zo lang geleden in een vriezer in een Turkse kliniek. Sinds haar 28ste doet de kapster uit de provincie Groningen pogingen zwanger te worden. Vanwege verklevingen in de baarmoederhals lukt dat niet op een natuurlijk manier en is ivf de enige optie. Drie keer probeerde ze het in een Gronings ziekenhuis. En tweemaal zocht ze haar heil in Brussel. Telkens zonder succes.

    http://www.lokum.nl/turkije/2007/12/30/zorgtoerist-doet-ivf-liever-in-turkije/,

    Zo heeft onlangs de Europese Commissie een voorstel over grensoverschrijdende zorg ingediend. Zorgtoeristen vanuit Europa kunnen, als dit voorstel doorgaat, zonder toestemming van hun zorgverzekeraar zorg verkrijgen in het buitenland. De binnenlandse kosten worden voor elke behandeling in het buitenland dan sowieso vergoed. Eventuele extra kosten moet de zorgtoerist zelf betalen.

    http://www.martijnhulst.nl/weblog/pivot/entry.php?id=394

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003
    Periode opkomst 2003