zoutbrug


zoutbrug 1.0

afbeelding

Bron: Hazmat2
( CC BY 3.0 )

verbinding tussen twee elektrochemische halfcellen die gevuld is met een elektriciteit geleidende zoutoplossing die de stroomkring sluit maar menging van de oplossingen in de halfcellen verhindert; verbinding door een zout in een elektrochemische opstelling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zoutbrug…

is een verbinding

  • [Samenstelling] bestaat vaak uit een slang of buisje met daarin een geconcentreerde oplossing van een zout
  • [Positie] is gelegen tussen twee bekerglazen e.d. met hun oplossing en elektrode
  • [Activiteit of handeling] sluit de stroomkring maar belet vermenging van de oplossingen in de bekerglazen

    Algemene voorbeelden


    De docent voert het volgende experiment uit [...]. Hij plaatst staafjes metaal in een bekerglas met een oplossing van het betreffende metaalion. Tussen beide bekerglazen wordt een zoutbrug geplaatst. Vervolgens meet de docent het spanningsverschil tussen de twee metaalstaafjes.

    http://nieuwescheikunde.nl/Publicaties/Lesmodulen/Energie/Energie_20om_20mee_20te_20nemen__leerlingentekst_20_28CONCEPT_29.pdf/,

    Zoals bekend is uit de natuurkunde, dient er voor elektrische stroom een gesloten stroomkring te zijn. Om de stroomkring te sluiten, is tussen de oplossingen in de halfcellen een stroomgeleidend voorwerp aangebracht [...]. Dit wordt een zoutbrug genoemd. Een zoutbrug is een geconcentreerde oplossing van een zout, die meestal in een soort van gel is aangebracht [...]. De ionen in de zoutbrug dragen zorg voor sluiting van de stroomkring. Uiteraard kan dit niet oneindig doorgaan: een zoutbrug kan uitgeput raken.

    http://sites.marnixcollege.nl//scheikunde/files%20klassen/v456/vwo5_sk12_elektrochemie_deel_I.pdf,

    Zonder zoutbrug zou (in de beschreven electrochemische cel) halfcel A al snel negatief geladen worden door de toestroom van elektronen. Halfcel B zou juist positief geladen worden. Vanuit de zoutbrug stromen positief geladen kaliumionen richting halfcel A waardoor het dreigende overschot aan negatieve lading wordt gecompenseerd. Negatief geladen nitraationen stromen ondertussen richting halfcel B. De zoutbrug sluit dus de stroomkring door middel van ladingstransport door ionen.

    (onbekend)

    Een elektrochemische cel bestaat uit de volgende onderdelen: twee stoffen/deeltjes die als reductor en oxidator optreden; twee geleidende staven, waaraan de elektronenoverdracht plaatsvindt, de elektroden; een zoutbrug, een U-vormige buis die een gel bevat die doordrenkt is met een zoutoplossing, de elektrolyt.

    http://www.willdewolf.nl/5-HAVO/SH9.pdf