zoutloket


zoutloket 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in Nederland; neologisme)

regionale of nationale overheidsinstelling die in de winter in geval van aanhoudende extreme gladheid en bij een dreigend tekort aan strooizout inventariseert op welke plaatsen nog wel zout aanwezig is en dit in overleg met de wegbeheerders herverdeelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zoutloket…

is een instelling

  • [Functie] inventariseert in de winter op welke plaatsen nog strooizout aanwezig is en herverdeelt dit zout in overleg met de wegbeheerders

    Algemene voorbeelden


    Op het moment dat er een (landelijk) tekort aan strooizout ontstaat, kan de Minister van Infrastructuur en Milieu besluiten voor het inwerking stellen van zoutloketten. Dat doet zij in overleg met het IPO, VNG en UvW. Het zoutloket wordt ingesteld wanneer: - De strooizoutvoorraden bij een groot deel van de wegbeheerders op dreigen te raken - Er door de markt geen of heel beperkt strooizout geleverd kan worden - Er aanhoudende kans op gladheid is door aanhoudend winterweer Op woensdag 22 december 2010 zijn de zoutloketten door de wegbeheerders in werking gesteld.

    http://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/veelgestelde_vragen/index.aspx#v278810,

    Het zoutloket beheert het zout, verzamelt actuele gegevens over de strooizoutvoorraden van de verschillende wegbeheerders, coördineert ingediende hulpvragen en neemt beslissingen hierover op basis van gezamenlijk gemaakte afspraken. Het zout blijft in depot bij de desbetreffende wegbeheerder en wordt door het zoutloket indien nodig op afstand herverdeeld.

    http://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/veelgestelde_vragen/index.aspx#v278811,

    Op de laatste dag van het jaar krijgt de gemeente Sint-Michielsgestel 20 ton strooizout van het zoutloket geleverd. Hiermee kan de gemeente de hoofdroutes weer gaan strooien.

    http://www.nieuwslijst.nl/meijerei_noord-brabant/gestel-krijgt-nieuwe-lading-strooizout_a2142603.html?l=site&p=1,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • nationaal zoutloket
    • regionaal zoutloket

    Via de zoutloketten kan strooizout worden herverdeeld om de belangrijkste wegen in Nederland begaanbaar te houden. Over het instellen van zoutloketten zijn afspraken gemaakt met het Inter Provinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen. Als er op het gebied van strooizout een landelijke schaarste ontstaat, kunnen zoutloketten ingesteld worden. Er zijn negen regionale zoutloketten en één nationaal zoutloket.

    http://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/veelgestelde_vragen/index.aspx#v278811,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010