zuringzout


zuringzout 1.0

zuur kaliumzout dat van nature onder meer voorkomt in bladeren van de plantensoort zuring en wordt gebruikt als middel om roestvlekken te verwijderen; kaliumbioxalaat

Semagram


Zuringzout…

is zout

 • [Functie] wordt gebruikt als vlekkenverwijderaar
 • [Ontstaan] komt onder meer voor in bladeren van de plantensoort zuring
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is giftig

  Hoofdsemagram: zout


  Wetenschappelijke naam: kaliumbioxalaat

  Algemene voorbeelden


  Zuring (alle soorten) - Rumex spec. [...]. De bladeren zijn door hun gehalte aan kaliumbioxalaat (zuringzout) beschut tegen diervraat.

  http://waarnemingen.be/soort/info/197088

  Aan de rand [...] bloeit vanaf half april de witte schapen- of klaverzuring, ook wel gewoon zuring genaamd. Dit plantje is een schaduwplant bij uitstek [...]. Zuring lag aan de basis van de productie van zuringzout, dat gebruikt werd om inkt- en roestvlekken mee te verwijderen en om te ontkalken en te beitsen.

  http://www.berinzenne.be/2007/promenades/nl/prom02/borne09.htm,

  Kaliumbioxalaat (zuringzout) is bestanddeel van vlekkenwater (roest).

  http://www.e-gezondheid.be/oxaalzuur/gids/1329,

  Roestvlekken zijn te verwijderen uit kleding met citroenzuur. De roestvlekken behandel je met citroenzuur, daarna goed uitspoelen in lauw water en dan het kledingstuk wassen volgens voorschrift. In plaats van citroenzuur kun je ook zuringzout gebruiken. Zuringzout zit ook vaak in de middelen die speciaal voor roestvlekken zijn.

  http://www.schoonmaken-huishouden.nl/roestvlekken-verwijderen.php

  Maak een mengseltje van 1 dl warm water (kopje), 2 gram zuringzout (mespunt, te koop bij een goede drogist) en 10 gram (koffielepel) glycerine. Smeer dit op de vlek en zie hoe de roest verdwijnt. Zodra de vlek weg is, spoel je de stof met (liefst gedistilleerd) water. Hierna de kleding gewoon wassen. Verwijder nooit roestvlekken als je het kledingstuk aan hebt! Het zuringzout kan namelijk heel zeer doen op de huid. Bescherm dus ook je handen als je deze methode toepast.

  http://tantekaat.net/vlekkenwijzer/roest.html,

  Witte wol kan men het beste behandelen met citroenzuur 10%, oxaalzuur, eventueel met een oplossing van zuringzout nabehandelen en direct in royaal water spoelen.

  http://www.voorbeginners.net/vlekkengids-groentevlekken-inktvlekken/,