zwaarbeproefd


zwaarbeproefd 1.0

( Gezegd van zowel personen als zaken)
door rampspoed, ellende, ongeluk zeer op de proef gesteld; zware beproevingen ondergaan hebbend

Algemene voorbeelden


Wat is de maatschappelijke rol van de (klinisch) genetische centra? [...]. Ze zorgen voor de opvang en begeleiding van vaak zwaarbeproefde individuen en families die belastende informatie moeten verwerken en op basis daarvan vaak zéér zware beslissingen moeten nemen, bijvoorbeeld over een huwelijk en over kinderen.

http://www.expeditieeuropa.be/ne/index.php?mainpage=teksten/inhoud.html,

Hoewel het voor niemand een gewoon leven was, toch hoopte iedereen in Ieper te kunnen blijven. De rust werd – helaas – spoedig verstoord. De gevaarlijke tyfus, een vreselijke epidemie, brak uit in de zwaarbeproefde stad. Wellicht hadden de soldaten het virus meegebracht.

https://www.dekroniekenvandewesthoek.be/bloed-overal-bloed/,

"Ik ben een van de zeer weinigen van mijn generatie Palestijnen die nog in leven is. Het is onze plicht, onze rijke ervaring aan de nieuwe generaties door te geven. Ik ben al een oud man, maar toch heb ik het aangedurfd mijn diensten, mijn verbale en morele steun, aan te bieden aan alle trouwe, hoogst verantwoordelijke leiders van de zwaarbeproefde mensen die dag en nacht in touw zijn in het 'Orient House'."

NRC,

De innerlijke kracht van de personages, de bijna terloopse en vaak humorvolle manier waarop zij over hun soms hartbrekende levens vertellen, hun inventiviteit en optimisme in het dagelijks leven, voorkomen dat deze film het zoveelste treurige relaas van een zwaarbeproefd volk is, maar geven integendeel een indringend beeld van de vitale levenskracht die ervoor zorgt dat een mens telkens weer opstaat en verder gaat.

https://scarabeefilms.com/biografi-albanese-verhalen/,

Ik schreeuwde het niet van de daken. Toch kwamen ze - een man, een vrouw, een meisje, een knaap - op de geur van de te verwachten hulp, op de regelmaat van hun obsessies, hun zwaarbeproefde zenuwen.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Inmiddels is de geloofwaardigheid van de kerk, als lichaam van Christus, zwaarbeproefd.

https://www.wereldregio.nl/nieuws/column/35005/geestdrift,