zwartgelakt


zwartgelakt 1.0

met zwarte lak bestreken; zwartgeverfd

Algemene voorbeelden


Geurend naar colle parfumée trok Theo Schwantje op een dag met zijn vlakgom een scheidslijn dwars over het zwartgelakte blad van de schoolbank die we al twee trimesters deelden - en duwde me naar mijn eigen helft.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Boven gekomen liet Robert zijn 'heren' in zijn studeerkamer, deed de deur op slot, nam een rij boeken uit een rek en haalde achter die boeken een zwartgelakte doos te voorschijn, die hij op een tafeltje zette.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

Daarom liet ze zich nog niet bedonderen door het sjieke vest dat Armand droeg, zijn hagelwitte handschoenen, zijn krakende schoenen, zwartgelakt en blinkend als de spiegels in de oneindige gangen maar ze verveelde zich een beetje, en ook daarom kwam het haar niet ongelegen dat hij werk van haar begon te maken en dat hij haar optrok en neerliet in de open lift die dienst deed voor de dampende spijzen en de leeggehaalde schotels.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Aan de wand hing een oude prent in een zwartgelakte lijst: "L'ile du dernier repos" stond eronder; een broze boot met twee grijze zeilen ploegde over een woeste zee naar een gelig groen verlichte wolkengrot waarin een onwaarschijnlijk ovale maan gloeide.

De lange geboorte, Lut Ureel,

Zij droeg een truitje met kanariegele en zuurstokrode strepen, een zwartgelakte minirok, laarzen met een sheriff-ster op de enkels.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,