zwartspaarder


zwartspaarder 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën)

iemand die spaargeld heeft, meestal in het buitenland, dat hij niet opgeeft aan de belastingdienst; iemand die zwart spaart

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwartspaarder…

is een spaarder; is een persoon

  • [Toepassingsgebied of bereik] geeft, meestal buitenlands, spaargeld niet op aan de belastingdienst

    Algemene voorbeelden


    Brussel heeft de jacht op de zwartspaarder geopend. Na lang touwtrekken hebben de Europese ministers van Financiën gisteren een historisch akkoord bereikt om belastingontduiking via buitenlandse spaarrekeningen tegen te gaan. Eerdere pogingen om de zwartegeldstromen aan te pakken stuitten steeds op onwil van het groothertogdom Luxemburg, dat miljarden aan zijn bankgeheim verdient.

    De Telegraaf,

    "De meeste spaarders houden al slim rekening met de fiscus. Ze halen hun geld niet in een keer van hun rekening af. Ik herken ze wel, die klanten. Hooguit een paar duizend gulden tegelijk. Maar wel zo regelmatig dat ik denk: hé, dat is een zwartspaarder in België, of in West-Duitsland, want daar gaat evengoed veel spaargeld naartoe."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011207556:mpeg21:a0657,

    De boete, die vanaf 1 januari dit jaar wordt opgelegd aan zwartspaarders die vrijwillig en tijdig hun verzwegen spaargeld uit het buitenland terughalen, is niet effectief.

    http://www.fd.nl/artikel/14210006/boete-zwartspaarder-niet-effectief