zwijggeld


zwijggeld 1.0

geldbedrag dat aan iemand wordt betaald in ruil voor de belofte om ergens over te zwijgen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zwijggeld…

is geld

  • [Functie] wordt gebruikt om iemands zwijgen over iets te kopen

    Algemene voorbeelden


    De 35-jarige zanger zegt namelijk slachtoffer te zijn van een mislukte poging tot afpersing van 20 miljoen dollar door de vader van de jongen, een welgestelde tandarts uit Beverly Hills. Deze werd maandag door de onderzoeksrechter vrijgesproken van Jacksons beschuldiging dat hij heeft gepoogd de ster te chanteren door twintig miljoen dollar zwijggeld te eisen.

    Meppeler Courant,

    Antwerpenaar Jean Elst beweert nu dat hij de Spaanse scheidsrechter Guruceto Muro destijds in opdracht van Anderlecht voor ruim 1 miljoen frank omkocht. Nadien vroeg en kreeg hij zwijggeld van Constant Vanden Stock, toen voorzitter en inmiddels erevoorzitter van de meest gelauwerde voetbalclub van het land.

    De Standaard,

    Afluisteren, het betalen van zwijggeld aan getuigen en andere pressiemiddelen behoren eveneens tot het arsenaal waarmee de hoofdredacteuren elkaar te lijf zijn gegaan.

    NRC,

    Amedo en Domínguez, die volgens de beschuldigingen van Garzón door staatssecretaris Vera zwijggeld kregen uitbetaald, besloten eind vorig jaar volledig met het onderzoek mee te werken.

    NRC,

    Tot slot worden in de brochure 12 tips voor klokkenluiders gepresenteerd en toegelicht: stel vast wat het probleem is; stel vast wat de oorzaak is; hou rekening met mogelijke reacties; check je eigen analyse bij collega's of buitenstaanders; onderzoek je eigen motieven; maak je eigen doelstellingen helder; bepaal de strategie; documenteer je goed; denk na over mogelijke oplossingen; organiseer bijstand en steun; kies de juiste kanalen en pas op voor zwijggeld of een regeling met zwijgplicht.

    http://www.politiebond.nl/Bondsblad/bondsblad.html,