twitteren


twitteren 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

gebruikmaken van, communiceren via de sociale netwerksite Twitter, een internetdienst die gebruikers in staat stelt in een kort berichtje van oorspronkelijk maximaal 140, later 280 karakters (een zogeheten tweet) mee te delen wat zij aan het doen zijn, wat zij van plan zijn, wat hen beweegt e.d.; in het bijzonder ook: via de mobiele telefoon of via internet een tweet plaatsen

Algemene voorbeelden


Met Twitter kun je snel korte berichten uitwisselen met andere gebruikers. Dat wordt "twitteren" genoemd. Twitter is een sociaal netwerk waarbij je vrienden kan toevoegen van wie jij de berichten leest. Jouw vrienden kunnen ook jouw account "volgen" waardoor zij jouw berichten zien [...]. In Nederland groeit Twitter razendsnel en er zijn dan ook veel bekende Nederlandse twitteraars.

http://www.twitterfeeds.nl/wat_is_twitter.php

Twitteren is het woord van het jaar geworden. Het woord werd gekozen tijdens het Onze Taalcongres in Utrecht. Twitteren won het van woorden als kopvoddentaks, vaccinatieangst, koninginnedagdrama en vuvuzela. Het woord kreeg zo'n 30 procent van de stemmen van de taalliefhebbers. Het begrip twitteren kreeg dit jaar in Nederland vooral landelijke bekendheid toen eind februari een vliegtuig van Turkish Airlines vlakbij Schiphol neerstortte. Zes minuten na de crash stond het eerste bericht al op Twitter. Via de site verspreidde het nieuws zich toen razendsnel.

http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/18000,

Oprah is aan het twitteren geslagen. En dan gebeurt er ook iets. Niet dat wat ze te melden heeft zo belangwekkend of interessant zou zijn. Maar, wel het aantal mensen dat als gevolg hiervan denkt ook te moeten gaan twitteren. Dat komt omdat ze voor velen een (lichtend) voorbeeld is.

http://debibliotheek.blogspot.com/2009/04/oprah-twittert-en-nu.html,

ADHD is ook echt iets hips onder jongeren, dus die twitteren ook heel veel. Je wilt tenslotte alles van elkaar weten.

http://goedgelovig.wordpress.com/2009/02/07/twitter-twitterde-getwitterd/,

Combinatiemogelijkheden


met indirect object


  • iemand twitteren

Mijn hoop dat Andy Schleck de Tour zou gaan winnen kan ik op mijn buik schrijven [...]. In een poging Mijn Andy nog een beetje moreel te steunen heb ik hem getwitterd dat hij het kan! Vooruit, je kunt het! Waarop Mijn Andy terug twitterde dat hij dit volstrekt met mij eens was doch dat hij zich wanhopig afvroeg wát hij dan wel kan.

http://collectiefsjaakvanburen.web-log.nl/mijn_weblog/2009/07/index.html,

Christina Curry biedt zowel zichzelf als haar moeder Patricia Paay aan aan Jordan/Katie Price's gebroken ex Peter Andre. Ze heeft hem geTwitterd met de vraag: "Hallo Pete, ik wil graag met je trouwen. Mijn moeder ook. Mijn vader heeft ons zojuist verlaten voor een jongere vrouw... Twee voor de prijs van één? Het is een koopje!" Als verdrietige Peter van zo'n aanbieding niet opknapt.

De Telegraaf,

met indirect object met aan


  • aan iemand (iets) twitteren

Van den Brink laat het er niet bij zitten en Twittert aan Geelen: 'Ja dus. Ongelooflijk. Dacht altijd dat recensenten onbevangen en onbevooroordeeld waren. Jij doet zelfs niet alsof…'

http://www.revu.nl/entertainment/2009/09/08/7263/,

Als je twittert aan iemand tik je @ voor diens nick, als je twittert over iets van algemeen nut tik je daar # voor.

http://forum.viva.nl/forum/Overig/NitTwit/list_messages/59821,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • twitteren met iemand

Vakbonden gaan ook met hun tijd mee. Dat blijkt uit het feit dat CNV Woondiensten de cao-onderhandelingen via Twitter zal verslaan [...]. Nog niet eerder waren cao-onderhandelingen, die achter gesloten deur plaatsvinden, via Twitter te volgen. Onderhandelaar Aart van den Brink zal updates via Twitter beschikbaar stellen over het proces. Bovendien kan er met hem getwitterd worden.

http://www.hyped.nl/details/20090623_primeur_cao_onderhandelingen_via_twitter/,

Voorzetsel: over

  • twitteren over iets
  • twitteren over iemand
  • twitteren over zichzelf

Met z'n allen twitteren over de problemen van DSB.

http://www.nrcnext.nl/blog/2009/10/12/met-zn-allen-twitteren-over-de-problemen-van-dsb/,

Twitteraars twitteren vooral over zichzelf. Maar liefst tachtig procent van de gebruikers schrijft vooral over zichzelf en de eigen gedachten.

http://www.zdnet.be/news/108502/verrassing-twitteraars-twitteren-over-zichzelf/,

met ander, nevengeschikt werkwoord


  • twitteren, chatten en youtuben

Hun dochter (13) doet het niet best op school. Dat ligt niet aan haar inzet: haar huiswerk maakt ze braaf, mét haar telefoon binnen handbereik. "Daar zit internet op", verklaart ze. "Heb ik nodig voor opdrachten." Dat ze op het apparaat simultaan twittert, chat en youtubet, spreekt vanzelf.

https://www.trouw.nl/home/douchen-doen-ze-nog-net-zonder-hun-mobieltje~abde8fa3/?,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2007
Brontaal Amerikaans-Engels
Vorm in brontaal twitter
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 2006
Benoemingsmotief Twitteren, in het Engels (to) twitter 'kwetteren', is zo genoemd omdat het logo van Twitter een vogeltje is.
Bijzonderheden In 2009 werd twitteren in Nederland verkozen tot Woord van het Jaar.

twitteren 2.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

iets melden in een bericht of volgen in berichten op de sociale netwerksite Twitter

Algemene voorbeelden


De aankondigingen, onder meer in de krant, waren de officier van justitie niet ontgaan. "Ik las dat deze rechtszaak wordt getwitterd", zei hij. Voor hem was de aanwezigheid van de pers reden te vragen om een besloten behandeling.

De Gelderlander,

Het was misschien toch niet zo'n goed voorstel van FNV-voorzitter Jongerius om samen te willen werken met Geert Wilders in de strijd tegen een hogere AOW-leeftijd. Leden hebben boos gereageerd bij de vakbond en er wordt getwitterd dat mensen hun lidmaatschap opzeggen.

http://headlines.nos.nl/forum.php/view_message/95724,

Er wordt getwitterd dat de 'kracht van twitter' ligt in het verzenden van tweets van 140 tekens. Kort en beknopt, is het motto. Wat vinden jullie?

http://kwekker.shoutem.com/Zohra/shouts/1366631/er-wordt-getwitterd-dat-de-kracht-van-twitter-ligt-in-het-verzenden-van-tweets-van-140-tekens-kort-en-beknopt-is-het-motto-wat-vinden-j,

"Niet alle nieuwe technologieën zijn meteen een journalistieke organisatie", zegt Koster. Hij schreef zelf een aantal kritische columns over Twitter in de rubriek Koster&Jojanneke in dagblad De Pers. Hij hekelt de 'licht sektarische inslag' van journalisten die al een tijd Twitteren. "Soms lijkt het net een kerkgenootschap van mensen die elkaar vertellen dat ze koffie gaan drinken. Het mag van mij allemaal wel wat spannender. Ik zie bijvoorbeeld nooit iemand iemand Twitteren dat hij in bad zit met een lekker wijf."

http://www.rethinkingmedia.nl/2009/06/10/twitterjounalistiek-de-waan-van-de-dag-onder-een-journalistieke-loep/,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2009
Brontaal Amerikaans-Engels
Vorm in brontaal twitter
Betekenis in brontaal idem