à vue


à vue 1.0

(Frans, letterlijk 'op het gezicht') de eigenschap hebbend dat het gezien kan worden; op het (eerste) gezicht; op zicht; zichtbaar

Algemene voorbeelden


De omkering wordt nog eens a contrario benadrukt door de toevoeging (door de anonieme verteller die Lester Nowak parafraseert) dat een sterke loep nodig is om de afbeelding te kunnen ontcijferen. Evenals de meeste miniatuurvarianten afgebeeld in het kunstkabinet is dit 'origineel' niet à vue waarneembaar.

http://www.dbnl.org/tekst/_maa003199101_01/_maa003199101_01_0107.php,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


( gezondheid, geneeskunde en zorg)
  • à vue brengen
  • à vue krijgen
  • à vue zijn

De DBP en HC worden gemeten in een transversale doorsnede door het foetale caput, op het niveau waarbij de midden echo onderbroken wordt door het cavum septum pellicidum op ongeveer 1/3 van de voor-achterwaardse afstand. De voor- en achterhoorn van de laterale ventrikel zijn à vue.

http://www.nvog-documenten.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=26809&richtlijn_id=811,

Digitaal manipuleren van de preperitoneale ruimte en met Langebeckhaken het peritoneum à vue brengen en inknippen.

http://www.med-info.nl/Operatieverslag_GE_appendectomie.html

Ik besluit om te converteren om de volgende reden: appendix is geperforeerd of appendix is niet a vue te krijgen.

http://www.med-info.nl/Operatieverslag_GE_appendectomie.html

Vaste verbindingen


à vue 2.0

(muziek)

op een wijze dat een muziekstuk direct van het blad wordt gespeeld zonder dat de musicus het stuk van tevoren ingestudeerd of geoefend heeft; direct van het muziekblad

Algemene voorbeelden


'Komt u om een uur of acht naar Eilandpolderlaan 6 in Voorschoten. We kunnen dan proberen om à vue wat langzame delen uit Haydn-trio's door te nemen en ons erover beraden wat we kunnen gaan spelen. Dan kunt u daarvan de pianopartijen meenemen om te oefenen.'

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • à vue begeleiden
  • à vue improviseren

Toelatingseisen basgitaar. Belangrijke aspecten, die onderdeel van de auditie kunnen zijn en in de beoordeling worden meegewogen: [...] • Na korte voorbereiding een eenvoudig akkoordenschema à vue begeleiden met voor de stijl geschikte baslijnen.

https://www.artez.nl/opleidingen/jazz-pop/toelating/eisen-programma-instrumentaal-hoofdvak

Toelatingseisen gitaar [...]. Belangrijke aspecten, die onderdeel van de auditie kunnen zijn en in de beoordeling worden meegewogen: [...] • Op het gehoor maar ook à vue over een eenvoudig akkoordenschema improviseren.

https://www.artez.nl/opleidingen/jazz-pop/toelating/eisen-programma-instrumentaal-hoofdvak

  • (een muziekstuk) à vue spelen

Toen we na het gekeuvel en de koffie het Es-dur trio van Haydn (Hoboken xv nr. 22) probeerden en dat, hoewel ik het à vue moest spelen, veel beter ging dan ik ooit verwacht zou hebben, hoopte ik vurig dat zij nog in huis zou zijn en de grote Jozef Haydn op haar meisjeskamertje zou horen.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

à vue 3.0

in de verbinding à vue klimmen

Vaste verbindingen