ADD'er


ADD'er 1.0

iemand die aan de aandachtsstoornis ADD (Attention Deficit Disorder) lijdt, wat zich kenmerkt door aandachts- en concentratieproblemen en die daardoor langzaam en traag maar vaak juist wel zeer intelligent is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ADD'er…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan ADD (Attention Deficit Disorder)
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is meestal intelligent, maar werkt vaak traag
  • [Gedrag] is vaak in zichzelf gekeerd, is soms chaotisch en vergeetachtig en kan meestal maar één ding tegelijk doen, is vaak wat trager en langzamer en houdt niet van onverwachte gebeurtenissen
  • [Gevolg of resultaat] heeft last van zijn eigen gedrag en botst soms met zijn omgeving

Algemene voorbeelden


Bij ADD'ers schijnen prikkels juist niet voldoende door te komen; zij vertonen namelijk geen kenmerken van hyperactiviteit.

http://members.nbci.com/_XMCM/ADHD_A/Index.html

In 2009 kregen 139.000 mensen methylfenidaat, dat vooral bekend is als Ritalin en ADD'ers én ADHD'ers bij de les houdt. In 2007 waren dat er nog 100.000, telde de Stichting Farmaceutische Kerngetallen. Het gebruik piekt in de categorie tien- en elfjarigen en de meeste gebruikers zijn jongens.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1838812/2011/01/15/De-etikettenmachine.dhtml,

Adhd'ers zijn snel afgeleid door prikkels van buitenaf, altijd met meerdere dingen tegelijk bezig, razen door hun werkzaamheden en handelen vanuit impulsen zonder over de gevolgen na te denken. Add'ers zijn in gedachten verzonken, doen één ding tegelijk, werken en denken langzaam, hebben problemen om op gang te komen, wisselen vaak van activiteiten, opleidingen en banen. Ze kunnen slecht prioriteiten stellen, zijn vergeetachtig, chaotisch en houden niet van onverwachte gebeurtenissen. Maar als ze iets werkelijk leuk vinden, kunnen ze een topprestatie leveren. Ze zijn intelligent en creatief.

http://www.de-poort.be/cgi-bin/Document.pl?id=386,

Ik kan iedere ADHD'er, beelddenker, dyslecticus, mensen met Asperger, hoogbegaafden en alle andere mensen met een diagnose in dit genre met klem het boek [...] aanbevelen [...]. In dit boek wordt uitgelegd door een ADD'er (iemand met concentratieproblemen, in de VS een ADHD'er zonder de 'H' van hyperactief, want die bestaan ook) dat de oorzaak van al het bovengenoemde ligt in het rechtsgebreind zijn. Rechtsgebreind zijn betekent creatief, supergevoelig (alle zintuigen en met de nadruk op super, en daardoor heel extreem snel afgeleid door de meest kleine dingen), implusief, excellente 'out of the box-denkers' en heel visueel ingesteld.

http://www.intermediair.nl/artikel/werk-en-gezondheid/36812/levenslang-aan-de-ritalin.html,

Niet-hyperactieve ADD-ers zijn echter in staat, juist omdat ze meestal hoogintelligent zijn, hun problemen lange tijd voor anderen en vaak ook voor een belangrijk deel voor zichzelf verborgen te houden. Daardoor zal het vaak zo zijn dat hun problemen ze pas op het einde van de basisschool of zelfs pas het midden van de middelbare school of nog later zodanig boven het hoofd groeien, dat de klachten duidelijk worden. Het meest kenmerkende verschil tussen ADHD en ADD is, dat ADHDers meestal een laag tot zeer laag IQ hebben, terwijl ADDers juist bijna zonder uitzondering hyperintelligent zijn.

http://members.nbci.com/_XMCM/ADHD_A/Index.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen