Aboriginal/aboriginal


Aboriginal 1.0

afbeelding

Bron: Steve Evans
( CC BY 2.0 )

iemand die behoort tot het volk dat oorspronkelijk Australië bewoonde; oorspronkelijke bewoner van Australië; inheemse bewoner van Australië; inheemse Australiër
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Aboriginal…

is een persoon

  • [Kleur] heeft een roodbruine tot chocoladebruine huidskleur
  • [Uiterlijk] is traditioneel beschilderd
  • [Bouw] heeft een lang en slank postuur
  • [Groep] behoort tot het volk dat oorspronkelijk Australië bewoonde
  • [Plaats] woont doorgaans in Australië, in een stad, een nederzetting of een reservaat, of op een van de eilanden in Straat Torres
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Australië of op een van de eilanden in Straat Torres; is geboren in Australië of op een van de eilanden in Straat Torres
  • [Toestand algemeen] is in economisch opzicht achtergesteld
  • [Deskundigheid of vaardigheid] staat tegenwoordig bekend om zijn kunst
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] heeft mogelijk de oudste nog bestaande religie ter wereld
  • [Behandeling of bewerking] werd in het verleden door de blanken vermoord of onderdrukt
  • [Instrument] gebruikt als traditioneel jachtinstrument een boemerang en als traditioneel blaasinstrument een didgeridoo

Algemene voorbeelden


Ongeveer een half miljoen van de 22 miljoen inwoners van Australië en de eilanden in Straat Torres, tussen Australië en Nieuw-Guinea, is Aboriginal.

de Volkskrant,

De Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, hebben mogelijk de oudste nog bestaande religie ter wereld.

De Standaard,

Aboriginals geloven dat in de "droomtijd", het begin van de tijd toen de wereld nog woest en ledig was, de slang de aarde ploegde en rivieren en baaien schiep.

De Standaard,

Recente archeologische vondsten, rotstekeningen ten noordoosten van Adelaide, doen vermoeden dat de Aboriginals 43.000 jaar geleden al een beschaving hadden opgebouwd in Australië.

http://www.swil.nl/muziek.htm

Uluru is de naam die de aboriginals (de oorspronkelijke bewoners van Australië) geven aan Ayers Rock, een rode monoliet midden in de Australische woestijn.

De Standaard,

In Australië heeft een liefdadigheidsorganisatie speciale condooms ontwikkeld die het gebruik van het voorbehoedsmiddel onder de aboriginals, de oorspronkelijke inwoners, moet bevorderen. De zogeheten 'slangencondooms' hebben speciale verpakkingen met traditionele kleuren en met de tekst "broekslangen zijn het dodelijkst."

http://www.niburu.nl/index.php?showarticle.php?articleID=3538,

Van de 18 miljoen Australiërs behoort 1,5% tot de aboriginals.

De Standaard,

De didgeridoo is het traditionele blaasinstrument van de aboriginals. Hij is gemaakt van een tak van een eucalyptusboom die uitgehold is door termieten.

http://www.swil.nl/muziek.htm

De verkiezingsoverwinning in Australië van de Liberaal-Nationale koalitie van John Howard heeft bij de Aboriginals grote bezorgdheid gewekt. De Aboriginals vrezen dat zij er onder Howard, die in zijn campagne aangaf op uitkeringen te willen besnoeien, bekaaid vanaf zullen komen.

De Standaard,

De Australische katholieke Kerk verontschuldigt zich er bij de Aboriginals voor dat ook zij hun mensenrechten heeft geschonden. Tot in de jaren zestig heeft de Kerk het opportuun geacht de Aboriginalcultuur open te breken om zo het succes van de christianisatie te bewerkstelligen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de Aboriginals erkennen

Australië erkent officieel de Aboriginals als de oorspronkelijke bewoners van het continent. Het Australische Lagerhuis nam woensdag unaniem een wet aan waarin staat dat de Aboriginals er al woonden toen de eerste blanke kolonisten 225 jaar geleden voet aan wal zetten.

de Volkskrant,

met adjectief ervoor


  • de Australische Aboriginal
  • de Australische Aboriginals

De Australische aboriginal die dingen beschrijft als gebeurtenissen in zijn aardse ruimte, gebruikt zijn woorden heel efficiënt.

http://home01.wxs.nl/~itplein19/Paginas/essays.html#visenijs

In België lijdt tussen de zeven en de tien procent van de bevolking aan astma. Dit is ook het geval in de meeste geïndustrialiseerde landen, terwijl deze aandoening zelden voorkomt in grote delen van Afrika, Azië, China, bij de Australische aboriginals en bij de Eskimo's.

De Standaard,

De didgeridoo, het oudste instrument ter wereld dat door de Australische aboriginals wordt gebruikt bij ceremonies en als begeleiding bij het vertellen van verhalen.

NRC,

Frazer voert de lezer mee op een speurtocht die hem letterlijk over de hele wereld voert, en door alle stadia van menselijke beschaving van de Australische Aboriginals tot en met het Victoriaanse Engeland worden de meest uiteenlopende ceremoniën, rituelen en folkloristische gebruiken beschreven.

NRC,

In de Kunstsammlung Nordrhein Westfalen is contemporain werk te zien van Australische aboriginals, van houten beelden tot werken van metaal of op schild van schildpadden.

NRC,

Er was onlangs op de radio weer een man die in klinieken optreedt met een didjeridu, een blaasinstrument van de Australische aboriginals.

De Standaard,

  • de autochtone Aboriginals

Australië blijft worstelen met de erfenis van zijn ontstaansgeschiedenis. Vorig jaar leek een grote politieke en juridische doorbraak plotseling mogelijk, maar sindsdien is de droom van een verzoening tussen de autochtone Aboriginals en de rest van het land weer snel vervlogen.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • de Aboriginals in Australië

Het zijn niet alleen doven die gebarentalen gebruiken, Indianen in Amerika gebruiken ook gebaren, de Aboriginals in Australië.

http://www.gehoor.be/

De migratie naar het oosten zou zowat 60.000 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Ze resulteerde in de taalfamilies van de Zuidoost-Aziaten, de bewoners van de Zuidzee-eilanden en van de Aboriginals in Australië.

De Standaard,

De aboriginals in Australië geloofden dat een van hun grootste rivieren door een krokodil was gegraven. Hij at het land op, waardoor er een rivierbedding ontstond.

http://www.dessie.be/wildlife/krokodil.htm

Voorzetsel: uit

  • Aboriginals uit Australië

Er wordt geschoven met stoelen om alles in gereedheid te brengen voor de komst van Aboriginals uit Australië en Ogoni uit Nigeria.

NRC,

Voorzetsel: van

  • de Aboriginals van Australië

De ontwrichting van traditionele samenlevingen is ook, en misschien nog wel meer, bekend van de Indiaanse samenlevingen op het Amerikaanse continent en bij de Aboriginals van Australië.

http://www.antenna.nl/hapin/,

met eigennaam


De in Australië bekroonde en fel toegejuichte autobiografie My Own Sweet Time door de Aboriginal Wanda Koolmatrie, blijkt in werkelijkheid geschreven door een "gewone" blanke man.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


aboriginal 2.0

iemand die behoort tot het volk dat oorspronkelijk in een land woonde; oorspronkelijke bewoner van een land; inheemse bewoner van een land
In de citaten in toepassing op de oorspronkelijke bewoners van Canada. In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aboriginal…

is een persoon

  • [Groep] behoort tot de oorspronkelijke bevolking van een land
  • [Plaats] woont vaak in een reservaat

    Algemene voorbeelden


    "Uiteindelijk beschouw ik het Charlottetown-akkoord zelfs als een succes. Ter voorbereiding ervan zaten indianen voor het eerst als gelijken met andere Canadezen om de tafel. De Canadese bevolking liet zien de aboriginals volledig serieus te nemen."

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Canadese aboriginals

    Deze maand maakt hij een rondreis door Europa om, zoals hij dat zelf zegt, "iets anders over Canadese aboriginals te melden dan mislukkingen en teleurstellingen."

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding