Argentijns


Argentijns 1.0

van Argentinië; uit Argentinië; in Argentinië; van de Argentijnen; behorend bij Argentinië; kenmerkend voor Argentinië

Algemene voorbeelden


In 1885 had Salmon voor het eerst uit varkens een bacterie geïsoleerd die later salmonella werd genoemd. Het siert hem dat hij deze benaming niet zelf verzon. Dat idee was afkomstig van de Argentijnse arts J. Ligniéres, die daar in 1900 mee op de proppen kwam.

NRC,

In juni zwoer president Carlos Menem dat de Malvinas (zo heten de Falklands in Argentinië) tegen het jaar 2000 Argentijns zullen zijn.

De Standaard,

Een Argentijnse dierenfokker wil zijn zespotige lama ruilen voor een kleurentelevisie. Dit aanbod deed Leopoldo Canari voor een radiozender in de Argentijnse provincie Salta.

De Standaard,

Alarcon stelde een periode van besparingen in het vooruitzicht. Maar hij zei dat een van zijn eerste besluiten de intrekking zal zijn van het besparingspakket waarmee Bucaram, op aandringen van diens Argentijnse adviseur Domingo Cavallo, een algemene staking en zijn eigen val had uitgelokt.

De Standaard,

Haar been ging op de maat van de tango op en neer en Franklin zag de spieren in haar Argentijnse dijen trekken.

Franklin, Thomas Lieske,

Arno Hintjens is een Oostendse zanger die begon als bluesadept, eind de jaren 70 op de punktrein sprong en met zijn groep TC Matic hoogst persoonlijke muziek maakte die zowel uit Franse, Amerikaanse, Mediterrane, Argentijnse en andere invloeden samengesteld was.

http://www.muziekcentrum.be/staticinformation/tyghem_NL.asp?clr=16

Overal ter wereld worden mensen in vakjes gestopt en worden ernaar behandeld: volgens ras, huidskleur, godsdienst, opleiding, geldbezit. In Argentinië catalogeerde men vooral volgens de voetbalclub waarvan elke Argentijnse macho van wieg tot graf supporter blijft!

http://www.kviv.be/Publicaties/Expats/FDeroo.html

Geboren in een burgerlijk milieu in Argentinië, studeerde Ernesto Guevara de la Serna (1928-1967) voor arts. Doch het was niet met zijn scalpel, maar met het geweer dat hij als guerrillero de legende inging. Zijn bijnaam Che werd hem gegeven door Cubaanse ballingen in Mexico, met wie hij de omverwerping voorbereidde van de Cubaanse dictator Fulgencio Batista. Hij kreeg die bijnaam wegens zijn typisch Argentijnse hebbelijkheid met het tussenwerpsel che zinnen te beginnen of woorden te benadrukken.

De Standaard,

De aanwezigen die met de Argentijnse vriendin van prins Willem-Alexander in gesprek raakten, waren ronduit weg van haar.

De Telegraaf,

Maar exact op de 163ste verjaardag van de uitwijzing van de Argentijnse Falklandbewoners door een Britse vloot besprak de Britse minister van Financiën, Kenneth Clarke, vorige week in Buenos Aires de toestand van de archipel met de Argentijnse president, Carlos Menem.

De Standaard,

Hij begon met artisjokken op een bedje van in rum gemarineerde uien, hij steeg tot grote hoogte met een Argentijnse entrecote well done, badend in een overrompelende gorgonzolasaus en zag het avondrood tijdens het wegwerken van een kopje koffie met baklava na.

Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

Hoewel de meeste Argentijnse gepensioneerden zo'n 200 peso per maand ontvangen, bestaat er een relatief grote groep van zogeheten "geprivilegieerde jubilados" - merendeels voormalige hoge federale en lokale ambtenaren en parlementariërs - die per maand vele duizenden peso ontvangen.

NRC,

Amerikaanse en Argentijnse geologen vonden een flinke brok Noord-Amerika terug. Die was een half miljard jaar geleden in Argentinië terechtgekomen, en er blijven plakken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de Argentijnse aanvaller
  • de Argentijnse aanvoerder
  • de Argentijnse bondscoach
  • de Argentijnse centrumspits
  • de Argentijnse club
  • de Argentijnse coach
  • de Argentijnse doelman
  • de Argentijnse international
  • de Argentijnse middenvelder
  • de Argentijnse speler
  • de Argentijnse spelmaker
  • de Argentijnse spil
  • de Argentijnse spits
  • de Argentijnse sterspeler
  • de Argentijnse stervoetballer
  • de Argentijnse trainer
  • de Argentijnse vedette
  • de Argentijnse verdediger
  • de Argentijnse voetballer
  • de Argentijnse verdediging
  • de Argentijnse voetbalbond
  • het Argentijnse elftal
  • het Argentijnse voetbalelftal
  • het Argentijnse voetbalteam
  • een Argentijnse voetbalsupporter
  • Argentijnse supporters
  • Argentijnse voetbalfans

De verklaringen van Robert over de toedracht van de omkoping zijn gisteren bevestigd door zijn ploeggenoot Jorge Burruchaga, de Argentijnse aanvaller, die na zijn terugkeer van vakantie in Valenciennes werd verhoord door rechter-commissaris Bernard Beffy die het onderzoek in deze affaire leidt.

NRC,

Diego Maradona heeft zijn comeback gemaakt voor het Argentijnse voetbalteam.

Meppeler Courant,

Een Argentijnse voetbalsupporter van eerstedivisionist Gimnasia y Esgrima is maandag na het duel tegen River Plate doodgestoken.

De Telegraaf,

Voetballer Diego Maradona nam gisteren in Parijs een gouden bal in ontvangst. De 34-jarige Argentijnse voetballer kreeg de trofee van het tijdschrift France Football wegens zijn verdiensten voor het voetbal tijdens zijn hele loopbaan.

NRC,

Argentinië werd in het weekeinde in eigen land met 5-0 verslagen door Colombia, dat zich verzekerde van de eindronde. Dit resultaat betekende een schok voor de Argentijnse voetbalfans.

Meppeler Courant,

Diego Maradona heeft zich gemeld op de trainerscursus van de Argentijnse voetbalbond.

NRC,

De Argentijnse voetbalbond heeft Diego Maradona een schorsing van zestien wedstrijden opgelegd.

NRC,

Diego Maradona heeft zich bereid verklaard op te treden als de redder van het Argentijnse voetbalelftal.

Meppeler Courant,

Bebeto kreeg de bal tussen twee Argentijnse verdedigers door toegespeeld en versloeg met een hard schot doelman Goycochea, die de bal nog wel raakte.

Meppeler Courant,

Twee minuten voor tijd nam Amunike een vrije schop van Oruma over. Alleen gelaten door de Argentijnse verdediging die de buitenspelval uitklapte. Te laat, oordeelde de ref, tot grote woede van trainer Passarella.

De Standaard,

Diego Maradona keert terug op het voetbalveld. De Argentijnse vedette, die uit Italië en Spanje werd 'weggejaagd', tekende via zijn manager Marcos Franchi donderdag een voorcontract bij Newell's Old Boys uit Rosario, 400 kilometer ten noorden van Buenos Aires.

Meppeler Courant,

De blauw-zwarten beleefden hun glansperiode in de jaren zeventig onder de Argentijnse trainer Helenio Herrera, de uitvinder van de gehate catenaccio.

De Standaard,

Teleurgestelde Argentijnse supporters stelden de FIFA verantwoordelijk voor de nederlaag tegen Bulgarije.

NRC,

De Argentijnse stervoetballer Diego Maradona heeft gisteren waarschijnlijk met een luchtbuks geschoten op journalisten die zijn huis nabij Buenos Aires belegerden.

NRC,

De affaire rond de illegale Argentijnse sterspeler Garay van Racing Club de Strasbourg, is voor AS Nancy-Lorraine uit de tweede divisie aanleiding om de Franse competitie 1999-2000 ongeldig te verklaren.

De Telegraaf,

Afgelopen zaterdag wees het lot Maradona na de overwinning van Argentinië op Nigeria aan als een van de twee Argentijnse spelers die moesten urineren voor de gebruikelijke dopingtest.

NRC,

Napoli werd twee keer kampioen van Italië toen Diego Maradona daar speelde. Eveneens onder aanvoering van de Argentijnse spelmaker won de club in '89 de UEFA-beker.

Meppeler Courant,

We zagen de koninklijkheid van Real voor het eerst op een film. In de persoon van Di Stefano, de stijlvolle Argentijnse spits, en van Santemaria, de stijlvolle Argentijnse spil.

NRC,

Redondo, die fantastische Argentijnse middenvelder met zijn lange, sliertige haren bijeengehouden door een elastiekje.

NRC,

Bovendien zijn de Argentijnse international Redondo (Tenerife), doelman Canizares (Celta), Quique Flores (Valencia) en Amavisca (Valladolid) aangetrokken.

Meppeler Courant,

Diego Armando Maradona blijft voor gespreksstof zorgen. Vorige week ontbrak de voormalige stervoetballer drie keer op de training van zijn ploeg Racing Club in Argentinië, waar hij sinds januari trainer is. 'Diego heeft last van zijn rug', zo luidde de verklaring. Desondanks bezocht de voormalig aanvoerder van het Argentijnse elftal een concert van de Rolling Stones.

Meppeler Courant,

Argentijnse doelman Goycochea in ongenade. Sergio Goycochea, doelman van het Argentijnse elftal, is bij zijn club River Plate uit de basis verdwenen.

Meppeler Courant,

De afgeslankte Maradona werd onlangs weer opgeroepen voor de nationale selectie nadat hij bij de Argentijnse club Newell's Old Boys een sterke rentree had gemaakt.

Meppeler Courant,

Maar nu zijn ze er echt, de Madrilenen, onder leiding van de Argentijnse coach Valdano, eens een stijlvolle spits van Real.

NRC,

De drie punten gingen echter naar de ploeg van de Argentijnse coach Solari.

NRC,

De Toscaanse club zou tot 160 miljoen willen bieden om Stanic aan te trekken als doublure voor hun Argentijnse centrumspits Batistuta, de speler om wie alles draait in de nieuwe ploeg van Luis Oliveira.

De Standaard,

De Argentijnse bondscoach Alfio Basile verklaarde na afloop dat het gemis van Maradona zijn ploeg had opgebroken.

NRC,

De Romeinen zegevierden door een doelpunt vlak voor rust van de Argentijnse aanvaller Balbo.

Meppeler Courant,

Dat roept herinneringen op aan de WK-finale van 1978 toen René van de Kerkhof na felle protesten van de Argentijnse aanvoerder Passarella bij de Italiaanse scheidsrechter Gonella niet mocht meedoen.

NRC,

  • de Argentijnse ambassade
  • de Argentijnse ambassadeur

Wilt u langer in Argentinië blijven en/of bent u van plan er te gaan werken, neem dan contact op met de Argentijnse ambassade in Nederland.

http://www.embajadaholanda.int.ar/holland.asp

Chirac kreeg eerder al een paar zilveren sporen van Menem toen hij nog burgemeester van Parijs was. "Als je president wordt, krijgt je nog een paard ook," zou Menem volgens de Argentijnse ambassadeur in Parijs, Juan Archibaldo Lanus, toen gezegd hebben.

De Standaard,

  • de Argentijnse architect
  • de Argentijnse auteur
  • de Argentijnse bandoneonist
  • de Argentijnse componist
  • de Argentijnse danseres
  • de Argentijnse dichter
  • de Argentijnse filosoof
  • de Argentijnse kunstschilder
  • de Argentijnse Nobelprijswinnaar
  • de Argentijnse prozaschrijver
  • de Argentijnse regisseur
  • de Argentijnse schaker
  • de Argentijnse schilder
  • de Argentijnse schrijver
  • de Argentijnse sterdanser
  • de Argentijnse sterzangeres
  • de Argentijnse zanger

In het kleine gebied tussen het Centraal Station en het stadhuis wordt dit jaar begonnen met de bouw van onder meer een kantoortoren van architect Rob Krier (73 meter); een op maquette veelbelovende toren voor verzekeringsmaatschappij Zürich van de Argentijnse architect Cesar Pelli (87 meter); een ingrijpende verbouwing van het Transistorium van de Amerikaan Michael Graves voor het ministerie van VWS (104 meter) en waarschijnlijk ook nieuwbouw van verzekeringsmaatschappij De Centrale (107 meter).

NRC,

Iglesias werd in 1987 voor de rechtbank gedaagd op beschuldiging plagiaat te hebben gepleegd op een nummer van de Argentijnse zanger Larry Moreno.

De Standaard,

Mercedes Sosa, Argentijnse sterzangeres, gelast haar hele Europese toernee en dus ook haar Brusselse koncert op 17 maart af.

De Standaard,

In een rondeña cirkelen Hoyos en haar Argentijnse sterdanser Adrian Galia rond mekaar: sierlijke bochten en hard gestamp van voeten.

De Standaard,

De jongste jaren staan Béjarts leven en werk duidelijk in het teken van Jorge Donn, de Argentijnse sterdanser van het Ballet van de XXste Eeuw, die in 1964 zijn land verliet om zich bij het gezelschap van de meester aan te sluiten en die hem trouw bleef tot zijn dood: Donn stierf aan aids in 1992.

De Standaard,

Ernesto Sabato, Argentijns schrijver, kreeg van de Albanese culturele stichting Velia de "Kadare", haar meest prestigieuze literaire prijs.

De Standaard,

Het gaat Kuitca om het verbeelden van een 'mentale ruimte'. Niet alleen de bekende Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges is een belangrijke inspiratiebron, maar ook een architect als Venturi betekent veel voor hem.

NRC,

De Argentijnse schrijver Manuel Mujica Lainez bezocht Bomarzo voor het eerst in 1958, in het gezelschap van de Argentijnse schilder Miguel Ocampo.

De Standaard,

De Argentijnse schaker Najdorf, die in 1945 het record op 45 partijen bracht, kon pas na drie dagen weer de slaap vatten toen hij in arren moede maar een bioscoop was binnengedoken.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

De Argentijnse regisseur Victor Bo heeft laten weten zelf aan een film te werken om het beeld van Evita in de wereld recht te zetten.

De Standaard,

Toen de Argentijnse prozaschrijver en dichter Jorge Luis Borges (1899-1986) in 1955 directeur werd van de Nationale Bibliotheek in Buenos Aires - de meest prestigieuze bibliotheek van Latijns-Amerika - was zijn gezichtsvermogen al danig aangetast.

De Standaard,

De voorgaande, socialistische regering hield een geheim communicatiekanaal naar de Eta open. Zo werden er onder meer boodschappen uitgewisseld via de Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Perez Esquivel.

De Standaard,

Onder het vorige, socialistische kabinet fungeerden de Argentijnse Nobelprijswinnaar Pérez Esquivel en de Amerikaan Harry Barnes van de Carter Foundation als bemiddelaars.

De Standaard,

De Argentijnse kunstschilder Guillermo Martinez Soliman (1900-1984) verbleef omstreeks 1930 in Sint-Martens-Latem.

De Standaard,

De Argentijnse filosoof Ricardo Forster denkt dat jongeren Che nu vooral als een anarchist zien, iemand die rebelleert tegen elke vorm van gezag.

De Standaard,

Van zo'n ideale bibliotheek gaf de Argentijnse dichter Jorge Luis Borges de volgende omschrijving […]. De bibliotheek die Borges voor ogen stond is bijna volmaakt.

http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/libraries.html,

In The Eagle's Gift, het zesde boek van Castaneda, wordt een gedicht geciteerd van de Argentijnse dichter José Gorostiza, met als titel Death without end.

Wereldvreemdheid, Patricia De Martelaere,

Koen Augustijnen liet met Portrait Intérieur het resultaat zien van een week werk met de Argentijnse danseres Gabriella Carrizo en muzikant Eli Van de Vondel.

De Standaard,

Nadat hij zijn roman Bomarzo had gepubliceerd, werkte Lainez ook nog samen met de Argentijnse componist Alberto Ginastera aan een cantate en vervolgens aan de opera Bomarzo.

De Standaard,

De Argentijnse bandoneonist Alfredo Marcucci is een rasmuzikant.

http://wildidee.xs4all.be/jm/concerten/tango/tango.htm,

Om het fenomeen Evita te begrijpen moet je andere Argentijnse auteurs lezen.

De Standaard,

  • de Argentijnse bevolking
  • het Argentijnse volk

De Amerikaanse popster Madonna zal de rol van Evita in de op stapel staande film waardig spelen. Zo luidt de boodschap die de zangeres met alle middelen probeert door te geven aan de Argentijnse bevolking, die de seksueel uitdagende Madonna niet ziet zitten.

De Standaard,

De tangodans die in samenspraak met deze muziek is ontstaan, is een intieme parendans tussen een man (de leider) en een vrouw (de volger) en laat zich kenmerken door een 'abrazo' (omarming). De dans werd razendsnel populair onder het Argentijnse volk.

http://www.tangoschool.nl/frame_hoofd.html

In Argentinië is er bijvoorbeeld de constitutionele verplichting geen acties te ondernemen die het Argentijnse volk in gevaar brengen, de aanklacht van landverraad is mogelijk (Argentijnse Civil Code).

http://users.skynet.be/cadtm/pages/nederlands/nedseminairedroitwendy.htm

  • de Argentijnse dictator
  • de Argentijnse ex-dictator
  • de Argentijnse dictatuur
  • het Argentijnse Videla-regime

In april 1982 viel de Argentijnse dictator Generaal Galtieri de Falklandeilanden, een van de laatste Britse kolonies, binnen.

http://www.atlcom.nl/,

In 2001 diende Zegveld met kantoorgenote Britta Böhler een aanklacht in tegen Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima. De aanklacht werd afgewezen. Het Gerechtshof in Amsterdam achtte diens misdrijven tegen de menselijkheid - waaronder het op de hoogte zijn van martelingen tijdens het Argentijnse Videla-regime - niet in strijd met de internationale wetgeving.

http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0903ar07.htm,

Op het terras vonden ze een Nederlandse krant. De Argentijnse ex-dictator Peron was overleden. En Kick Smit was ook overleden.

Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

"Een ontvangst van elk van genoemde personen door de stad Amsterdam en Nederland is ronduit kwetsend, onrechtvaardig en beledigend jegens de nabestaanden en slachtoffers van de laatste Argentijnse dictatuur 1976-1983", aldus Hijos in haar verklaring.

http://www.groene.nl/2001/0150/rz_huwelijk.html,

  • de Argentijnse druif
  • de Argentijnse malbec

Soorten voor rode wijn worden het meest geteeld, met als meest karakteristieke de malbec. Die druif is te beschouwen als de 'nationale' Argentijnse druif. Hij geeft stevige wijnen die soms verrassend goed kunnen rijpen.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

Argentijnse malbec (ook wel: malbeck) kan bijzonder goede wijnen met veel structuur en volheid opleveren.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

  • Argentijns graan

Ze had hem als dank voor zijn uitnodiging Argentijns graan aangeboden. Maar Franco had dit weggewuifd met de leugen dat Spanje zoveel meel had, dat het niet wist wat ermee te beginnen. Waarop Eva hem had toegebeten: "Probeer het eens in brood te steken".

De Standaard,

Schepen vol Amerikaans, Argentijns en Australisch vlees en graan kwamen na 1880 naar Europa.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm

  • de Argentijnse hoofdstad
  • de Argentijnse stad

ABN Amro heeft in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zes kantoren overgenomen van de Bank of Tokyo.

NRC,

Tijdens een echtelijke ruzie in de Argentijnse stad Buenos Aires gooide een 25-jarige man zijn echtgenote van de achtste verdieping uit het raam.

Oeps!, Patrick Arink,

Als hij in zijn werkkamer over zijn fanmail gebogen zit, denkt hij plotseling aan Sus Kavo, door hem gewaardeerd als verdienstelijk accordeonspeler. Wat blijkt? Sus Kavo geeft op hetzelfde ogenblik op de Vlaamse tv een deuntje ten beste. Of hij beschrijft de Argentijnse stad San Juan, in De Heksenkring.

Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn zondag tienduizenden mensen de straat opgegaan om de 20ste verjaardag van de staatsgreep te herdenken.

De Standaard,

  • de Argentijnse inval

Lloyd noemde het ook "onzinnig" dat mensen met een Argentijns paspoort formeel nog altijd de eilandengroep niet binnen mogen. Dat zorgde voor ongerustheid bij veel Falklanders, die nog levendige herinneringen hebben aan de Argentijnse inval in 1982.

De Standaard,

Na rapporten in 1976 en 1982 werd Londen zich goed bewust van het ekonomisch potentieel bij de Falklands. De bescherming ervan vormde de achtergrond van zijn besluit in 1982 om met een oorlog te antwoorden op de Argentijnse inval in de archipel.

De Standaard,

  • de Argentijnse junta
  • de Argentijnse juntaleider

Veel, heel veel politiek protest richtte zich, vooral sinds de jaren '60, op misstanden (Vietnam, de apartheid, de Griekse kolonels, de Chileense of Argentijnse junta, de kruisraketten et cetera) waarbij Westerse landen of instellingen (de NAVO, de VS, het kapitalisme, de multinationals) nauw betrokken waren.

NRC,

Zijn grootvader vocht met de Wit-Russen tegen de bolsjewieken, zijn vader vocht in Paraguay tegen de guerrilla's en hijzelf steunde de Argentijnse junta.

Voel maar, Jan Brokken,

De schrijver Marek Halter: "Het is alsof tijdens het bloedig bewind van de Argentijnse junta de democraten bommen in de metro van Buenos Aires hadden gelegd om mensen te vermoorden die reeds door de junta vervolgd werden."

De Standaard,

In de Hall of Fame zult u de portretten van Roberto D'Aubuisson en Hugo Banzer zien hangen, respectievelijk de leider van de doodseskaders in El Salvador en de leider van de militaire dictatuur in Bolivia, van Raoul Cedras, de Haïtiaanse coupleider, en van Manuel Provis Carrasco, de kolonel die na de moord op Allende het grootste concentratiekamp van Chili inrichtte, van Leopoldo Galtieri, de Argentijnse juntaleider die zijn land in de Falklandoorlog stortte, en van Jorge Videla, de Argentijnse massamoordenaar.

Voel maar, Jan Brokken,

  • de Argentijnse keuken

Het recept illustreert dat Spanje niet het enige Europese land is geweest dat een stempel heeft gedrukt op de Argentijnse keuken.

NRC,

  • een Argentijnse krant
  • de Argentijnse krant
  • een Argentijns blad

De Clarin, de belangrijkste Argentijnse krant, schreef in ongebruikelijk scherpe taal dat niemand de voetbalgoocheaar zou missen als hij nu zou stoppen.

NRC,

Ook de kroonprins werd niet gespaard, toen ze zijn recente verwijzing naar een ingezonden brief van Videla in een Argentijns blad, "wel een beetje dom" noemde.

De Limburger,

In een Argentijns blad werden de woningen gebracht als voorbeeld van een vernieuwende lijn in de sociale woningbouw in Europa.

Meppeler Courant,

In een poging het blazoen van zijn mogelijke schoonvader op te poetsen, wees de prins op een ingezonden brief van ex-juntaleider Videla in een Argentijnse krant.

Reformatorisch Dagblad,

Een bericht in NRC Handelsblad van vrijdag. Daarin zeggen auteurs van de biografie "El Dictador" over Videla dat Zorreguieta een van de mensen was die de militaire coup in 1976 hebben helpen voorbereiden. Zorreguieta was als burger minister van Landbouw tijdens het regime-Videla. Voor het boek zeggen de Argentijnse journalisten interviews te hebben gehad met Videla. Videla heeft dat ontkend in een ingezonden brief die op 27 februari in de Argentijnse krant La Nación is verschenen.

Reformatorisch Dagblad,

De Prins verwijst naar een ingezonden brief in een Argentijnse krant waarin een andere kijk op het omstreden Videla-regime gegeven wordt.

http://www.politics2day.net/p2d-maxima.html,

  • het Argentijnse leger
  • de Argentijnse legerleider
  • de Argentijnse luchtmacht
  • de Argentijnse marine
  • een Argentijnse marine-officier
  • Argentijnse marineschepen
  • Argentijnse mariniers
  • een Argentijnse matroos
  • Argentijnse militairen

De stafchef van het Argentijnse leger, generaal Martín Balza, heeft gisteren formeel toegegeven dat het leger zich tijdens de militaire dictatuur (1973-'83) heeft schuldig gemaakt aan moord op duizenden politieke gevangenen.

NRC,

Momenteel verblijven in Oost-Slavonië 700 Belgische en 900 Russische militairen. Dat aantal wordt op 4.500 gebracht, door toevoeging van Russische, Slovaakse en mogelijk Argentijnse militairen.

De Standaard,

Een Argentijnse matroos die dood was gemeld na de Falklandoorlog van 1982, is levend teruggevonden in een psychiatrisch ziekenhuis.

De Standaard,

Of het bedrijf Hollands Signaal Apparaten in Hengelo dat zelfs in 1980 - midden in de dictatuur - doodleuk militaire elektronica aan de Argentijnse marine verkocht en - erger - Argentijnse mariniers hierin trainde.

http://www.slutzky.nl/artik.htm

De bekentenis van de sergeant, Victor Ibañez, volgt op de verklaringen van een hoge officier van de Argentijnse marine dat hij tijdens de zogeheten 'Vuile Oorlog' op deze wijze gevangenen had helpen ombrengen.

NRC,

Scilingo bevestigde vorige week in de krant Pagina 12 voor het eerst de beschuldigingen van mensenrechtengroeperingen dat de Argentijnse marine tijdens de 'Vuile Oorlog' (1976-83) politieke gevangenen heeft gedood.

NRC,

Meer dan 2.000 politieke gevangenen zijn in de periode 1976-1983 levend uit vliegtuigen van de Argentijnse marine in de Atlantische Oceaan gegooid. Dat zegt een gepensioneerde hoge Argentijnse marine-officier, Adolfo Francisco Scilingo, in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek in de krant Pagina 12.

NRC,

De Argentijnse minister van buitenlandse zaken, Guido di Tella, heeft gisteren voor de Argentijnse radio gewaarschuwd voor nieuwe confrontaties tussen Britse en Argentijnse marineschepen in de visserijzone rondom de door Argentinië opgeëiste Falkland-archipel in de zuidelijke Atlantsische Oceaan.

NRC,

Deze houding van "zaken gaan voor en verder weet ik nergens van" is dezelfde als twintig jaar geleden. Toen aardgasbedrijf NAM een miljoenenopdracht van de Junta kreeg en geen last had van onwillige vakbonden. Of toen Fokker het geen probleem vond dat de aan de Argentijnse luchtmacht verkochte vliegtuigen gebruikt werden om desaparecidos uit het vliegtuig in de rivier De la Plata te gooien.

http://www.slutzky.nl/artik.htm

Een ex-sergeant van het Argentijnse leger heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat het leger tijdens de militaire dictatuur (1976-'83) duizenden politieke gevangenen heeft gedood door ze te verdoven en daarna boven zee uit vliegtuigen te werpen.

NRC,

De Chileense ex-dictator generaal Augusto Pinochet heeft de formele spijtbetuiging van de Argentijnse legerleider voor het plegen van duizenden politieke moorden in de jaren 1976-'83 "een Argentijns probleem, niet het mijne" genoemd.

NRC,

  • de Argentijnse minister
  • de Argentijnse president

De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner heeft de nieuwe paus Franciscus maandag gevraagd om zich uit te spreken over het geschil dat haar land heeft met het Verenigd Koninkrijk over de Falklandeilanden.

http://www.nu.nl/buitenland/3373006/argentijnse-president-vraagt-hulp-paus-in-falklandkwestie.html,

De Argentijnse minister Domingo Cavallo (financiën) zei goede hoop te hebben op een miljard dollar aan steun van internationale banken.

NRC,

De Argentijnse president, Carlos Menem, heeft de gepensioneerde officier die vorige week vertelde dat de marine in de jaren zeventig zeker 1.500 politieke gevangenen had gedood door ze boven zee uit vliegtuigen te werpen, van zijn rang ontheven.

NRC,

De Argentijnse president De La Rua sloot inmiddels een akkoord met provincies - bestuurd door de Argentijnse oppositie - om de uitgaven de komende vijf jaar te bevriezen.

de Volkskrant,

Terwijl de Argentijnse president Menem in Rome door de paus in audiëntie werd ontvangen, brak in de verre provinciestad Santiago del Estero de hel los.

NRC,

Hij zei dat de vrijgesproken gewezen SS-officier bij zijn vrouw in Argentinië wou terugkeren, maar de Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Corach, zei dat president Carlos Menem zelf de terugkeer van Priebke verbood.

De Standaard,

Falkland-raadslid Wendy Teggart is niet gediend met de attenties van Guido di Tella, Argentijns minister van Buitenlandse Zaken.

De Standaard,

Van inhoud of programma was bij Bucaram nergens veel te merken. Dat maakte hem onberekenbaar, en de financiers en investeerders ongerust. Daarom werd Bucaram al snel bijgestaan door Domingo Cavallo, de voormalige Argentijnse minister van Economische Zaken.

De Standaard,

De Argentijnse minister van Justitie, Rodolfo Barra, ontkende berichten dat hij als jongeman lid was van de nazistische studentengroep Tacuara.

De Standaard,

  • de Argentijnse munt
  • de Argentijnse peso

Minister van economische zaken, Remes Lenicov, zei zondag in interviews dat de peso de Argentijnse munt zal zijn, en niet de dollar.

Het Financieele Dagblad,

Een andere maatregel die "rationeel gedrag" moet bevorderen is de zogeheten "vrije convertibiliteit" van de Argentijnse peso: per wet is vastgelegd dat één peso de waarde heeft van één dollar.

NRC,

Argentinië zit al twee jaar economisch in de problemen. De belangrijkste reden is de vaste koppeling van de Argentijnse peso aan de Amerikaanse dollar via een currency board.

de Volkskrant,

"Zoals u in uw rapport schrijft, een reden waarom de devaluatie van de Argentijnse peso geen andere munten heeft gekelderd, is dat die andere munten al gedevalueerd waren."

De Morgen,

  • de Argentijnse oorlog
  • de Argentijnse Vuile Oorlog

Die Argentijnse oorlog heeft altijd mijn bijzondere belangstelling gehad, omdat ik drie maanden vóór het WK als verslaggever ter plekke heb kunnen constateren hoe mis het daar was. Het linkse verzet was toen al gebroken door de vele arrestaties, martelingen en vermissingen.

NRC,

Vier weken na een voorzichtige schuldbekentenis van de Argentijnse bisschoppen over hun rol in de Argentijnse Vuile Oorlog, verklaarde de woordvoerder van het Argentijnse episcopaat, bisschop Alfonso Delgado Evers, dat het nu aan anderen is om zich te bezinnen over wat er in de jaren 1976-1983 in Argentinië is gebeurd.

De Standaard,

Freek de Jonge, met collega Bram Vermeulen (helaas niet uitgenodigd door de NCRV) actievoerder tegen het WK voetbal van 1978 in Argentinië, maakte zich opnieuw kwaad op de autoriteiten die de show destijds lieten doorgaan, alsof er niets aan de hand was. Na de jaren zeventig zijn er veel nieuwe, gruwelijke feiten over de Argentijnse oorlog bekend geworden.

NRC,

  • de Argentijnse opstand

Enkele bedrijven die failliet verklaard werden, blijven in zelfbeheer van de werknemers en werkneemsters verder draaien. Deze kostbare initiatieven worden voortdurend door repressie bedreigd. Daarom staat de Dag van Sociale Ongehoorzaamheid, één jaar na de Argentijnse opstand, in het teken van de solidariteit met de Argentijnse beweging.

http://www.grassroots.be/d20_kouter_persmap.htm,

Dag van Sociale Ongehoorzaamheid in solidariteit met de Argentijnse Opstand. Een honderdtal andersglobalisten neemt op vrijdag 20 december 2002 een stukje van de publieke ruimte in op de Gentse Kouter en in de nabijgelegen Veldstraat.

http://www.grassroots.be/d20_kouter_persmap.htm,

Op de gevels van enkele banken worden videobeelden uit de Argentijnse opstand geprojecteerd. De Argentijnse middenklasse, die de gevolgen van een neoliberaal beleid aan den lijve ondervond, vernielt de bankfilialen in Buenos Aires.

http://www.grassroots.be/d20_kouter_persmap.htm,

  • de Argentijnse overheid
  • de Argentijnse regering
  • de Argentijnse staat

Loeiharde muziek, gejoel en flessengerinkel klonken bij het feest op uit drie verdiepingen van het federaal gerechtsgebouw. En dat strookt niet helemaal met de waardigheid die de instelling moet uitstralen, oordeelde de Argentijnse overheid.

De Standaard,

Een exotisch buitenbeentje is deze week de marklening van de Argentijnse staat.

De Standaard,

Deze Commissie heeft, op een klacht van o.m. de moeders van de Plaza de Mayo, dat de Argentijnse staat was tekortgekomen in de vervolging van de folteraars van het ancien regime, beslist dat de Argentijnse staat zijn verplichting het verdrag te doen respecteren had geschonden doordat hij amnestie had gegeven aan de folteraars.

De Standaard,

Het project, dat de verdieping beoogt van de Rio Parana over liefst zevenhonderd kilometers, duurt tien jaar. Het kost 650 miljoen dollar (bijna 20 miljard). Van deze som wordt een gedeelte betaald door de Argentijnse regering en een ander gedeelte via tolheffing.

De Standaard,

De bezuinigingsmaatregelen van de Argentijnse regering hebben de aandelenkoersen op de beurs van Saõ Paulo laten oplopen.

NRC,

De Argentijnse regering wil deze week het parlement een sluitende begroting voorleggen, een van de andere eisen van IMF en de VS.

Het Financieele Dagblad,

De Argentijnse overheid probeerde woensdag door onderhandelingen een oplossing te vinden voor de rebellie van duizenden gedetineerden in zowat alle gevangenissen van de hoofdstad en de provincie Buenos Aires.

De Standaard,

  • de Argentijnse pampa
  • Argentijnse pampa's

Dadelijk kan ik hem drie boeken opnoemen, die mij in de jongste maanden hebben beroerd en aan mijn dierbare drang naar evasie eten en drinken hebben gegeven. Het eerste heb ik meegebracht uit Mexiko, het epos van de Argentijnse pampa, de gaucho 'Don Segundo Sombra', geschreven door Ricardo Güiraldes.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

In maart zal ik door de Argentijnse pampa fietsen. Als landbouwingenieur had ik graag van dichtbij kennis gemaakt met het leven op een hazienda.

De Standaard,

Kus-kus is dol op haar wilde verhalen over haar minnaar, die na een bankoverval over de Argentijnse pampa zou zijn gevlucht, of over de sjieke badplaats Bariloche, "waar het goed stond om alles als voorvoorlaatst te beschouwen, nooit als helemaal onherroepelijk, als helemaal zeker".

De Standaard,

Steppen zijn boomloze streken, bedekt met allerlei grassoorten en struiken, zoals men aantreft in Oekraïne, de Noord-Amerikaanse prairies en de Argentijnse pampa's.

De Standaard,

'Zijn we onwrikbaar, onvoorwaardelijk, sterk, of zal blijken dat we opportunisten zijn, die water bij de wijn doen, zich conformeren, zwichten?' Of je wordt alweer meegezogen in de verhalen van de bejaarde Rosa Diamond, over de Argentijnse pampa's 'waar de wind zo sterk is als een vuist maar volstrekt geluidloos: hij slaat je tegen de grond maar je hoort niets.'

Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

  • de Argentijnse paus
  • een Argentijnse paus

Voorafgaand aan de mis waarin hij dinsdag werd geïnaugureerd, heeft paus Franciscus zich telefonisch gericht tot de gelovigen die bij de kathedraal van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires een wake voor de nieuwe kerkleider hielden. 'Laten we samen op weg gaan, laten we voor elkaar zorgen', zei de Argentijnse paus.

http://www.trouw.nl/tr/nl/12664/Verkiezing-nieuwe-paus/article/detail/3411789/2013/03/19/Paus-belde-voor-de-mis-naar-kathedraal-Argentinie.dhtml,

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Franciscus woensdag zijn beste wensen overgebracht. Hij noemde de nieuwgekozen Argentijnse paus "een voorvechter van de armen en de meest kwetsbaren onder ons".

http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/liveblog_argentijnse_kardinaal_bergoglio_wordt_paus_franciscus_1_722594,

Misschien wel het meest opvallend aan deze paus is dat er voor het eerst sinds de achtste eeuw een niet-Europese paus in het Vaticaan zetelt. Kuijper: 'Ik denk dat de keuze voor een Argentijnse paus ook recht doet aan de ontwikkelingen die we in de wereld, en binnen de ontwikkelingssamenwerking, zien. Hij is afkomstig uit een voormalig ontwikkelingsland en ik denk dat hierdoor het zwaartepunt voor de Rooms-Katholieke kerk ook weer meer naar de derde wereld zal verschuiven.'

http://www.viceversaonline.nl/2013/03/paus-voor-de-armen-biedt-hoop-voor-de-toekomst/,

  • de Argentijnse politie

Een Argentijnse voetbalsupporter van eerstedivisionist Gimnasia y Esgrima is maandag na het duel tegen River Plate doodgestoken. De 57-jarige man overleed aan de gevolgen van drie messteken. De Argentijnse politie arresteerde enkele uren na de wedstrijd de dader.

De Telegraaf,

Bij aankomst in Buenos Aires was eigenlijk niemand verbaasd dat hij van de Argentijnse politie het land niet in mocht; hij stond te boek als handelaar in blanke slavinnen.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

De oude Menem, die zich deze week uit pure ellende terugtrok uit de verkiezingen is de oude Argentijnse politiek in eigen persoon.

http://www.edwinkoopman.nl/artikelen/artikel_14.htm,

  • de Argentijnse prinses
  • een Argentijnse prinses
  • de Argentijnse koningin
  • een Argentijnse koningin

Het drama van Argentinië is het geografisch isolement [...]. Argentinië is daardoor een land dat snakt naar relaties met de rest van de wereld. Daarin zit het grote belang van een Argentijnse prinses in Nederland, meent zakenman Ricardo Esteves. 'De wereld van de toekomst is de wereld van communicatie. Wie de meeste lijntjes heeft, wint straks. Een Argentijnse koningin is een middel daartoe.'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/620452/2002/01/17/Maxima-verkoopt-zeker-in-Argentinie.dhtml,

De Argentijnse pers heeft de ochtend van de troonswisseling flink uitgepakt met nieuws en achtergronden over het kersverse koningspaar. De 'Argentijnse koningin' Máxima stond uiteraard centraal.

http://www.ad.nl/ad/nl/10784/Kroning-Willem-Alexander/article/detail/3434183/2013/04/30/Argentijnse-media-in-ban-van-Maxima.dhtml,

We worden nog - voor het eerst deze reis - geattendeerd op het feit dat Nederland een Argentijnse prinses heeft, ons aller Máxima.

http://couvreur.home.xs4all.nl/ned/reizen/patagonie/patagonia6.htm,

Straks heeft Nederland een Argentijnse koningin en zal er in heel Nederland speciaal voor haar aandacht worden besteed aan de Argentijnse tango: de Maxitango.

http://www.culemborgsecourant.nl/lokaal/koninklijke_argentijnse_tango_avond_in_culemborg_42426274.html,

Tot slot wil Gonzalo Álvarez nog zijn positieve gevoel over de Argentijnse prinses in Nederland kwijt: "Ze is een echte Latina en ik denk dat er een interessant proces in gang gezet is. In deze nieuwe tijden van immigratie en zoveel verschillende culturen in Europa, met veel aanpassingsproblemen, is het interessant dat iemand uit een derdewereldland, een immigrant, koningin wordt."

http://www.rnw.nl/nederlands/article/m%C3%A1xima-maakte-nederland-ommezwaai,

  • Argentijnse ribeye
  • Argentijnse sjasliek
  • Argentijnse steak
  • Argentijnse tournedos

Iedereen is zo rechtschapen en zo vol goede wil dat bij Vera de aanvechting groot is om eens flink aan het schreeuwen en drinken te slaan, of een Argentijnse ribeye van ruim een pond naar binnen te werken.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Oesters, lamsbout, Argentijnse tournedos, verse kruiden, olijfolie van de eerste persing, bavarois-ijs, een ruime keur aan Franse kazen en wijnen.

De Standaard,

Met Aero lineas Argentinas vliegen we terug naar Buenos Aires, waar we ons laten verwennen met enorme Argentijnse steaks en een spetterende tango-show.

http://www.duiken.nl/

Voorts is er 's avonds een groot Oranjebal, waar onder andere Argentijnse sjasliek en Hollandse zuurkool met worst op het menu staan.

De Telegraaf,

In het vleesvak ligt de gekruide lamscarré naast entrecôtes. Gevulde varkensscaloppini concurreert met Argentijnse rib-eye. Er zijn konijnen- én hazenbouten, plus keuze tussen eendenborst en met pesto gemarineerde kipfilet.

De Limburger,

( In de combinatie Argentijnse tango zeer frequent aangetroffen.)
  • de Argentijnse tango
  • Argentijnse tangodansers

In de landelijke wedstrijdklasse ballroom dansen de paren de romantische Engelse Wals, de Argentijnse tango, de klassieke slowfoxtrot en de vrolijke quickstep.

Meppeler Courant,

De Argentijnse Tango is van oorsprong een volkse dans, waarin improvisaties en gevoel een centrale rol spelen.

http://www.onestopconsultancy.com/aad/aad_de_dans.html

Zij laat zien dat de nieuwste generatie Argentijnse tangodansers meer in het hoofd heeft dan de onvervulde passie van de authentieke tango die ook in het programmaboekje weer bejubeld wordt: Mantinan spot daarmee en geeft haar eigen versie.

NRC,

Ik beschrijf dit paar zo, niet dat ik me hen na al die jaren nog precies zou herinneren, maar omdat deze kostumering typisch heet voor de Argentijnse tangodansers zoals ik hen meer recentelijk heb zien optreden.

http://users.pandora.be/sueno/tekst/kvt.01.html

Sexteto Mayor: De koningen van de Argentijnse tango. Hun roepnaam 'Los Reyes Orquesta Típica de Tango' windt er geen doekjes om: Sexteto Mayor behoort al enkele decennia lang tot de absolute wereldtop van de Argentijnse tango.

http://www.zuiderpershuis.be/programma/concert/concert_67.html,

Nadat zijn stem was uitgestorven, hoorde ik muziek in een andere kamer, een slepende Argentijnse tango.

Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

De meest onstoffelijke dames zweefden langs, de gezichten vertrokken in vrome innigheid; vlakbij hield een vrouw niet de hand van haar partner vast maar zijn stijve, uitgestoken duim; in een kortstondige doorkijk dansten twee zwarte schoonheden met elkaar; voorts waren er veel jonge meisjes van Latijnse complexie, en ook nog een Japanse die op Texaanse laarzen de Argentijnse tango danste in Amsterdam.

Spitzen, Thomas Rosenboom,

Het fundament van de Argentijnse tango is de muziek, een aantal basisbewegingen en de interactie tussen de dansers.

http://www.cuartitoazul.nl/

  • het Argentijnse tennis
  • het Argentijnse tennissucces
  • de Argentijnse tennister

Als eigenaar van twee clubs in Buenos Aires, waar de spelers 's winters vaak trainen, en als bemiddelaar tussen hen en sponsors, heeft Vilas een grote rol gespeeld in de opkomst van het Argentijnse tennis.

Algemeen Dagblad,

Anders wordt het wanneer de merknaam al gedeponeerd is voordat iemand beroemd wordt. Zo verkocht een schoenenfabrikant in Nederland al jarenlang schoenen onder de merknaam Sabatini, lang voordat de Argentijnse tennister Gabriela Sabatini bekend werd.

NRC,

Toen Vilas, die deze week in Parijs met de Indiër Amritraj dubbelt in het toernooi voor 45-jarigen (en plus), zich tot de pionier van het Argentijnse tennis ontpopte, waren de huidige toppers nog niet geboren.

Algemeen Dagblad,

De Argentijn Mariano Zabaleta verliet de kompetitie bij de 18-jarigen als tweevoudig laureaat. De comingman van het Argentijnse tennis versloeg in de finale van het enkelspel de Duitser Tommy Haas en won tevens het dubbelspel aan de zijde van de Venezolaan Kepler Orellana.

De Standaard,

Maar er blijft een schaduw hangen boven het Argentijnse tennissucces. Twee van de spelers, Coria en Chela, werden eerder bestraft wegens doping. Chela werd in 2000 betrapt op het gebruik van een spierversterkend middel en werd voor drie maanden geschorst.

Algemeen Dagblad,

  • Argentijns vlees

Goedkoop Argentijns vlees ligt klaar om Europese producten te verdringen.

Het Financieele Dagblad,

Het Argentijnse vlees wordt vooral afgezet in Azië en Noord-Amerika.

De Telegraaf,

  • Argentijnse wijn
  • Argentijnse rode wijn

Albert Heijn vraagt kopers van Mendoza Valley Red, een Argentijnse rode wijn, deze terug te brengen omdat het sulfietgehalte erin te hoog is.

NRC,

Uit de wijn met het weelderige karakter van Alta Vista "de naam bij uitstek voor de beste Argentijnse wijn!" werd een cuvée gecreëerd onder de naam "Fiesta", die vooral bij de liefhebbers van Franse topwijnen uit de Cahors zeer goed in de smaak viel.

http://www.storms.nl/wijninf/info204/wijninf204.htm

Een fles met het etiket van het champagne-merk Moët et Chandon bevat slechts goedkope Argentijnse wijn.

NRC,

Om mogelijke claims te voorkomen, melden fabrikanten veel sneller dan voorheen dat een foutief produkt op de markt is gekomen en laten zij het gewraakte produkt uit de winkels terughalen (recall). Zo haalde Albert Heijn recentelijk Argentijnse rode wijn van de markt, haalde Unilever blikken erwtensoep en gerookte worst uit de schappen en trok Procter Gamble een variant van de huidcrème Oil of Olaz terug.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen