Argentijnse dog


Argentijnse dog 1.0

afbeelding

Bron: Noirin Shirley
( CC BY-NC 2.0 )

tamelijk grote, krachtige, witgekleurde, in Argentinië gefokte en tot de dogachtigen gerekende hond die aanvankelijk als jachthond en ook wel vechthond werd gebruikt, maar nu vooral als waakhond en familiehond
Vertaling van Spaans Dogo argentino.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Argentijnse dog…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

      Algemene voorbeelden


      De Argentijnse dog of Dogo argentino is de nationale hond van Argentinië. Het ras ontstond pas in de jaren twintig en zijn schepper was Dr Antonio N. Martinez. Hij wilde een krachtige en moedige jachthond scheppen, die bovendien een goede waak- en familiehond was.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Dogo_argentino,

      Waak- en verdedigingshonden. Pinchers en Schnauzers (Duitse Pincher, Dwergpincher, Riesenschnauzer). Dogachtigen (Argentijnse dog, Mastino, Mastiff). Zwitserse Sennehonden (Berner Sennehond, Grote Sennehond).

      http://users.pandora.be/tina/home.htm

      Als veel moderne rassen is de Dogo Argentino of Argentijnse Dog opgebouwd uit allerlei oude rassen. Rond 1920 ontstond dit krachtige en intelligente ras door de inspanningen van Dr. A. Norres Martines. Deze dog is niet zomaar moedig, hij is gespecialiseerd in de jacht op poema en jaguar. Tegenwoordig heeft de Dogo Argentino ook allerlei ander werk. Hij is onder andere speur-, reddings-, waak- en verdedigingshond. Hij is vriendelijk en open. Maar vanwege zijn moed en kracht is hij alleen geschikt voor zeer ervaren liefhebbers.

      http://vpgo.isCool.net/