BES-eiland


BES-eiland 1.0

((vooral) op de Caraïbische eilanden; (vooral) in Nederland)

elk van de in de Caribische Zee gelegen eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba die sinds 2010 de status hebben van openbare lichamen en als zodanig deel uitmaken van Nederland

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een BES-eiland…

is een eiland

  • [Plaats] ligt in de Caribische Zee
  • [Object betroffen] is het eiland Bonaire, Sint Eustatius of Saba
  • [Bevoegdheid] heeft sinds 10 oktober 2010 de status van openbaar lichaam, waarna de zogeheten Nederlandse Antillen ophielden te bestaan
  • [Organisatie en organisatiewijze] behoort tot Nederland

Algemene voorbeelden


Elk BES-eiland heeft een vestiging van de Rijksdienst Caribisch Nederland waarin alle Nederlandse ministeries zijn vertegenwoordigd. Het lokale bestuur van de eilanden bestaat uit een eilandsraad, een bestuurscollege en een gezaghebber.

http://www.unicef.nl/wat-doet-unicef/kinderrechten-in-nl/koninkrijkskinderen/de-eilanden/

De Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (ook wel BES-eilanden genoemd) zijn vanaf 10 oktober 2010 geïntegreerd binnen het Nederlandse staatsbestel. De BES-eilanden zijn Nederlandse gemeente geworden en de Nederlandse Antillen hielden hiermee op te bestaan als land.

http://www.mensenrechten.nl/mensenrechten-voor-u/op-bonaire-st-eustatius-en-saba

Bonaire, Sint Eustatius en Saba behoren als 'bijzondere gemeenten' (openbare lichamen) bij Nederland. De drie eilanden worden ook wel de BES-eilanden genoemd en vormen gezamenlijk Caribisch Nederland. Aruba was sinds 1986 al een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba en Nederland hebben nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt.

http://www.unicef.nl/wat-doet-unicef/kinderrechten-in-nl/koninkrijkskinderen/de-eilanden/

Naast de verschillende ABES-wetten is er voor de BES-eilanden specifieke wetgeving in het leven geroepen. Zo is de Kieswet aangepast waardoor inwoners van de BES-eilanden kunnen meestemmen voor de Tweede Kamer en de leden van de Eerste Kamer, zoals gezegd, kunnen worden gekozen door de eilandsraden van de BES-eilanden.

http://www.mondi.nl/juridisch/nederlandse-antillen/hervorming-antillen-bes-eilanden/page18__572.php,

Als het aan de VVD ligt, worden de regels voor uitkeringen op de zogeheten BES-eilanden aangescherpt en wordt een bijstandsuitkering stopgezet als een Nederlander in het buitenland gevangen zit. De partij wil voorkomen dat geld op deze manier 'weglekt'.

Elsevier,

De VVD stelt voor dat de regels voor bijstand op de BES-eilanden, de voormalige Nederlandse Antillen, worden aangescherpt naar Nederlandse maatstaven. 'Het credo: "Er is geen werk" gaat op deze eilanden lang niet altijd op.'

Elsevier