BSE-crisis


BSE-crisis 1.0

(dieren; gezondheid, geneeskunde en zorg)

crisis die ontstond in de periode 1997-2001, nadat de runderziekte BSE in Groot-Brittannië tot een ongekend hoogtepunt kwam (1996), mondiale verspreiding van de ziekte dreigde, verondersteld werd dat ook andere diersoorten besmet konden worden en bekend werd dat BSE bij de mens een varant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kon doen ontstaan, met als gevolgen een stagnatie van de consumptie van rundvlees, een prijsverhoging van voedingsmiddelen, specifiek wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en verspreiding van de ziekte en tal van wettelijke maatregelen om de ziekte een halt toe te roepen

Semagram (extra betekenisinformatie)


De BSE-crisis…

is een crisis

      Algemene voorbeelden


      Vooral de prijzen van voedingsmiddelen zijn onder invloed van de BSE-crisis in februari fors gestegen.

      De Limburger,

      De uitvoer van Brits rundvlees ligt al jaren zo goed als stil door de BSE-crisis.

      NRC,

      De paradox van de BSE-crisis blijkt het beste uit de campagne waarin de overheid uitlegt dat de komende weken het aantal BSE-ontdekkingen in Nederland zal stijgen. Dat komt omdat alle runderen ouder dan dertig maanden worden getest. Maar wees gerust, zo is de kans dat BSE door de mazen van het net glipt, teruggebracht tot het minimum.

      Trouw,

      De aanslepende BSE-crisis maakt ook heel duidelijk dat het niet allemaal eenvoudig op te lossen is: zowel de juiste oorzaken als de beste remedies zijn soms moeilijk te vinden.

      http://users.skynet.be/bk231282/studiedagen/2000-11-25/teksten/4KathleenVanBrempt.htm,

      De consument staat door de BSE-crisis toch vooral wantrouwend tegenover de politiek? De consument wordt vooral geleid door hysterie, door de gekkekoeienziektegekte. In Engeland zijn berekeningen gemaakt over de omgang die de Creutzfeldt-Jakob-epidemie kan aannemen. Die zijn schrikbarend. Maar het is begonnen met een affaire rond een stuk of vijf patiënten. In Frankrijk zie je dat nu weer. Er worden meteen processen tegen de staat gevoerd, om vast te stellen wie verantwoordelijk is.

      http://www.animalfreedom.org/paginas/column/koosvanzomeren.html,

      Vijftig jaar na de lancering van de Europese gedachte, werden eveneens belangrijke bijkomende stappen gezet in andere beleidsdomeinen. 2000 was het jaar waarin een nieuwe BSE-crisis de landbouwsector teisterde en de budgettaire afspraken omtrent deze sector zoals gemaakt in 1999 zwaar onder druk zette.

      http://www.respublica.be/jaargangen/jaargang2001(23).htm,

      Slachterijen kampen met grotere voorraden vlees door de BSE-crisis.

      De Telegraaf,

      De recente stijging van de voedselprijzen door de BSE-crisis is volgens Duisenberg 'niet zo significant dat een rentemaatregel nodig is.'

      Het Financieele Dagblad,

      Kristel en haar man Theo (41) hielden ooit kalveren, maar stapten vanwege de BSE-crisis over op struisvogels.

      Haagsche Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de BSE-crisis bestrijden
      • de BSE-crisis oplossen
      • de BSE-crisis tegengaan
      • de BSE-crisis veroorzaken

      Het EP onderschrijft een aantal door de Commissie voorgestelde maatregelen - die deel uitmaken van het maatregelenpakket om de BSE-crisis te bestrijden - om subsidies te betalen aan landbouwers die braakgelegde grond gebruiken voor de teelt van eiwitrijke gewassen die bestemd zijn voor vervoedering.

      http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

      Met het geld voor het opkopen en slachten van de 400.000 koeien gaat de regering daarmee bijna een miljard mark uitgeven om de bse-crisis tegen te gaan.

      http://oud.refdag.nl/econ/010207econ03.html,

      De BSE-crisis is ongetwijfeld nog niet helemaal opgelost en er bestaan nog steeds talrijke onzekerheden.

      http://www.ivkiev.fgov.be/xdata/publicaties/bse/bse.pdf

      Brinkhorst verwacht dat de op grote schaal uitgevoerde tests geen nieuwe BSE-crisis zullen veroorzaken, doordat runderen toch besmet blijken.

      ANP,

      in voorzetselgroep


      • als gevolg van de BSE-crisis
      • de gevolgen van de BSE-crisis

      Zo'n 10.000 Duitse boeren hebben gisteren in Münster gedemonstreerd tegen de landbouwpolitiek van de rood-groene regering en om aandacht te vragen voor hun moeilijke situatie als gevolg van de bse-crisis.

      http://oud.refdag.nl/econ/010207econ03.html,

      Slachterijen en bedrijven die rund- en varkensvlees verwerken, ondervonden negatieve gevolgen van de BSE-crisis.

      http://www.cebeco.nl/2000jv.pdf,

      Het boerenprotest tegen de gevolgen van de BSE-crisis en het onsamenhangend overheidsbeleid, hield gisteren onverminderd aan.

      http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?snel=0=23/02/2001=DST23022001_013,

      Het EP is bereid de landbouwsector te helpen de gevolgen van de BSE-crisis op te vangen, maar de begrotingsdiscipline zal gehandhaafd moeten blijven.

      http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

      • de kosten van de BSE-crisis

      Het EP zal vooral kijken naar mogelijke veranderingen in rubriek 1A (marktuitgaven), aangezien de kosten van de BSE-crisis daar de marge verder zullen verkleinen.

      http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

      Om mee de torenhoge kosten van de BSE-crisis te betalen, wil Vlaams minister van Landbouw Vera Dua een vleesheffing invoeren. Zij meent dat het vlees daardoor gemiddeld drie tot vier frank duurder zal worden. De heffing wordt volgens haar best georganiseerd op Europees niveau. Dat heeft ze in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen over de BSE-crisis.

      Gazet van Antwerpen,