CPB


CPB 1.0

(wetenschap; politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Centraal Planbureau, overheidsinstantie die wetenschappelijk onderzoek doet naar de stand van de nationale economie en op grond van de analyses economische prognoses wereldkundig maakt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Her CPB…

is een onderzoeksinstituut; is een organisatie

  • [Geheel] maakt deel uit van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • [Functie] dient als adviesorgaan
  • [Plaats] is gevestigd in Den Haag
  • [Tijd] is in 1945 opgericht door de minister van Handel en Nijverheid Hein Vos
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onafhankelijk, hoewel het deel uitmaakt van een ministerie
  • [Activiteit of handeling] doet onderzoek op economisch gebied, geeft de regering advies op dat beleidsterrein en rekent bv. ook de verkiezingsprogramma's van politieke partijen door
  • [Belanghebbende of begunstigde] is van belang voor de regering, die het economisch beleid moet bepalen, maar bv. ook voor politieke partijen en organisaties van werknemers en werkgevers
  • [Legitimiteit] heeft sinds 1947 een wettelijke status
  • [Organisatie en organisatiewijze] is geen zelfstandig bestuursorgaan, maar maakt deel uit van de overheid zelf, t.w. het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Algemene voorbeelden


Het Centraal Planbureau (CPB) is ruim vijftig jaar geleden opgericht, met de Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen als eerste directeur. Hoewel de naam van het Bureau dit wel suggereert, heeft het CPB zich nooit met economische planning bezig gehouden. Het werk van het CPB bestaat uit het maken van onafhankelijke prognoses en analyses, die wetenschappelijk verantwoord en up-to-date zijn.

http://www.cpb.nl/nl/general/taak.html

In de eerste drie maanden van dit jaar is de economie niet gegroeid. Van het lichte herstel van de economie, dat alle gerenommeerde economische instituten en analisten hadden voorspeld, is geen sprake. Zelfs het Centraal Planbureau (CPB), dat door de politiek wordt beschouwd als het onfeilbare rekenkundig orakel van Den Haag, had het niet voorzien.

Intermediair,

Als er al lastenverlichting aan het bedrijfsleven moet worden gegeven, dan geeft het CPB de voorkeur aan hele specifieke vormen, zoals subsidies voor werkgevers die langdurig werklozen in dienst nemen.

NRC,

Inmiddels is het Planbureau niet meer weg te denken en de voorspellingen van de Haagse rekenmeesters over de temperatuur van de economie ademen een geur van heiligheid. Toch komen niet alle voorspellingen uit en met een aantal scenario's heeft het CPB de plank flink misgeslagen. Het Planbureau kan net zo goed worden opgeheven, menen cynici.

NRC,

Het Centraal Plan Bureau (CPB) raamde het geheime particuliere vermogen van Nederlanders bij buitenlandse banken in 1997 op 71 miljard gulden. De te verwachten extra kosten in de komende jaren worden dan ook pas op langere termijn terugverdiend, voorspelt het planbureau.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/12/02/Vp/z.html,

"Het CPB levert een eenzijdig type schoenen. Met bergschoenen ga je niet wadlopen." Dat zei H. van den Berg, directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, vorig jaar mei op een congres van zijn partij. GroenLinks worstelde met de vraag of het verkiezingsprogramma moest worden doorgerekend door het Centraal Planbureau, want de CPB-modellen zijn niet 'groen'. In 1989 had de partij het programma niet aan het CPB gegeven en dat speelde in de verkiezingsstrijd een belangrijke rol.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • aanbevelen
  • adviseren
  • analyseren
  • becijferen
  • beoordelen
  • berekenen
  • concluderen
  • constateren
  • doorberekenen
  • doorrekenen
  • onderzoeken
  • publiceren
  • ramen
  • schatten
  • schrijven
  • toetsen
  • uitgaan van
  • uitrekenen
  • verwachten
  • voorspellen
  • voorzien
  • waarschuwen

Het CPB heeft aanbevolen pas nieuwe ambities te stellen na een goede maatschappelijke kosten-batenanalyse; het kabinet onderschrijft deze stelling, maar doet er vervolgens niets mee.

http://www.cedelft.nl/

In 1999 trekt de economie weer aan. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) over de ontwikkeling van de economie op middenlange termijn. Het gaat hierbij om een 'behoedzaam' scenario. Het planbureau heeft ook een gunstig scenario doorgerekend, dat een rooskleurige ontwikkeling laat zien. Het CPB adviseert het kabinet echter uit te gaan van de sombere variant.

Meppeler Courant,

Het CPB analyseert werkgelegenheid en werkloosheid. Aandachtspunten zijn flexibilisering van de arbeidsmarkt, uittreding van ouderen, de onderkant van de arbeidsmarkt en regionale arbeidsmarktverschillen.

https://www.cpb.nl/,

Een berekening van wat de Betuwelijn de Nederlandse economie tot 2025 zou opleveren: 52 miljard gulden, in plaats van de 21 die het CPB had becijferd.

NRC,

Op verzoek van de Minister van Financiën heeft het CPB de evaluatie van Research voor Beleid (RvB) over dit onderwerp beoordeeld. In de beoordeling besteedt het CPB aandacht aan de economische gedachtegang achter de BTW-verlaging, de gebruikte data en de gekozen onderzoeksmethodiek.

http://www.cpb.nl/nl/news/2003_22.html,

In plaats van het in het voorjaar van 2001 berekende EMU-saldo van 1,1% BBP heeft het CPB in het nieuwe budgettair en economisch beeld een overschot van slechts 0,6% BBP berekend.

http://www.e-stem.nl/

President Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) meende eind vorig jaar nog dat het Nederlands welvaartsniveau niet is vast te houden zonder migranten. Maar het CPB concludeert dat van arbeidsmigratie op grote schaal geen gunstige gevolgen zijn te verwachten voor het inkomen van de reeds aanwezige bevolking of voor de collectieve financiën.

NRC,

Het CPB constateerde in december vorig jaar dat het conjunctuurherstel vrijwel voorbij gaat aan de consumptie: de bijdrage hiervan aan de produktiegroei van bedrijven in 1995 blijft even groot als in 1994.

NRC,

Het CPB heeft doorberekend dat de CO2-emissiehandel economisch efficiënter is dan intensivering van bestaand beleid.

Het Financieele Dagblad,

Sinds 1986 rekent het CPB op verzoek van politieke partijen de gevolgen van de verkiezingsprogramma's door. De kiezer kan partijprogrammas zo objectiever vergelijken.

https://www.cpb.nl/wat-doet-het-cpb

Het CPB heeft onderzocht hoe de overheid de financiering van het hoger onderwijs - aan hbo-instellingen en aan universiteiten - kan veranderen.

Het Parool,

Het CPB publiceert de resultaten van onderzoek online. Dat kan in de vorm van een rapport, een presentatie, een persbericht of een wetenschappelijk artikel.

https://www.cpb.nl/onze-werkwijze

Het CPB kan toch niet tegelijk publiceren hoeveel geld de regering over heeft voor de zorgsector en schrijven dat het budget voor het zoveelste jaar te krap is bemeten en te bureaucratisch wordt toegewezen?

http://www.nijenrode.nl/nl/

De economische groei wordt door het CPB geraamd op 1,5 procent van het bruto binnenlands product.

Haarlems Dagblad,

Het CPB schat dat dit jaar 22,5 miljard gulden extra binnenkomt, oplopend tot 31 miljard volgend jaar.

NRC,

Het CPB heeft op verzoek van BZK de gemeentelijke ontwikkelingsplannen ex-ante getoetst.

http://www.scp.nl/boeken/werkprogramma/2000/nl/html/voorw.htm,

In maart van dit jaar ging het CPB nog uit van een economische groei volgend jaar met 1,5 procent.

https://nos.nl/artikel/2297598-de-vaart-gaat-eruit-verwachte-groei-slechts-1-4-procent.html,

Wat het CPB [...] niet zal uitrekenen, zijn de inkomenseffecten voor de burgers die werkloos worden de komende jaren, mogelijk door regeringsbeleid.

de Volkskrant,

Het CPB verwacht voor 1995 en 1996 een groei van de werkgelegenheid van respectievelijk 75.000 en 100.000 banen.

NRC,

Nieuwe deelnemers aan het arbeidsproces melden zich in dezelfde getalen als er nieuwe banen bijkomen, zodat er per saldo geen werkloosheid verdwijnt.En volgend jaar wordt dat niet beter, zo voorspellen het CPB en De Nederlandsche Bank.

NRC,

Voor de commerciële energievoorziening [...] voorspellen het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs, het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) en de in Londen gevestigde World Energy Council (WEC) een bescheiden rol voor de 'alternatieve bronnen'. Volgens het IEA zullen ze in 2010 niet meer dan 4,2 procent bijdragen (tegen circa 20 procent bij Shell). Het CPB voorziet in 2015 een bijdrage van 4 tot 10 procent.

NRC,

De CPB-studie over de economische effecten van een uitbreiding van Schiphol is uitgevoerd op verzoek van de Programmadirectie Ontwikkeling Nationale Luchthaven en dient ter ondersteuning van toekomstige besluitvorming. Het CPB waarschuwt in elk geval dat, om de positieve economische effecten van de uitbreiding met een zesde en een zevende baan mogelijk te maken, tijdig de noodzakelijke ruimtelijke reserveringen moeten worden gemaakt.

http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

met adjectief ervoor


  • het gezaghebbende CPB
  • het onafhankelijke CPB

Als de conclusies goed zijn, vanuit het perspectief van belanghebbenden, dan zullen ze ons op de schouders kloppen. Dan wordt er gezegd 'het onafhankelijke, het gezaghebbende CPB zegt toch ook dat …. et cetera'.

http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

in voorzetselgroep


  • de ambtenaren bij het CPB

De ambtenaren bij het CPB kunnen geen heldere taal spreken over de fouten in de woningbouw omdat hun baas, de minister van Economische Zaken, niet wil dat het CPB impliciet kritiek heeft op beleid van collega-ministers in het verleden.

http://www.nijenrode.nl/nl/

Ik heb alle respect voor de integriteit van de ambtenaren bij het CPB, maar hun ondersteunend werk voor de Rijksbegroting vindt plaats onder politieke controle.

http://www.nijenrode.nl/nl/

  • doorrekening door het CPB

Structureel boekt dit kabinet geen winst, zo bleek uit de doorrekening van het hoofdlijnenakkoord door het CPB.

http://oudesite.groenlinks.nl/partij/2dekamer/nieuws/4001954.html,

  • kritiek op het CPB

Bomhoff plaatst vraagtekens bij de kwaliteit van de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), dat onder Heinsbroeks ministerie valt. Overigens had Bomhoff in zijn vorige functie als oprichter van CPB-tegenhanger Nyfer al veel kritiek op het CPB.

De Telegraaf,

  • de analyses van het CPB
  • becijferingen van het CPB
  • cijfers van het CPB
  • de conclusies van het CPB
  • de inkomensplaatjes van het CPB
  • inschattingen van het CPB
  • de modellen van het CPB
  • de onafhankelijkheid van het CPB
  • (een) onderzoek van het CPB
  • de prognoses van het CPB
  • ramingen van het CBP
  • de scenario's van het CPB
  • het werk van het CBP

Tussen 1985 en 1993 is de brede werkloosheid vrijwel gestabiliseerd, na een voortdurend sterke stijging in jaren daarvoor. Deze stabilisatie was (zie ook de analyses van het CPB en de oratie die oud-minister De Vries vorige week hield) een rechtstreeks gevolg van het beleid van algemene loonkostenmatiging; een loonkostenmatiging die in deze jaren een correctie was op de veel te hoge loonstijgingen in de jaren daarvoor.

NRC,

De lasten van bedrijven en burgers nemen volgend jaar met in totaal 4,7 miljard gulden af, zo blijkt uit de becijferingen van het CPB.

NRC,

Ik heb geen cijfers van het CPB laten narekenen, want die waren er nog niet en zijn er nog steeds niet.

http://www.google.nl/search?q=cache:VCtOlDA2-_cJ:www.ser.nl/_upload/databank_PI/PI3932.pdf+cruces+-las+site:.nl=nl=lang_nl,

Deelt het kabinet deze conclusies van het CPB?

http://www.law.uu.nl/priv/cier/flashmenu/framesetned.asp,

Onduidelijk is hoeveel burgers vast zitten in deze armoedeval. De inkomensstijging van die groep zal ook niet terug te vinden zijn in de inkomensplaatjes van het CPB.

de Volkskrant,

Zodra Zalm in 1994 minister van financiën werd, verzon hij een manier om minder afhankelijk te zijn van (jaarlijkse) inschattingen van het CPB in de Macro Economische Verkenningen en uit te gaan van de trendmatige groei op lange termijn: de veel geroemde Zalmnorm.

Intermediair,

De discussie over de waarde van voorspellende modellen woedt vooral onder economen. In politiek Den Haag is deze discussie verstomd en lijkt met name het CPB de status van onfeilbaar orakel te hebben gekregen. Of de modellen van het CPB reëel zijn staat, tot irritatie van Bomhoff, niet ter discussie. En zelfs nu de voorspellingen van het planbureau niet uitkomen, is er geen politieke partij die geen zaken meer wil doen met het CPB.

Intermediair,

Het kabinet oefent geen invloed uit op het werk van het CPB, maar neemt soms een ander standpunt in. Uiteindelijk is de onafhankelijkheid van het CPB het best gewaarborgd door de wetenschappelijke kwaliteit van haar werk, die open staat voor kritisch onderzoek door het publiek en de wetenschap.

http://www.cpb.nl/nl/general/taak.html

Onderzoek van het CPB (1999) naar de effectiviteit van gehanteerde instrumenten in de arbeidsbemiddeling laat zien dat de effectiviteit van het huidige bemiddelings- en reïntegratie instrumentarium bescheiden is.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

Het is onzeker of het beleid in de recent verschenen Uitvoeringsnota Klimaatbeleid, deel 1, binnenlandse maatregelen de uitstoot van broeikasgassen voldoende zal verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van het CPB getiteld Effecten van de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid (Werkdocument 113).

http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

Volgens de prognoses van het CPB zullen de ruimere winkelsluitingstijden bij de winkelbedrijven gemiddeld tot een omzetgroei van 0,4 procent leiden.

NRC,

Voor een kwart van de werknemers ligt de contractloonstijging voor 2002 reeds vast op een gemiddelde van 3,9% op jaarbasis. Dit betekent - binnen de ramingen van het CPB - dat de nog af te sluiten CAO's gemiddeld op 2½ à 3 % uitkomen.

http://www.uniemhp.nl/indexnn.html,

De scenario's van het CPB laten in de groeiverwachting van het BBP een bandbreedte zien die varieert van 1,5 tot 3,25 procent per jaar.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Het werk van het CPB bestaat uit het maken van onafhankelijke prognoses en analyses, die wetenschappelijk verantwoord en up-to-date zijn. Belanghebbenden zijn: regering, parlement en andere maatschappelijke organisaties zoals politieke partijen, vakbonden en werkgeversorganisaties.

http://www.cpb.nl/nl/general/taak.html

  • de ambtenaren van het CPB
  • directeur van het CPB
  • directiesecretaris van het CPB
  • onderdirecteur van het CPB
  • onderzoeker van het CPB
  • oud-directeur van het CPB

Het slepende conflict tussen staatssecretaris Remkes (VVD, voor royalere huizen) en minister Pronk (PvdA, met sympathie voor Groen Links en dus voor indikken van de bebouwde kom) maakt het op dit moment onmogelijk voor de ambtenaren van het CPB om duidelijke taal te spreken.

http://www.nijenrode.nl/nl/

Volgens Laura van Geest, directeur van het CPB, ligt het omslagpunt van de conjunctuur achter ons. "De vaart gaat eruit", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

https://nos.nl/artikel/2297598-de-vaart-gaat-eruit-verwachte-groei-slechts-1-4-procent.html,

De Rotterdamse Kamer van Koophandel waarschuwde voor een "Russische economie", herinnert H.M. de Lange zich, een van de angry young men die het Planbureau bestierden. Hij was directiesecretaris van het CPB en met Bob Goudswaard de schrijver van Genoeg van te veel / Genoeg van te weinig over het omzetten van de wissels in de economie om het milieu te sparen.

NRC,

Prof. dr. F.J.H. H. Don is gisteren door het kabinet benoemd tot directeur van het Centraal Planbureau. Hij is de opvolger van G. Zalm, de nieuwe minister van financiën. Don was onderdirecteur van het CPB en was ook de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van de VVD'er Zalm.

NRC,

Weitenberg werkte voordat hij in 1984 overstapte naar het NCW langdurig bij het Centraal Planbureau. Van 1975 tot en met 1984 was hij onderdirecteur bij het CPB, waar hij in 1965 in dienst was getreden.

NRC,

Het Centraal Plan Bureau (CPB) raamde het geheime particuliere vermogen van Nederlanders bij buitenlandse banken in 1997 op 71 miljard gulden. Volgens Arnold Kusters, de verantwoordelijke onderzoeker van het CPB, is het vluchtkapitaal inmiddels zeker gegroeid naar 100 miljard en mogelijk zelfs naar 140 miljard gulden.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/12/02/Vp/z.html,

Een van deze relativisten is Gerrit Zalm, demissionair minister van financiën, sinds kort leider van de VVD én vooral oud-directeur van het CPB.

Intermediair,

  • volgens het CPB

Volgens het CPB wordt de lastenverlichting betaald "door werknemers en uitkeringsgerechtigden".

NRC,

De kostenstijging is volgens het CPB de prijs die moet worden betaald voor het verkorten van de wachtlijsten, het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en meer keuzevrijheid van de patiënt.

NRC,

Zonder nader beleid kan de participatie van vrouwen volgens het CPB nog groeien tot 56% in 2010.

Het Financieele Dagblad,

Volgens het CPB kan alleen beperkte arbeidsimmigratie gunstig zijn voor de economie.

NRC,

Volgens het CPB zorgt een toename van concurrentie pas na verloop van tijd voor betere zorg.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • CPB, CBS en RIZA
  • CPB en SCP
  • CPB, RIVM, RPB en SCP
  • CPB, RIVM, SCP, AVV
  • CPB, SCP, RIVM, RPB

Het RIVM heeft vorig jaar een nieuw milieukostenmodel ontwikkeld waarmee de huidige en toekomstige milieukosten op macroniveau kunnen worden berekend voor Nederland. [...]. De methode voor het berekenen van de milieukosten is afgestemd met andere instituten (zoals CPB, CBS en RIZA).

http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

Inmiddels zijn CPB en SCP betrokken geraakt bij de advisering aan BZK over het grotestedenbeleid. Het CPB heeft op verzoek van BZK de gemeentelijke ontwikkelingsplannen ex-ante getoetst. Het SCP heeft geparticipeerd in het project.

http://www.scp.nl/boeken/werkprogramma/2000/nl/html/voorw.htm,

In mei 2002 gaven gerenommeerde adviesorganen als CPB, RIVM, RPB en SCP een negatief oordeel over het MTC.

http://www.geografie.nl/geografie/inhoud_show.php?id=145

Volgens de analyse van de planbureaus (CPB, SCP, RIVM, RPB) scoren investeringen in verkeer en vervoer nog het best.

de Volkskrant,

Het SCP draaide in 1997 en 1998 in bescheiden mate mee in de Interdepartementale commissie economische structuurversterking (ICES)-projectgroep van de planbureaus (CPB, RIVM, SCP, AVV).

http://www.scp.nl/boeken/werkprogramma/2000/nl/html/voorw.htm,

  • SCP en CPB

Daarnaast heeft de schrijfgroep veel gesproken met deskundigen van onder meer de onderwijsinspectie en de planbureaus SCP en CPB, en met 'ervaringsdeskundigen', zoals docenten en schoolleiders.

http://www.bredeschool.net/frames/n123.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen