Dr. Bibberregel


Dr. Bibberregel 1.0

((vooral) in Nederland, neologisme, schaatsen [wintersport])

door de internationale schaatsbond ISU in 2009 uitgevaardigde en in 2010 geëffectueerde regel die bepaalt dat een schaatser of schaatster de middellijn van het rechte stuk niet volledig mag overschrijden met de schaats; gebeurt dat minimaal tweemaal wel dan volgt onherroepelijk diskwalificatie; lijnregel

Semagram


De Dr. Bibberregel…

is een regel

 • [Onstoffelijke inhoud] bepaalt dat een schaatser of schaatster gediskwalificeerd wordt als hij of zij de middellijn van het rechte stuk meer dan eenmaal overschrijdt
 • [Toepassingsgebied of bereik] wordt toegepast in de schaatssport

  Hoofdsemagram: regel


  Algemene voorbeelden


  De schaatsers hebben zich erbij neergelegd dat de 'dr. Bibberregel' niet direct wordt ingetrokken, maar willen de komende tijd wel de druk verhogen om alsnog hun doel te bereiken.

  Algemeen Dagblad,

  De zogenoemde Dr. Bibber-regel blijft gehandhaafd. De technische commissie van de ISU heeft dat na de wereldbekerwedstrijden van zondag in Heerenveen meegedeeld aan een afvaardiging van de schaatsers. [...]. Na een massaal protest, onder aanvoering van Mark Tuitert, besloot de ISU in Heerenveen pas tot diskwalificatie over te gaan na twee overtredingen. Die interpretatie zal ook de komende weken worden gehanteerd. Bovendien zal worden bekeken of de lijnregel duidelijker kan worden omschreven.

  http://nos.nl/artikel/198324-isu-handhaaft-dr-bibberregel.html,

  In Van Dale's Woord van het Jaar-verkiezing is 'Dr. Bibberregel' verkozen tot woord van het jaar in de categorie sport/amusement. Met 33 procent van de stemmen wist de term het woord oranjebabe (29 procent) net voor te blijven.

  http://schaatsen.blog.nl/algemeen/2010/12/14/dr-bibberregel-ook-woord-van-het-jaar-van-dale-2010,

  Komend weekeinde begint met de NK afstanden in Heerenveen het schaatsseizoen. Er zal veel gesproken worden over de zogenoemde Dr. Bibber-regel die sinds dit seizoen is ingevoerd.

  de Volkskrant,

  Olympisch kampioen op de 1500 meter Mark Tuitert probeert een schaatsopstand tot stand te brengen tegen de zogenoemde 'Dr. Bibberregel'. Schaatsers mogen vanaf dit seizoen tijdens wedstrijden niet meer met hun schaats over de lijn komen op de rechte stukken.

  http://www.nu.nl/sport/2353790/schaatsers-in-opstand-dr-bibberregel.html,

  Trevor Marsicano is een fel voorstander van de zogenaamde Dr. Bibberregel waarbij schaatsers die op het rechte eind met hun hele schaats de markeringslijn overgaan worden gediskwalificeerd. "Ik heb het te vaak meegemaakt dat andere, grotere rijders in mijn baan komen en dat ik daardoor gehinderd werd", aldus Marsicano.

  De Telegraaf,

  Jacques de Koning is zaterdag bij de Nederlandse afstandskampioenschappen gediskwalificeerd op de 1000 meter. De sprinter van APPM overschreed op het rechte stuk met zijn schaats de middenlijn. Dat mag sinds dit seizoen niet meer van de internationale schaatsunie ISU. De Koning is het eerste slachtoffer van de zogenoemde 'Dr. Bibberregel'. Schaatsbond KNSB en de Nederlandse schaatsers en trainers zijn fel tegen de nieuwe regel van de ISU.

  Algemeen Dagblad,

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2010
  Periode opkomstIn 2009 ingevoerd en sinds de zomer van 2010 geëffectueerd.
  BedenkerBedacht door de Nederlandse schaatser Mark Tuitert.
  BenoemingsmotiefVernoemd naar het gezelschapsspel Dr. Bibber, waarbij men over stalen zenuwen moet beschikken om met vaste hand een pop te opereren.
  BijzonderhedenTegen invoering van de regel is door de schaatsers en schaatsters én de Nederlandse schaatsbond hevig geprotesteerd, waarbij de Nederlandse sportlieden het voortouw namen.
  BijzonderhedenWerd door de ISU ingevoerd om de veiligheid van schaatsers en schaatsters te waarborgen.
  BijzonderhedenNa hevige protesten besloot de ISU dat diskwalificatie pas volgt na twee overtredingen.
  BijzonderhedenWerd in 2010 verkozen tot Woord van het Jaar in de categorie Sport.