E-woord/e-woord


E-woord 1.0

(sport en recreatie; cultuur en samenleving; (vooral) in Nederland; eufemistisch; neologisme)

het woord "Elfstedentocht"; het als taboewoord beschouwde woord "Elfstedentocht"
Vaak in de uitdrukking het E-woord is gevallen, gebruikt als er vorst is in Nederland en er in een vroeg stadium gespeculeerd wordt op het doorgaan van de Elfstedentocht.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het E-woord…

is een woord

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] begint met de letter e en wordt beschouwd als een taboewoord
  • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op het taboewoord Elfstedentocht

    Hoofdsemagram: woord


    Algemene voorbeelden


    Er is een vorstperiode aangebroken en dus is traditiegetrouw het 'E-woord' alweer gevallen. Speculaties over een mogelijke Elfstedentocht zijn niet van de lucht. Weermannen worden van alle kanten bestookt met de vraag of hij er zal komen en alle ogen zijn gericht op het ijs in Friesland. De bijna mythische tocht is al 15 jaar niet verreden en veel Nederlanders kunnen niet wachten tot het zover is.

    http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2013/friezen-ergeren-zich-aan-elfstedenhype/,

    Nu het E-woord is gevallen, vraagt ieder mens op ijzers zich af: kan het ijs niet sneller dikker worden? Maar ijs groeit niet door vorst alleen.

    de Volkskrant,

    Het was een van de meest besproken plekken aan het begin van 2012. Terwijl de schaatskoorts zich meester maakte van het land, waren alle ogen gericht op een smal kanaal door Balk. Het was uiteindelijk een van de plekken waardoor 'die tocht' niet door kon gaan. Het E-woord is ook dit jaar al gevallen.

    http://nos.nl/audio/463004-laten-we-het-ewoord-nog-maar-niet-noemen.html,

    De winter van 1963, dat was me er een! Dagenlang vroor het dat het kraakte. Het E-woord was nog niet uitgevonden, maar het was onontkoombaar: de Friese Elfstedentocht. Het zou de tocht der tochten worden.

    http://www.sintermeerten.nl/OverSMC/Blogs/Lists/Berichten/Post.aspx?ID=240,

    Wat of wie gaat er toch schuil achter het mysterieuze E-woord dat ons te pas en (vooral) te onpas via de media voor de voeten wordt gegooid? Is het het Evangelie? Of is het Angelina Jolie? Voor de mensen die net terugkeren van een doevakantie in een parallel universum zal ik een eind maken aan de zenuwslopende onzekerheid: het gaat over de Elfstedentocht. Volgens de stroom onophoudelijke geruchten gaat dit veredelde Fries-folkloristische vlooientheater weer, voor het eerst sinds 1997, plaats vinden.

    http://www.vvruinen.nl/nieuws/het-e-woord.html,

    Centimeters te vroeg voor het E-woord. Een Elfstedentocht? Dit jaar niet meer, zegt de Vereniging De Friesche Elf Steden. Daarvoor ligt er veel te weinig ijs. IJsmeester Jan Oostenbrug: 'Op sommige plekken is het 10 tot 12 centimeter dik. Op andere plekken maar 2 tot 3.'

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1082382/2010/12/23/Centimeters-te-vroeg-voor-het-E-woord.dhtml,

    Het e-woord is gevallen. En niet alleen uit de mond van weermannen van buiten Friesland, maar pontificaal op de voorpagina van de Leeuwarder Courant. Dat zegt wat. Verslaggevers gaan vandaag zelfs met de hoofdredactionele peilstok het ijs op om de dikte te testen. Dan kan een Elfstedentocht niet lang op zich laten wachten. Toch?

    http://www.metronieuws.nl/nieuws/en-daar-valt-het-e-woord-weer/SrZjlw!xEqlqb6D72Q8s/,

    Persoonlijk kon ik het e-woord al niet meer horen nadat ik maandag met griep en radio 1 de hele dag op bed lag. Ik gun het die Friezen en andere schaatsfanaten van harte maar eigenlijk draait die hele elfstedentocht toch uit op een verkapt carnaval met… oja, een schaatswedstrijd.

    http://jannekevermeulen.nl/2012/02/09/het-e-woord-en-de-makkelijke-maaltijd-2/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010

    E-woord 2.0

    (politiek en bestuur; eufemistisch; neologisme)

    het woord "Europa"; het als taboewoord beschouwde woord "Europa"

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Het E-woord…

    is een woord

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] begint met de letter e en wordt beschouwd als een taboewoord
    • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op het taboewoord Europa

      Hoofdsemagram: woord


      Algemene voorbeelden


      Er is, afgezien van het bedrijfsleven, nauwelijks iemand opgestaan om te pleiten voor Europa en de euro. Besluiteloos en leiderloos dobbert Europa rond. Zo, het hoge woord is eruit! Het E-woord is koren op de molen van de populistische krachten in Europa, want het is de graaiende elite die aan alles schuldig zou zijn.

      http://www.nrc.nl/fresco/2011/10/26/het-e-woord/,

      Na het H-woord en het K-woord is er sinds deze week ook het E-woord. Het blijkt dat, indien het NOS journaal een item presenteert over de Europese Verkiezingen, zo'n 200 tot 300.000 kijkers direct wegzappen. Alleen het tonen van de Europese vlag zorgt voor een abrupte daling van de kijkcijfers. En dat meldt niet alleen het NOS journaal, ook NOVA heeft er last van.

      http://josjaspers.nl/category/politiek/,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2009

      E-woord 2.1

      (voetbal; sport en recreatie; eufemistisch; neologisme)

      ook in toepassing op "Europees voetbal"

      Algemene voorbeelden


      'En in Waalwijk denken ze niet meer aan degradatie, maar gaat men nu echt rekening houden met play offs voor Europees voetbal'. Dat was een van de laatste zinnen van commentator Mark van Rijswijk na afloop van de wedstrijd RKC Waalwijk - De Graafschap. Waarop Van Rijswijk deze stelling baseert is niet duidelijk, want in Waalwijk wordt nog steeds met grotere aandacht gekeken naar het gat met de nummer 16 dan met de bovenste plaatsen. Feit is wel dat met dank aan de in Engeland geboren sportverslaggever het 'E-woord' weer gevallen is.

      (onbekend) ,

      In het Catshuis mogen de regeringsleiders dan op dit moment alle taboes bespreken om tot een akkoord te komen. In Waalwijk mag het 'E-woord' nog wel even een taboe blijven. Plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal… het zou de lat voor volgend jaar wel erg hoog leggen.

      http://www.geleleger.nl/nieuws/68-columns/1813-het-e-woord-taboe-in-waalwijk.html,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2012

      e-woord 3.0

      (eufemistisch; neologisme)

      het woord "excuus" of "excuses"; het als taboewoord beschouwde woord "excuus" of "excuses"
      Ook in een uitdrukking als het e-woord is gevallen.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het e-woord…

      is een woord

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] begint met de letter e en wordt beschouwd als een taboewoord
      • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op het taboewoord excuus of excuses

        Hoofdsemagram: woord


        Algemene voorbeelden


        Het heeft veel te lang moeten duren, maar nu hebben de nabestaanden van de massamoord in Rawagede dan eindelijk hun excuses. Van De Nederlandse Staat. We've come a long way. Via 'diepe verontschuldigingen', en 'spijt', waarbij expliciet werd gesteld dat die bewoordingen geen excuses vormden, is het e-woord dan toch gevallen.

        http://www.tinekebennema.nl/blog/het-e-woord/,

        Nu het e-woord is gevallen, wordt het tijd voor een oprecht gemeend algemeen excuus voor die uitbuiting in bedrijfs- en staatsvorm. We kunnen met de afwikkeling van de zaak Rawagede constateren dat het de nabestaanden helpt. Maar Indonesie nu zal niet wakker liggen van ons spijt.

        http://www.tinekebennema.nl/blog/het-e-woord/,

        Voor CDA-minister Hans Hillen van Defensie was het de week van de excuses. Voor Libië kreeg hij het E-woord over zijn lippen, voor de oppositie in de Tweede Kamer niet. De op zijn eigen bevolking schietende generaal Moammar Kadhafi kreeg namens Hillen wel excuses aangeboden, omdat Nederland zonder toestemming van de Libische autoriteiten met een Lynx-helikopter van de marine was geland op het strand bij de stad Sirte om daar een Nederlander op te halen. Maar de oppositie die erom had gevraagd omdat Hillen in haar ogen het parlement verkeerd had geïnformeerd over misstanden bij de marine kreeg ze niet.

        http://www.groene.nl/2011/11/het-e-woord,

        Ook zijn weigering het E-woord in de mond te nemen, was een bewuste daad van Hillen. Als hij excuses had gemaakt, had dat moeten zijn voor het verkeerd informeren van de Kamer. Dat woord 'verkeerd' interpreteert Hillen als bewust verkeerd informeren, hetgeen een doodzonde is in de politiek.

        http://www.groene.nl/2011/11/het-e-woord,

        Etymologie


        Aard herkomst inheems woord
        Vroegste datering 2011

        e-woord 4.0

        (eufemistisch; neologisme)

        het woord "enthousiast" of "enthousiasme"; het als taboewoord beschouwde woord "enthousiast" of "enthousiasme"

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Het e-woord…

        is een woord

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] begint met de letter e en wordt beschouwd als een taboewoord
        • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekkking op het taboewoord enthousiast of enthousiasme

          Hoofdsemagram: woord


          Algemene voorbeelden


          In elk gesprek over onderwijs valt wel het 'E-woord'. In personeelsadvertenties vragen scholen om enthousiaste en betrokken docenten (nooit naar docenten die willen onderwijzen, die hun kennis willen vermeerderen om die te delen met jongere hersenen). Enthousiasme is natuurlijk leuk, maar er is weinig voor nodig. Enthousiaste mensen, gezellige mensen, fijne mensen, heerlijke mensen, maar wat zit erbij? Uit enthousiasme spreekt maar al te vaak een volkomen gebrek aan kritische reflectie, aan inhoud; het is een vrij domme emotie.

          http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1630516/2008/12/06/E-woord.dhtml,

          Etymologie


          Aard herkomst inheems woord
          Vroegste datering 2008

          e-woord 5.0

          (eufemistisch; neologisme)

          het woord "epidemie"; het als taboewoord beschouwde woord "epidemie"

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Het e-woord…

          is een woord

          • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] begint met de letter e en wordt beschouwd als een taboewoord
          • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op het taboewoord epidemie

            Hoofdsemagram: woord


            Algemene voorbeelden


            Zodra één of andere besmettelijke ziekte de kop op steekt - of het nu Ebola, tuberculose, cholera of griep is - duikt ook het beruchte E-woord op in de media. Een epidemie! Builenpest! De zwarte dood! Lijkverbranding! Terwijl een epidemie gewoon een neutrale wetenschappelijke term is.

            http://www.hbvl.be/dossiers/-g/griep/epidemie.asp,

            Etymologie


            Aard herkomst inheems woord
            Vroegste datering 2002