EHBO'er


EHBO'er 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

iemand die beschikt over een diploma om eerste hulp bij ongelukken te verlenen; in het bijzonder: iemand die bevoegd is om in een bedrijf eerste hulp bij ongelukken te verlenen; iemand die deel uitmaakt van een EHBO-post bij sportwedstrijden, festiviteiten, evenementen e.d.; ook: verpleegkundige die werkzaam is op een EHBO-post van een ziekenhuis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een EHBO'er…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Een EHBO'er doet wat direct nodig is. Dat kan zijn: een slachtoffer zo neerleggen, dat het vrij kan ademhalen. Dat kan zijn: mond-op-mond-beademing toepassen, omdat de ademhaling niet of slecht werkt. Dat kan zijn: een wond afdekken om infectie te voorkomen, een hevige bloeding tot staan brengen om groot bloedverlies en daardoor levensgevaar te voorkomen. Dat kan zijn: een gebroken lichaamsdeel zo steunen, dat de pijn draaglijker is en het transport gemakkelijker kan geschieden.

      http://clubnet.zeelandnet.nl/ehboshhk/custom.html

      Bij het verlaten van het opstelterrein kwam de onder de praalwagen Het Ooievaartje aanwezige Remco te struikelen, waarna een van de wielen over z'n been reed. Op advies van de aanwezige EHBO'ers werd hij per ambulance naar het ziekenhuis in Meppel overgebracht.

      Meppeler Courant,

      Volgens organisator IDT is het feest zo goed als vlekkeloos verlopen. De EHBO-posten hadden het wel druk. Een aantal dansers kreeg last van oververhittingsverschijnselen. Door de relatief warme buitentemparatuur, was de Arena soms ongemakkelijk warm. EHBO'ers hadden dan ook vooral hun handen vol aan het uitdelen van gratis water.

      ANP,

      Door die gesproken handleiding zou in principe iedereen het apparaat kunnen bedienen. Immers, na één druk op de knop werkt de defibrillator zelfstandig. De Nederlandse wet schrijft echter voor dat alleen EHBO'ers en sommige beveiligingsmedewerkers het apparaat in werking mogen stellen.

      De Limburger,

      Een speciale training deze week had de EHBO'ers nog eens extra voorbereid op de mogelijkheid van flauwvallend personeel of andere calamiteiten.

      NRC,

      Op 13 oktober 1992 ging de cursus van start met 27 cursisten en op 13 april 1993 was Hasselt 18 EHBO'ers rijker.

      http://www.hetvlaamsekruis.be/hasselt/html/historiek/oprichting.htm,

      Elke hulpverlener, ook de EHBO-er, loopt bij het verlenen van hulp bepaalde risico's.

      http://clubnet.zeelandnet.nl/ehboshhk/custom.html

      Cor Tabak: is er binnen de vereniging een EHBO-er? Er zijn geen leden met een (onderhouden) EHBO-diploma. Er zijn wel enkele leden die een reanimatiecursus (persoonlijk) hebben gevolgd. Besloten wordt de verbandmiddelen periodiek na te kijken en te overwegen pijnstillers in het "assortiment" op te nemen.

      http://home.wxs.nl/~elshout/

      De meeste ongelukjes gebeurden in de afdeling waar de produkten worden afgewerkt. Daar wilde nog wel eens bij het slijpen een splinter ijzer in een oog vliegen totdat men er verplicht brillen ging dragen. Het bedrijf heeft eigen EHBO-ers opgeleid.

      NRC,