EHBO-vereniging


EHBO-vereniging 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

vereniging die zich tot doel stelt de eerste hulp bij ongelukken (EHBO) te bevorderen en daartoe o.a. cursussen EHBO verzorgt en, indien een examen met goed gevolg wordt afgesloten, diploma's of getuigschriften EHBO uitreikt
Meestal in toepassing op een plaatselijke vereniging die een afdeling vormt van een landelijke organisatie, in Nederland met name de Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken (KNV EHBO).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een EHBO-vereniging…

is een vereniging; is een organisatie

  • [Betrokkene] is bestemd voor mensen die EHBO willen leren

    Algemene voorbeelden


    Nederlandse artsen [...] stelden zich op het standpunt dat de eerste hulpverlening niet aan leken kon en mocht worden toevertrouwd. Ondanks dat werden toch pogingen ondernomen om de kennis van de eerste hulp te verspreiden. Dit streven kreeg vorm toen in juni 1893 op initiatief van Dr. C.B. Tilanus Jr. [...] een circulaire werd verspreid, die tot gevolg had dat de eerste EHBO-vereniging werd opgericht, de huidige Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp bij Ongelukken.

    http://www.crosswinds.net/~ehbo/frame.htm

    Contacten met de Nederlandse Hartstichting hebben ertoe geleid dat EHBO-verenigingen cursussen in reanimatie zijn gaan organiseren.

    http://www.crosswinds.net/~ehbo/frame.htm

    Maandagavond konden de leden van de EHBO-vereniging afdeling Havelte luisteren naar de tweede lezing van dit winterseizoen.

    Meppeler Courant,

    Om aan deze cursus deel te nemen moet je in het bezit zijn van het getuigschrift Jeugd EHBO B, lid zijn van een EHBO-vereniging, het Nederlandse Rode Kruis of een reddingsbrigade en nog geen 16 jaar zijn.

    http://www.ehbo.nl/Informatie.htm

    Ongeveer 35.000 cursisten behalen jaarlijks hun getuigschrift op jeugd-cursussen, die met medewerking van EHBO-verenigingen voornamelijk op de scholen worden gegeven.

    http://www.crosswinds.net/~ehbo/frame.htm

    Uw diploma kan telkens voor twee jaren worden verlengd; voorwaarde is wel dat u minstens 7 vervolglessen per jaar heeft gevolgd; ook deze vervolglessen worden door de EHBO-vereniging verzorgd.

    http://www.ehbo.nl/Informatie.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een plaatselijke EHBO-vereniging

    Jeugd EHBO A. Deze cursus wordt verzorgd door de plaatselijke EHBO-vereniging [...]. De cursus duurt minimaal 20 uren; je leert wat je moet doen bij verwondingen of botbreuken en als iemand flauwvalt of niet meer ademt. Je leert ook hoe je ongevallen kunt voorkomen. Na afloop van de cursus doe je examen. Je hebt dan het getuigschrift Jeugd EHBO A behaald.

    http://www.ehbo.nl/Informatie.htm

    Voor bedrijven is een EHBO-cursus interessant, en niet alleen maar omdat het moet van de Arbowet. Het is mogelijk de cursus op maat in hun bedrijfsvoering in te passen; voorts is er een speciale vervolgcursus waarmee houders van het certificaat Kernvaardigheden Eerste Hulp kunnen doorgaan voor het eenheidsdiploma. Nadere informatie is te verkrijgen via de plaatselijke EHBO-vereniging.

    http://www.ehbo.nl/Informatie.htm

    • een landelijke EHBO-vereniging

    Vooral de laatste jaren hebben de landelijke EHBO-verenigingen samenwerkingsvormen ontwikkeld met andere organisaties.

    http://www.crosswinds.net/~ehbo/frame.htm

    Vaste verbindingen