EU-commissaris


EU-commissaris 1.0

(politiek en bestuur)

uit een van de EU-lidstaten afkomstige commissaris die deel uitmaakt van de Europese Commissie en het beleid ten uitvoer brengt op een van de beleidsterreinen van de EU

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een EU-commissaris…

is een commissaris; is een persoon

  • [Groep] maakt deel uit van de Europese Commissie, waarin voor iedere lidstaat een commissaris zitting heeft
  • [Functie] brengt het beleid ten uitvoer op een van de beleidsterrreinen van de EU en richt zich op het belichamen en behartigen van het belang van de Europese Unie
  • [Plaats] is afkomstig uit één van de 27 lidstaten van de Europese Unie
  • [Duur] wordt in principe aangesteld voor een periode van 5 jaar, maar kan daarna opnieuw benoemd worden
  • [Aantal of hoeveelheid] is een van de 27 leden van de Europese Commissie
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is meestal hoogopgeleid en heeft vaak een universitaire studie afgerond
  • [Activiteit of handeling] oefent binnen de Europese Commissie met de andere commissarissen vier hoofdtaken uit, o.a. het indienen van wetsvoorstellen bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie en het optreden als woordvoerder van de Europese Unie en heeft daarnaast ook nog een persoonlijke portefeuille
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gezag] vertegenwoordigt het bevoegd gezag op een van de beleidsterreinen van de EU, zoals: buitenlandse zaken en veiligheid; mededinging; vervoer; onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken; economische en monetaire zaken; energie; maritieme zaken en visserij; onderzoek, innovatie en wetenschap; landbouw en plattelandsontwikkeling; milieu; binnenlandse zaken
  • [Legitimiteit] wordt afgevaardigd door een van de lidstaten van de EU, waarna het Europees Parlement de benoeming moet goedkeuren

Algemene voorbeelden


Kijk eens op de blog van een EU-commissaris voor een blik van binnenuit. Verschillende EU-commissarissen hebben hun eigen blog, net als een aantal belangrijke medewerkers van de Commissie in verschillende EU-landen.

http://europa.eu/take-part/blogs/index_nl.htm

Als het Europarlement oordeelt dat iemand ongeschikt is, kan dat ertoe leiden dat de benoeming niet doorgaat. Vijf jaar geleden gebeurde dat met de Italiaan Rocco Buttiglione. Die had het parlement woedend gemaakt nadat hij Europarlementslid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) had geantwoord dat homoseksualiteit een zonde was. Daarmee leek hij niet de juiste man om als EU-commissaris de rechten van homo's te beschermen.

http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/europarlement_grilt_nieuwe_eu-commissarissen,

De PVV wil de bonnetjes van de EU-commissarissen inzien. Europarlementslid Daniël van der Stoep vraagt daarom schriftelijk bij de Europese Commissie.

Trouw,

Ongeveer een derde van de huidige 27 EU-commissarissen keert terug in de nieuwe Europese Commissie, zo blijkt uit een rondgang vrijdag. De commissarissen van België, Luxemburg, Finland, Spanje en nog vier landen kunnen vrijwel zeker blijven zitten in de nieuwe Commissie die naar verwachting begin volgend jaar aantreedt.

De Telegraaf,

Op voorstel van Frits Bolkestein, die als EU-commissaris waakt over de vrije mededinging op de interne Europese markt, wil de Europese Commissie die regels in de gehele EU doorvoeren.

Trouw,

In geen geval mag uitbreiding betekenen dat kleinere lidstaten geen EU-commissaris meer zouden mogen benoemen.

De Standaard,

Als je echt rijk wil worden, moet je EU-commissaris (6,1 miljoen) of rechter bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg (5,1 miljoen) worden.

De Standaard,

"Amerikanen en Europeanen zijn samen scheep gegaan in Bosnië, en ze zullen er zich samen uit terugtrekken", zei de Charette gisteren in Birmingham zijn Duitse collega Klaus Kinkel na. De betrokken EU-commissaris gedroeg zich "onverantwoordelijk". Elke beslissing inzake de Ifor hangt af van de Navo-Raad alleen.

De Standaard,

De EU-commissaris waarschuwde dat de werkloosheid ook volgend jaar nog veel te hoog is.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de Belgische EU-commissaris
  • de Britse EU-commissaris
  • de Deense EU-commissaris
  • de Duitse EU-commissaris
  • de Franse EU-commissaris
  • de Ierse EU-commissaris
  • de Italiaanse EU-commissaris
  • de Nederlandse EU-commissaris
  • de Roemeense EU-commissaris
  • de Zweedse EU-commissaris

In een interview met het NRC-Handelsblad zegt EU-commissaris Karel Van Miert dat de technolease-constructie waarbij de in problemen verkerende bedrijven Philips en Fokker hun technische kennis verkochten aan de Rabobank en deze terughuurden, onwettige staatssteun inhield. De Rabobank kon deze "investering" immers aftrekken van de winst. Dat is volgens Van Miert een niet toegestane vorm van staatssteun aan ondernemingen omdat de constructie exclusief werd toegepast voor Philips en Fokker. Bovendien zouden er geen objectieve criteria zijn toegepast. De Belgische EU-commissaris vindt dat de methode in ieder geval bij de EU aangemeld had moeten worden.

De Standaard,

De federale regering wist van meetaf dat ze risico's nam en uitgerekend de Belgische EU-commissaris, Karel Van Miert, speelt de rol van grootinquisiteur.

De Standaard,

Het sociaal beleid enerzijds en de noodzaak om banen te scheppen en de concurrentiekracht van de Europese economie te versterken anderzijds, zijn twee kanten van dezelfde medaille, aldus de Ierse EU-commissaris Pádraig Flynn op een persconferentie.

NRC,

Milities van de zelfgekozen Somalische president, generaal Mohammed Fara Aidid, namen vrijdagochtend een konvooi van de Italiaanse EU-commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Emma Bonino, onder vuur.

De Standaard,

Vicepremier Wouter Bos verwacht dat er binnen enkele dagen duidelijkheid is over wie de Nederlandse EU-commissaris wordt. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

http://www.nu.nl/politiek/2127437/bos-wil-snel-duidelijkheid-eu-commissaris.html,

Er staan, op zijn zachtst uitgedrukt, enkele haren op het Engels van de Duitse EU-commissaris Günther Oettinger. Op zijn lezing in Berlijn was hij soms bijna onverstaanbaar. De Duitse EU-commissaris hield onlangs een lezing in Berlijn in het 'Engels'. Gelukkig voor de man werkt men in de EU meestal met tolken...

De Standaard,

  • een conservatieve EU-commissaris
  • een socialistische EU-commissaris

De socialistische EU-commissaris Liikanen (Industrie) en zijn rechtse collega Byrne (Volksgezondheid) hebben een Europees wetsvoorstel ingediend om medicijnenreclame ook in Europa toe te staan.

http://www.groenlinks.nl/partij/europa/wiezijnwij/alexander-deroo.html,

Leon Brittan, de Britse Conservatieve EU-commissaris, merkte op dat zijn acht miljoen nauwelijks twee procent was van wat James Goldsmith, de Brits-Franse miljardair die bij de verkiezingen met een eigen partij opkomt, veil heeft voor anti-EU propaganda.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • EU-commissaris voor buitenlandse betrekkingen
  • EU-commissaris voor concurrentie
  • EU-commissaris voor de mensenrechten
  • EU-commissaris voor humanitaire kwesties
  • EU-commissaris voor internationale handel
  • EU-commissaris voor landbouw
  • EU-commissaris voor leefmilieu
  • EU-commissaris voor mededinging
  • EU-commissaris voor ontwikkelingssamenwerking
  • EU-commissaris voor transport
  • EU-commissaris voor visserij

EU-commissaris voor humanitaire kwesties, Emma Bonino, zei gisteren in Brussel dat een miljoen mensen in Oost-Zaïre met de dood zijn bedreigd.

De Standaard,

EU-commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Hans van den Broek waarschuwde voor overdreven enthousiasme.

De Standaard,

Volgens EU-commissaris voor de visserij, de Italiaanse Emma Bonino zal het zeker nog een aantal weken duren voordat de partijen tot een verlenging van de bestaande overeenkomst komen.

NRC,

EU-commissaris voor Leefmilieu Ritt Bjerregaard daagt België voor de rechter wegens overtreding van een richtlijn van 1976 op de lozing van giftige stoffen in het oppervlaktewater.

De Standaard,

Als aanklager zal een Nederlands jurist optreden, zoals hier met veel nadruk is vastgesteld, omdat een andere Nederlander, EU-commissaris voor buitenlandse betrekkingen Van den Broek, een beslissende rol wordt toegedicht bij de totstandkoming van de aanklacht.

NRC,

Dat bleek gisteren uit het antwoord dat EU-Commissaris voor Concurrentie Karel Van Miert gisteren gaf op een vraag over het onderwerp.

De Standaard,

Volgens de woordvoerder van de EU-Commissaris voor Landbouw, Franz Fischler, wil de Europese regering niets doen dat het heroplevende vertrouwen van de consumenten in rundvlees zou kunnen schaden.

De Standaard,

Sir Leon Brittan, de EU-commissaris voor internationale handel, heeft nog een geheim bezoek aan het Torentje van Lubbers gebracht om de Nederlandse wens tot een GATT-akkoord met een verzachting van het landbouwcompromis te bespreken.

NRC,

Milities van de zelfgekozen Somalische president, generaal Mohammed Fara Aidid, namen vrijdagochtend een konvooi van de Italiaanse EU-commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Emma Bonino, onder vuur.

De Standaard,

De ramp leidt er in ieder geval toe dat de Europese Unie strengere voorwaarden voor olietransport uitvaardigt: EU-commissaris Loyola de Palacio voor Transport werkt de zogeheten 'Erika I- en Erika II-maatregelen' uit.

http://www.gva.be/dossiers/-o/olieramp/dossier.asp

Derycke haalde een rapport aan van EU-commissaris voor de Mensenrechten, Emma Bonino, waarin wordt gezegd dat vluchtelingenkampen in het oosten van Zaïre dreigen te militariseren omdat wapens worden binnengesmokkeld.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • EU-commissaris van binnenlandse zaken
  • EU-commissaris van buitenlandse zaken
  • EU-commissaris van handel
  • EU-commissaris van verkeer

De aankomend EU-commissaris van Verkeer Siim Kallas is voorstander van de omstreden bodyscanners op luchthavens. Hij doet binnen enkele maanden een voorstel hierover aan de EU-landen.

http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1054349/2010/01/14/Nieuwe-EU-commissaris-van-Verkeer-wil-bodyscanners-op-luchthavens.dhtml,

In het kader van haar kandidatuur voor Barroso II zal Cecilia Malmström tijdens haar hoorzitting morgen door het Europees Parlement aan de tand worden gevoeld. Wil zij straks als EU-commissaris van binnenlandse zaken niet uitsluitend de nationale beleidsmaatregelen van de lidstaten coördineren, dan zal zij ook moeten zorgen voor geregeld overleg en serieuze samenwerking met lokale en regionale overheden die op het gebied van immigratie, integratie en veiligheid het meeste politieke gewicht in de schaal leggen.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=COR/10/9&format=DOC&aged=0&language=NL&guiLanguage=en.,

Karel de Gucht wordt EU-commissaris van Handel.

http://news.be.msn.com/binnenland/article.aspx?cp-documentid=151083370,

De hoogste sportofficial van de Europese Unie wil dat het Wereldantidopingagentschap (Wada) zijn regels voor dopingtests buiten competitie verandert. Een rapport van een onafhankelijk EU-orgaan was kritisch over de schending van privacy van sporters die dat oplevert. EU-commissaris van sport Jan Figel liet weten dat er behoefte is aan "aanpassing of opheldering van de regels".

http://www.hln.be/hln/nl/1297/Wielrennen/article/detail/834387/2009/04/27/EU-commissaris-wil-aanpassing-strenge-dopingregels.dhtml,

EU-commissaris Chris Patten van Buitenlandse Zaken heeft kritiek geuit op China, waar veel meer gevallen van SARS zijn geweest dan het land had gemeld.

NOS Nieuws,

met eigennaam


  • EU-commissaris Bangemann
  • EU-commissaris Bolkestein
  • EU-commissaris Edith Cresson
  • EU-commissaris Emma Bonino
  • EU-commissaris Günther Oettinger
  • EU-commissaris Hans van den Broek
  • EU-commissaris Karel Van Miert
  • EU-commissaris Neelie Kroes
  • EU-commissaris Pascal Lamy

Er staan, op zijn zachtst uitgedrukt, enkele haren op het Engels van de Duitse EU-commissaris Günther Oettinger. Op zijn lezing in Berlijn was hij soms bijna onverstaanbaar. De Duitse EU-commissaris hield onlangs een lezing in Berlijn in het 'Engels'. Gelukkig voor de man werkt men in de EU meestal met tolken.

De Standaard,

Het EU-informatiecentrum in de Rytirskastraat, in een gebouw waar vroeger een sovjet-propagandacentrum zat, biedt folders en video's over de EU, en full color reclamezuilen van een aantal lidstaten (Nederland ontbreekt). In oktober 1998 werd het geopend, in aanwezigheid van toenmalig EU-commissaris Hans van den Broek.

http://www.dhv.nl/frameset.asp?mainpage=http://www.dhv.nl/Application.PerformanceManagerServlet/Nederlands/Groepssite/OverDHV/DHV_in_de_pers/Archief/2003/Elsevier_Tsjechie_en_EU/Elsevier_Tsjechie_en_EU.asp,

De bonden willen zicht op de toekomst van het bedrijf naar aanleiding van de problemen bij de Forges de Clabecq. Daar zijn de bonden verbolgen over uitspraken van EU-commissaris Karel Van Miert.

De Standaard,

Geld opnemen in andere Europese landen wordt vanaf 1 juli gratis. Dat is een gevolg van een akkoord dat de EU-ministers voor Interne Markt maandag hebben bereikt over de kosten voor het internationaal betalingsverkeer. De ministers zijn de banken, die protesteren tegen wat zij een prijsmaatregel noemen, wel een beetje tegemoet gekomen. EU-commissaris Bolkestein had voorgesteld dat de regeling zou ingaan per januari, wanneer de euro wordt ingevoerd.

ANP,

EU-commissaris Busquin heeft in 2000 zijn visie gepresenteerd op de Europese onderzoeksruimte (ERA).

http://www.awt.nl/nl/,

Belangrijke stappen in de richting van een Internetverdrag worden gezet door EU-commissaris Bangemann; hij onderzoekt de mogelijkheden van een breed uitgangspuntenstelsel voor de hele informatiesamenleving.

http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

EU-commissaris Pascal Lamy, bevoegd voor handelsbeleid, ijvert ook voor nieuwe exportkansen voor onze textiel- en kledingproducten.

http://www.febeltex.be/nederlands/Nieuwsbrieven/febeltex-0201-nl.pdf.,

EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) spreekt op 12 maart tijdens de ICTEFAF Business Meeting in Maastricht. Ze doet dat op uitnodiging van Gedeputeerde Jos Hessels, die Limburg met breedbandverbindingen tot in elk huis en bedrijf op de kaart wil zetten als regio met supersnelle internetverbindingen.

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/110106/EU-Commissaris_Kroes_spreekt_op_ICTEFAF.html,

Om maar een voorbeeld te geven: in Duitsland, Engeland, Nederland en de Scandinavische landen bespeurde ik vorig voorjaar grote woede en verbazing over de kwaadaardige manipulaties van EU-commissaris Edith Cresson.

Het fatale onbegrip, Geert Mak,

Het voorstel van een verzoeningsconferentie in Brussel wordt gesteund door EU-commissaris Emma Bonino en door de Verenigde Staten.

De Standaard,

EU-Commissaris Bolkestein (Interne Markt) en zijn collega Liikanen (Telecom) kozen maanden geleden al voor een uiterst restrictieve benadering.

Algemeen Dagblad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding