Elfstedenijs


Elfstedenijs 1.0

(sport en recreatie; cultuur en samenleving; (vooral) in Nederland)

ijs op de route van de Elfstedentocht; ijs waarover de Elfstedentocht moet worden afgelegd
Als regel wordt gehanteerd dat het ijs een dikte van minimaal 15 centimeter heeft.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Elfstedenijs…

is ijs; is een stof

  • [Afmeting] moet minimaal 15 centimeter dik zijn
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het ijs van de Elfstedentochtroute

    Hoofdsemagram: ijs


    Algemene voorbeelden


    Eigenlijk hoeft de weerman van SBS en Omrop Fryslân alleen maar even de achtertuin van zijn huis in Harlingen door om te weten hoe het elfstedenijs er bij ligt. Daar loopt immers de Bolswardervaart, onderdeel van het befaamde parcours.

    http://www.ad.nl/ad/nl/9444/De-Elfstedentocht/article/detail/3164100/2012/02/08/Paulusma-Nog-twee-nachten-met-forse-vorst.dhtml,

    Onvoldoende elfstedenijs in Zuidfriesland, nog één week vorst nodig. De kans dat er deze week een Elfstedentocht wordt gehouden is nihil. Kilometers ijs in Zuidwest Friesland hebben onvoldoende dikte. Vooral het nog onbegaanbare Slotermeer is een groot probleem.

    http://www.halloleeuwarden.nl/nieuws/LeeuwarderNieuws/2012/2/6/Onvoldoende_elfstedenijs_in_Zuidfriesland_nog_n_week_vorst_nodig,

    Elfstedenijs is dik genoeg om grote groepen schaatsers en toeschouwers te houden. Elfstedenijs moet minimaal 15 cm dik zijn. Tijdens de Tocht der Tochten is het vrijwel onmogelijk om op het hele traject deze ijsdikte te bereiken. Onder bruggen is het ijs veel minder dik en daar moet men dan ook klûnen.

    http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/01c75d59fd86c2be64129acd0fae1121/article/natuurijs.html,

    In de winter van 1963 was Parrega regelmatig in het nieuws: zeer slecht elfstedenijs, hoge sneeuwduinen, bussen die niet reden en huizen bijna ondergesneeuwd.

    http://www.parregea.nl/?pagina=winter63

    Elfstedenijs dik genoeg? Verbaaste blikken zaterdag ochtend in Hindeloopen. Daar had iemand de auto vergeten op de handrem te zetten. Een vrouw dacht even de auto te ontdooien en startte de motor. De auto rolde het ijs op en bleef daar pontificaal staan. Dus wie weet, toch nog een Elfstedentocht?

    http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2009/elfstedenijs-dik-genoeg/,