lvb


lvb 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

licht verstandelijk beperkt

Algemene voorbeelden


De op stapel staande AWBZ-bezuiniging is voor een deel een 'debiele' maatregel. Misschien schrikt u van het woord debiel, een term die sinds de jaren zeventig een scheldwoord is. Waar denkt u aan bij het woord debiel? Vermoedelijk niet aan een persoon die licht verstandelijk beperkt (LVB) is. Tot de jaren zeventig was 'debiel' echter de gangbare term waarmee we mensen met een IQ tussen de 50 en 85 (inclusief zwakbegaafden) aanduidden. De verandering van taalgebruik van debiel naar licht verstandelijk beperkt vloeide voort uit het idee dat 'debiele' mensen niet in de categorie patiënt zouden moeten vallen.

de Volkskrant,

Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn eerder slachtoffer van cyberpesten, manipulaties en seksueel misbruik via sociale media dan andere jongeren. Dit constateert stichting Kennisnet. Deze licht verstandelijk beperkte (lvb) jongeren zijn net als hun leeftijdsgenoten zonder beperking zeer actief op Facebook, Twitter, WhatsApp en andere sociale netwerken. Volgens geraadpleegde experts houdt inmiddels bijna 80 procent van de huidige problemen met licht verstandelijk beperkte jongeren verband met hun sociale mediagebruik.

de Volkskrant,

Denise en Lisanne zijn licht verstandelijk gehandicapt (lvg), of licht verstandelijk beperkt (lvb), zoals dat in het zorgjargon heet. Naar schatting zijn er in Nederland nog minstens 36.500 andere mensen met deze beperking, waarbij een IQ tussen de 70 en 85 hoort. Daarbovenop hebben velen ook flinke gedragsproblemen, of psychiatrische stoornissen, zoals de inmiddels landelijk bekende jongen Brandon (zie kader).

Trouw,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007
Samenhangende woorden (betekenis) laagbegaafd; minderbegaafd; zb; zwakbegaafd

lvb 2.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

lichte verstandelijke beperking

Semagram (extra betekenisinformatie)


Lvb…

is een beperking

  • [Mate] is een lichte beperking
  • [Symptoom] uit zich in een beperkte cognitieve ontwikkeling en een beperkt sociaal aanpassingsvermogen

    Algemene voorbeelden


    Er worden waarschijnlijk niet meer mensen met een LVB of zwakbegaafdheid geboren maar de complexiteit van de samenleving lijkt één van de belangrijkste oorzaken te zijn in combinatie met een kwetsbaar netwerk.

    https://jongenlastig.nl/

    Kinderen en jongeren met een lichte verstandelijke beperking (lvb) hebben een lager IQ dan gemiddeld. Dat hoeft geen probleem te zijn. Het kan een probleem worden als zij moeite hebben om mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld doordat ze niet goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. Of als ze moeite hebben met lastige sociale situaties of praktische zaken. Veel problemen zijn te voorkomen als een kind met een lichte verstandelijke beperking op tijd de juiste ondersteuning krijgt.

    https://www.nji.nl/licht-verstandelijk-beperkte-jeugd-lvb

    Mensen met een LVB hebben behoefte aan een houding en manier van communiceren die aansluit bij de kenmerken van hun beperking. Onze praktische tool biedt handvatten voor het aansluiten bij een LVB in (hulp)gesprekken en geeft links naar verdieping. De inhoud varieert van algemene gesprekstips tot suggesties voor het aanpassen van interventies.

    https://www.wijkteamswerkenmetjeugd.nl/licht-verstandelijke-beperking/aansluiten-bij-een-lvb-hoe-doe-jij-dat

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    lvb 2.1

    (gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

    iemand met een lichte verstandelijke beperking

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een lvb…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een lichte verstandelijke beperking die zich o.a. uit in een beperkte cognitieve ontwikkeling en een beperkt sociaal aanpassingsvermogen; heeft meestal een IQ lager dan 70 of rond de 70
    • [Onderscheid of tegenstelling] heeft meestal een lager IQ of meer aanpassingsproblemen dan iemand die zwakbegaafd is (hoewel tegenwoordig de term zwakbegaafd steeds meer onder vuur ligt)

      Algemene voorbeelden


      Het tweede besproken thema betreft Licht Verstandelijk Beperkten (LVB's). Voor personen met een Licht Verstandelijke Beperking is het steeds moeilijker om mee te komen in de samenleving. Dat blijkt ook uit de oververtegenwoordiging van mensen met LVB in de strafrechtketen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat in 2017 aan de slag met de knelpunten die professionals in de weg staan om de personen met LVB binnen de justitiele keten "de juiste aanpak" te geven.

      https://middelgrotegemeenten.nl/654881.aspx?t=ondermijnende+criminaliteit+en+moeilijk+meekomen+van+lvb%27s%3B+gesprekspunten+met+venj

      Hoe drugshandel een manier is om je sociale status te verhogen. Je bent een loser of een nobody, maar met een wapen ben je plots een gangster. Het is duidelijk dat er in Nederland een hele grote vijver jongeren bereid zijn om voor criminelen klusjes op te knappen. LVB's noemt men hen wel eens. Licht verstandelijk beperkte jongens. Of om het heel bot uit te drukken: imbeciele materialisten die alles doen voor een paar tientjes of honderdjes. Dat blijkt ook uit het amateurisme dat ze aan de dag leggen.

      Gazet van Antwerpen,

      Versterk sociale netwerken van LVB's en zwakbegaafden. Nouwens beveelt een actieve en preventieve benadering binnen de publieke gezondheidszorg in Noord-Brabant aan, gericht op het vroegtijdig herkennen en beperken van condities die een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van mensen met een LVB of zwakbegaafden.

      https://www.nationalezorggids.nl/gehandicaptenzorg/nieuws/44781-zorg-aan-lvb-ers-in-noord-brabant-laat-te-wensen-over.html,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen