Maya


Maya 1.0

afbeelding

Bron: Erik Törner
( CC BY-NC-SA 2.0 )

iemand die behoort tot de groep indiaanse volkeren die oorspronkelijk voor de komst van de Spanjaarden een omvangrijkere beschaving in Midden-Amerika vormden en nu nog vooral in Guatemala en Mexico wonen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Maya…

is een persoon

  • [Groep] behoort tot de Midden-Amerikaanse indianenvolkeren
  • [Plaats] leeft hoofdzakelijk in landen als Guatemala, Mexico, El Salvador, Belize en Honduras
  • [Tijd] maakte tot de komst van de Spanjaarden in de 16de eeuw deel uit van een omvangrijkere beschaving

    Algemene voorbeelden


    Toen de Romeinen hun Rijk aan het uitbreiden waren, bouwden de Maya's aan de andere kant van de wereld hun eigen rijk. Hun beschaving strekte uit over Guatemala tot midden Mexico. De Maya's evenaarden bijna alles waar Rome toendertijd bekend om was; hun kunst en wetenschap was vooruitstrevend, ze ontwikkelde hun eigen taal en rekenkundige systemen, ze bestudeerde de sterren. Zelfs hun architectuur was voorstreffelijk. En, net als in het Romeinse Rijk, bouwden de Maya's zweetbaden.

    http://www.saunagids.nl/

    Rond 600 na Christus (heel lang geleden dus) trokken de maya's naar het noorden van Zuid-Amerika. Daar legden ze de oudst bekende cacaoplantages aan. Vermoedelijk kenden de maya's en de azteken al eeuwen de waarde van de cacaoplant. De maya's gebruikten de bonen als betaalmiddel en maakten er een drank van die ze 'xocatl' noemden.

    http://bop.vgc.be/tijdschriften/kits/020901/chocolade.html

    De Azteken, de Maya's, de Inka's maakten hun eigen kinderen af om het bloed aan de onlesbaar dorstige goden te schenken wanneer deze weigerden het te laten regenen, of te laten ophouden met regenen, of de oorlog te lang lieten voortduren.

    De meisjes van de suikerwerkfabriek, Loo. Tessa de,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen