MN/Mn/mN


A - Als symbool

Mn 1.0

(chemie en mineralogie)

Mangaan, symbool van het scheikundig element mangaan (met atoomnummer 25)
Vaak ook genoemd in combinatie met andere symbolen voor chemische elementen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mn…

is een symbool

  • [Functie] symboliseert het scheikundig element mangaan (met atoomnummer 25)

    Algemene voorbeelden


    Mangaan is een scheikundig element met symbool Mn en atoomnummer 25. Het is een zilverkleurig overgangsmetaal.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Mangaan,

    Mangaan (Mn) is een essentieel, onmisbaar metaalelement (-ion) en sporenelement voor het leven. Het vervult een sleutelrol bij enzymatische reacties in het centrale zenuwstelsel en bij de opbouw van botten, kraakbeen en bindweefsel. Het sporenelement is bij veel belangrijke functies in het lichaam betrokken, m.n. bij de energiestofwisseling.

    http://www.parkinson-vereniging.nl/files/MANGAAN%20geinduceerd%20Parkinsonisme%20_Dr%20S%20R%20Poort_.pdf

    Het chemisch element mangaan (Mn), met een atoommassa van 54,938045(5) u, bezit 1 stabiele isotoop: 55Mn. De overige 25 radio-isotopen zijn onstabiel en hebben een relatief korte halveringstijd (de meesten minder dan een seconde).

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Isotopen_van_mangaan,

    Er kan een tekort aan Mn in het lichaam aanwezig zijn, mangaandeficiëntie genoemd, of te veel aan mangaan, o.a. aangeduid met mangaantoxiciteit.

    http://www.parkinson-vereniging.nl/files/MANGAAN%20geinduceerd%20Parkinsonisme%20_Dr%20S%20R%20Poort_.pdf

    Mangaan (Mn) is een belangrijk sporen-element voor de activatie van enzymen, N gebruik en de energiecyclus. Mangaangebrek komt nog vrij vaak voor.

    http://www.agritip.nl/index.php?page=mangaan-mn-gebrek

    Ca, Cl, F, Fe, I, Mg, Mn, Na, P, S en Zn. - vooral geschikt voor de overgevoelige en allergische huid, is verzachtend en ontspannend.

    http://www.ganesha.be/olie.html

    Door een chronische blootstelling aan mangaan (Mn) kan een overmaat aan Mn in het lichaam komen. Zo stapelt Mn zich vrij snel in bepaalde hersengebieden op, waar het neurotoxische schade aanricht, vooral in kritische fasen tijdens de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. De hoogste concentratie Mn treft men in de hersengebieden, de globus pallidus (GP) en andere basale ganglia aan.

    http://www.parkinson-vereniging.nl/files/MANGAAN%20geinduceerd%20Parkinsonisme%20_Dr%20S%20R%20Poort_.pdf

    Maiskiem-olie: Rea Mais - is rijk aan vitamine E, B1, B2, B3, B5, B6 en provitamine A en bevat de mineralen Ca, Cl, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, S en Zn.

    http://www.ganesha.be/olie.html

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    mN 2.0

    (natuurkunde en astronomie; (vooral) geschreven taal)

    millinewton, eenheid die een duizendste van een newton voorstelt

    Algemene voorbeelden


    Naalddruk: Dit is de druk die de naald op de plaat uitoefent (bij het afspelen), naar beneden gericht (richting de aarde). De naalddruk wordt vaak OF in grams opgegeven, of in mN (milli Newton). Deze twee waarden zijn op aarde redelijk eenvoudig in elkaar om te rekenen. 1 kilo is ongeveer 10 Newton. Dat betekent dus dat 1 gram ongeveer 1 honderdste Newton is oftewel 10mN. - gt; 1 gram = 10 mN.

    http://www.new-line.nl/

    Het apparaat wordt gebruikt om brosse deeltjes te "kraken". Dit vindt plaats tussen twee diamanten aambeelden, die met een constante instelbare snelheid naar elkaar toe bewogen worden. Tijdens het proces worden de verplaatsing en de kracht continu gemeten. Via een microscoop die door een van de aambeelden kijkt is kan het kraken visueel te gevolgd worden. Eisen/specificaties: * rel. verplaatsing van de aambeelden: - slag: 500 µm - resolutie: 0,1 µm - snelheid: 0,1 - 1000 µm/s * krachtmeting: - bereik: - 50 N - resolutie: 0,5 mN.

    http://www.tue.nl/gtd/produkten/crusher/rechterframe.html

    MN 3.0

    ((vooral) geschreven taal)

    Mongolië
    Door de ISO vastgestelde, tweeletterige landcode. In internetadressen staat het met kleine letters na de laatste punt.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    MN…

    is een code

    • [Functie] dient ter aanduiding van Mongolië

      Algemene voorbeelden


      ISO 3166-2:MN is een ISO-standaard met betrekking tot de zogenaamde geocodes. Het is een subset van de ISO 3166-2 tabel, die specifiek betrekking heeft op Mongolië [...]. Volgens de eerste set, ISO 3166-1, staat MN voor Mongolië, het tweede gedeelte is een driecijferig nummer (met voorloop nullen) en een die bestaat uit één cijfer voor de hoofdstad.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-2:MN,

      Vliegvelden in Mongolië (MN).

      http://www.vliegveld.org/MN/,

      Luchtvaartmaatschappijen naar Mongolië (MN).

      http://www.skyscanner.nl/vluchten-naar/mn/luchtvaartmaatschappijen-die-vliegen-naar-mongolie.html

      B - Als afkorting

      MN 1.0

      (natuurkunde en astronomie)

      magnetisch noorden, noordelijke richting volgens een magnetisch kompas die langzaam verandert als gevolg van verschuivingen in het aardmagnetisch veld en die niet hetzelfde is als het geografische noorden

      Algemene voorbeelden


      Als U gaat reizen in andere breedten dan die waarin U normaal reist dan dient u rekening te houden met het feit dat er verschillende kompassen zijn voor de verschillende breedten van de aarde [...]. Een kompas b.v. gemaakt voor het noordelijk halfrond kan vastlopen bij gebruik op het zuidelijk halfrond. SILVA maakt kompassen voor 5 verschillende inclinatiezones. MN = magnetisch noorden, NME = noordelijk van de magnetische evenaar, ME = magnetische evenaar (niet gelijk aan de geografische), SME = zuidelijk van de magnetische evenaar, MS = magnetisch zuiden.

      http://www.janssen.nl/catalogus/catalogus.htm

      Magnetisch noorden (MN). Ook genoemd: kompasnoorden. Het magnetisch noorden is het noorden waar de kompasnaald altijd naartoe wijst. Onder invloed van allerlei processen - onder andere magnetische krachtenvelden, bewegingen in de aardkern, draaias van de aarde en wisselend gewicht van de poolijskap - zijn op deze plaats de magnetische krachten zo sterk, dat de kompasnaald daar naartoe wijst. De magnetische afwijking is, dankzij de genoemde invloeden, redelijk te voorspellen. Vanuit Nederland gezien ligt het magnetische noorden iets ten westen van het geografische of ware noorden.

      http://www.boekje-pienter.nl/html/n.htm,

      Het magnetisch noorden MN heeft voor het midden van het blad haar eigen veranderlijke positie in de tijd. Op deze kaarten werkt men dus met drie soorten NOORD: het Kaartnoorden (KN/bovenkant krt), het Geografisch of Ware Noorden (ster-draaias-aarde, breedte en lengte) en het Magnetische Noorden (aangewezen door een kompas met geen deviatie of foutwijzing) de onderlinge relatie van deze 3 "Noordens" worden op de kaart voor 1 jan 2000 via pijlen in beeld gebracht, zie fig 19. KN, WN en MN.

      http://hr1.home.xs4all.nl/Ak/kompas.htm