NAVO-bevel


NAVO-bevel 1.0

bevel van de NAVO

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een NAVO-bevel…

  • [Organisatie of instelling] wordt uitgevoerd door de NAVO

    Hoofdsemagram: bevel


    Algemene voorbeelden


    Onze vliegeniers nemen risico's op basis van NAVO-bevelen waaraan wij part noch deel hebben gehad.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/517374/1999/04/21/Fransen-zien-Europese-defensie-gloren.dhtml,

    Wat is de betekenis van de volgende uitspraak van de voormalige bevelhebber landstrijdkrachten, luitenant-generaal Roos, nadat hem de vraag was voorgelegd wat hij zou doen wanneer de regering hem opdracht zou geven een NAVO-bevel om kernwapens in te zetten naast zich neer te leggen: «Op dat ogenblik zou hij mij dus onttrekken aan het bevel waar hij mij eerst onder gesteld heeft. [...]. Op dat ogenblik kan hij mij opdracht geven om mij aan het bevel te onttrekken. En dan ben ik gehoorzaam aan mijn politieke leiding.»

    http://resourcessgd.kb.nl/SGD/19851986/PDF/SGD_19851986_0002398.pdf

    NAVO-bevel 1.1

    de gezamenlijke bevelhebbers van de NAVO; bevelhebberschap van de NAVO

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Volgens Van Uhm houden die zich alleen bezig met de bescherming van transporten met humanitaire hulp voor de Libische bevolking. Hij ontkent dat coalitievliegtuigen buiten het NAVO-bevel om aanvallen op gronddoelen hebben uitgevoerd.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2422669/2011/04/05/Een-derde-Khadaffi-s-leger-verwoest.dhtml,

    Generaal Ratko Mladic, bevelhebber van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, gaf daarop donderdag bevel alle betrekkingen met het Navo-bevel te verbreken.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • onder NAVO-bevel
    • onder NAVO-bevel brengen
    • onder NAVO-bevel komen
    • onder NAVO-bevel opereren
    • onder NAVO-bevel plaatsen
    • onder NAVO-bevel staan
    • onder NAVO-bevel vallen

    De Amerikaanse legermacht in Afghanistan ondergaat een grote reorganisatie die bijna alle troepen moet plaatsen onder het bevel van de NAVO. Dat heeft de hoogste militaire woordvoerder van het Amerikaanse leger in Afghanistan dinsdag gezegd. Door de troepen onder NAVO-bevel te plaatsen moet de bevelstructuur gestroomlijnd en vereenvoudigd worden. Zowel de Amerikaanse als de coalitietroepen staan al onder het bevel van de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal.

    http://buitenland.nieuws.nl/589643,

    Een overeenkomst over de samenstelling van die troepenmacht wordt gehinderd door Moskou's weigering om zijn soldaten onder Navo-bevel te plaatsen en door Washingtons verzet tegen een beurtrol of deling van het bevel over de troepenmacht.

    De Standaard,

    Die I-For komt volledig onder Navo-bevel te staan.

    De Standaard,

    Volgens Perry voorzag het akkoord in een eenheid van kommando, zonder van de Russen te eisen dat ze onder Navo-bevel vielen.

    De Standaard,

    In het Kongres bestaat verzet tegen de plannen om 20.000 Amerikaanse militairen ter beschikking te stellen voor een multinationale troepenmacht van 60.000 man, die onder Navo-bevel in Bosnië een vredesregeling moet doen toepassen.

    De Standaard,

    De hoofdmacht van de Navo-troepenmacht van zowat 60.000 manschappen (Ifor of Implementation Force) [...] wordt wellicht vanaf maandag 18 december ter plekke gebracht. Duizenden van de soldaten die tot dusver deel uitmaakten van de Unprofor (United Nations Protection Force) ruilen op die dag hun blauwe helm voor de gewone kaki-uitmonstering. Ze komen onder Navo-bevel. De rest van de Unprofor-soldaten verlaten Bosnië-Herzegovina.

    De Standaard,

    Het honderdtal Belgische blauwhelmen dat thans nog in Bosnië verblijft zal geleidelijk onder Navo-bevel worden gebracht.

    De Standaard,

    De Ifor, de internationale troepenmacht die onder Navo-bevel in Bosnië-Herzegovina opereert, doet het uitstekend.

    De Standaard,