NS


NS 1.0

Nederlandse Spoorwegen
Zowel met een enkelvoudige als met een meervoudige persoonsvorm in gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De NS…

is een spoorwegmaatschappij

      Algemene voorbeelden


      De Nederlandse Spoorwegen (NS) verzelfstandigden enkele jaren geleden, zoals dat ook gebeurde met de NMBS.

      De Standaard,

      Netelenbos wil dat ter overbrugging van de periode tot 1998 de NS en het ministerie "als goede huisvaders en huismoeders" blijven zorgen voor de studenten die aan hun zorg zijn toevertrouwd, en dus de oude kaart eenvoudigweg tegen dezelfde prijs verlengen. De kans dat de NS dat zullen doen is echter zeer klein. De belangrijkste eis die de NS stelt aan de kaart is namelijk: "Hij moet rendabel zijn."

      NRC,

      Een waslijst van knelpunten passeerde de revue. "Natuurlijk was niet alles nieuw voor NS", zegt Meelis. "Zo was wel bekend dat de afwatering van de perronkappen bij heftige regenval tot douchevorming op de roltrappen leidt."

      http://www.ovmagazine.nl/,

      De stroomstoring ontregelde ook het treinverkeer tussen Alphen en Bodegraven. De treinen liepen een uur vertraging op. De NS zetten bussen in.

      De Telegraaf,

      De organisaties hebben met de NS afspraken over een tariefsverhoging gemaakt. Als de vervoerder over de periode van een jaar ruim 84 procent van de treinen op tijd laat rijden, dan mogen de kaartjes circa twee procent omhoog. De Consumentenbond wil nu dat de NS de prijzen met niet meer dan 2,25 procent verhoogt. De NS willen bovendien de stijging van de spoorbelasting, de zogenoemde infraheffing, aan de reiziger doorberekenen. Rover vindt zelfs dat te veel en eist dat de NS de kaartjes met alleen de inflatie duurder maakt.

      Het Parool,

      NS Reizigers, NS Cargo, NS Stations en NS Vastgoed verzorgen de kernactiviteiten van NS. Daarnaast zijn er taakorganisaties: NS Railinfrabeheer, NS Verkeersleiding en Railned. Deze werken in opdracht van de rijksoverheid.

      http://www.ns.nl/graphics/pdf/Handvest.pdf,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • vervoeren

      De scheepvaart op de grote rivieren, normaal goed voor 60 procent van het goederenvervoer naar Duitsland, ligt al enkele dagen stil. De NS vervoeren zodoende ruim 30 procent meer goederen.

      NRC,

      NS vervoert jaarlijks bijna twee zoveel reizigers als de NMBS, terwijl de Belgische maatschappij ongeveer drie keer zoveel goederen transporteert als de Nederlandse concurrent.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • de directeur van de NS
      • de directie van de NS
      • medewerkers van de NS
      • reizigers van de NS
      • een woordvoerder van de NS
      • de kwaliteit van de NS
      • de prestaties van de NS

      Versteegh was de schuilnaam van W. Hupkes, directeur van de NS en de bedoeling was dat alle 30.000 spoorwegemployés het werk neerlegden.

      NRC,

      In ruil voor de invoering van een 36-uren week voor 11.000 van haar werknemers vraagt de directie van de NS de mogelijkheid de dienstroosters flexibeler te maken.

      De Standaard,

      Twee medewerkers van de NS hielden vervolgens een dialezing en een quiz over de spoorwegen en reizen.

      Meppeler Courant,

      Ook een commentaar in deze krant suggereerde vorig jaar dat het spoorwegbedrijf de vrije keus zou hebben bij het al dan niet rookvrij maken van treinen, en raadde met het oog op te verwachten extra agressie de NS-directie aan het besluit nog eens te bezien [...]. De brievenrubrieken van gratis blaadjes als Spits en Metro vormen een gemakkelijke vrijplaats [...]: "Met de abominabele prestaties van de NS betekent dit [...] een hoop stress voor de rokers. Niet alleen komen ze te laat op de plaats van bestemming , ook mogen ze hun frustraties niet eens wegroken".

      Reformatorisch Dagblad,

      Volgens de consumentenorganisaties is de kwaliteit van de NS nog niet voldoende om zo'n prijsstijging te rechtvaardigen.

      Het Parool,

      De ANWB heeft zich sterk gemaakt voor het betalen van vergoedingen aan treinreizigers die te maken krijgen met vertraging. Dit heeft ertoe geleid dat reizigers van de NS een deel of de gehele som van het kaartje krijgen vergoed.

      http://www.anwb.nl/servlet/Satellite?pagename=OpenMarket/Over_ANWB/Over_ANWB_Entree=Over_anwb=1035267288365,

      Een woordvoerder van de NS zegt dat de schade aan de rails en de bovenleiding vooralsnog lijkt mee te vallen.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen