VN-ambassadeur


VN-ambassadeur 1.0

ambassadeur van de Verenigde Naties (VN)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-ambassadeur…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van de Verenigde Naties (VN)

    Algemene voorbeelden


    "Wat verwacht u van het huidige Amerikaanse vredesinitiatief in ex-Joegoslavië?" "Ik hoop op sukses. Wij moeten dit nieuwe vredesproces zeker steunen." - "Is de Amerikaanse missie geen klap voor de VN? Een VN-ambassadeur vertelde me ..." "Zeker niet! Er staat nergens in het Handvest dat wij alle problemen van de wereld moeten oplossen." - "Die ambassadeur vertelde dat de VN nu kompleet gemarginalizeerd zijn in Bosnië." Grijnzend: "Die ambasadeur kan wel zoveel zeggen, maar als sekretaris-generaal verwelkom ik het sukses van het Amerikaanse proces."

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Amerikaanse VN-ambassadeur
    • de Bosnische VN-ambassadeur
    • de Canadese VN-ambassadeur
    • de Egyptische VN-ambassadeur
    • de Franse VN-ambassadeur
    • de Indonesische VN-ambassadeur
    • de Iraakse VN-ambassadeur
    • de Iraanse VN-ambassadeur
    • de Israëlische VN-ambassadeur
    • de Kroatische VN-ambassadeur
    • de Nederlandse VN-ambassadeur
    • de Russische VN-ambassadeur
    • de Turkse VN-ambassadeur

    De Iraakse VN-ambassadeur, Nizar Hamdoon, kreeg te horen dat Irak onmiddellijk gehoor moet geven aan resolutie 688 van de Veiligheidsraad, volgens welke de regering in Bagdad een eind moet maken aan de onderdrukking van de shi'itische bevolking in het zuiden van het land en de Koerden in het noorden.

    NRC,

    Tijdens het debat viel de Turkse VN-ambassadeur bitter uit naar het VN-concept van de 'veilige gebieden', dat hij "belachelijk" en "een aanfluiting" noemde.

    NRC,

    De Iraanse VN-ambassadeur Kamal Kharrazi liet deze zomer weten dat zijn land gedwongen werd tot een militair ingrijpen omdat Irak "niet in de positie verkeerde effectieve controle uit te voeren over het noordelijk deel van zijn territorium".

    De Standaard,

    Inmiddels heeft de Israëlische VN-ambassadeur Tekoah in een brief aan secretaris-generaal Waldheim de Arabische regeringen verantwoordelijk gesteld voor de kaping van het Sabena-toestel.

    De Standaard,

    Het is volgens de Nederlandse VN-ambassadeur N. Biegman de bedoeling dat het kwartier tegen het eind van dit jaar zijn werk begint.

    De Standaard,

    Minister van buitenlandse zaken Mate Grani zei dat de resolutie "onze territoriale integriteit en soevereiniteit bevestigt" en de Kroatische VN-ambassadeur in Genève sprak van "een politieke overwinning" voor Kroatië.

    NRC,

    De Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, zei vrijdag nog dat Irak binnen vijf tot zeven jaar over een atoombom zou kunnen beschikken.

    NRC,

    De Egyptische VN-ambassadeur Nabil Elaraby meende dat de tekst "zowel in vorm als inhoud onvoldoende was".

    NRC,

    De Indonesische VN-ambassadeur Izhar Ibrahim wees deze week verlenging voor onbepaalde tijd af, omdat "de vijf geprivilegieerde machten dan hun kernwapens kunnen houden, terwijl het anderen voor eeuwig wordt verboden die [...] te verwerven".

    NRC,

    De Franse VN-ambassadeur, Jean-Bernard Merimée, verklaarde gisteren dat Parijs bereid is "de noodzakelijke initiatieven" te nemen voor versoepeling van het embargo zodra Irak van de Speciale Commissie het groene licht krijgt.

    NRC,

    De Bosnische regering wil het mandaat van de VN-vredesmacht met slechts één maand verlengen; een verdere verlenging wordt afhankelijk gemaakt van een uitbreiding van het mandaat. Dat blijkt uit een brief van president Izetbegović aan de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, en uit een toelichting op de brief door de Bosnische VN-ambassadeur, Muhamad Sacirbey.

    NRC,

    Frankrijk en Rusland verzetten zich ook tegen uitstel van de olie-voor-voedsel-operatie. Frankrijk riep woensdag op daar mee door te gaan. De Russische VN-ambassadeur ging nog verder. Hij zei dat de overeenkomst goedgekeurd was en dat de uitvoering de taak is van Boutros-Ghali.

    De Standaard,

    "Er worden geen militaire troepen waar dan ook zo zuinig ondersteund,'' verklaarde de Canadese VN-ambassadeur Fowler.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de VN-ambassadeur van Argentinië
    • de VN-ambassadeur van Bosnië-Herzegowina
    • de VN-ambassadeur van Canada
    • de VN-ambassadeur van Groot-Brittannië
    • de VN-ambassadeur van Uganda
    • de VN-ambassadeur van de VS
    • de VN-ambassadeur van Zuid-Korea

    Ook Olara Otunnu, een gewezen VN-ambassadeur van Uganda en hoofd van de gerespecteerde Internationale Vredesacademie, is kandidaat.

    De Standaard,

    De VN-ambassadeurs van Groot-Brittannië, Canada en Zuid-Korea waren er eveneens als de kippen bij om hun collega Albright te feliciteren.

    De Standaard,

    De VN-ambassadeur van Bosnië-Herzegowina wees op een nog wrangere complicatie: als men de verdachten wil voorgeleiden moet men hen van de onderhandelingtafel ophalen.

    NRC,

    De VN-ambassadeurs van de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland maakten melding van bombardementen van burgers en willekeurige moordpartijen, onder andere onder verwijzing naar een recent rapport van de Verenigde Naties.

    NRC,

    Een topontmoeting van de staatshoofden en regeringsleiders van de 15 lidstaten van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die voor 31 januari was gepland, gaat niet door. Dit heeft de VN-ambassadeur van Argentinië, Emilio Cardenas, gisteren meegedeeld.

    NRC,

    met eigennaam


    Met snelle pas gaat de lange Nederlandse bewindsman verder in de richting van de Indonesia-Lounge, waar de "ontmoeting" met de Eritrese president is gepland. In zijn kielzog volgen VN-ambassadeur Biegman [...] en persoonlijk secretaris De Gooijer.

    NRC,

    Volgens VN-ambassadeur Khan in Rwanda was "er geen positieve internationale reactie om troepen te zenden".

    NRC,

    Maar de Amerikaanse regering blijft in de woorden van VN-ambassadeur Madeleine Albright, "vastbesloten zich te verzetten tegen enige wijziging van het sanctieregime totdat Irak al zijn verplichtingen heeft nageleefd".

    NRC,

    Minister van defensie Perry, zijn collega van buitenlandse zaken Christopher en VN-ambassadeur Albright hebben president Clinton aangeraden een veto uit te brengen, als dit door het Huis aangenomen voorstel wet zou worden.

    NRC,