Xhosa


Xhosa 1.0

iemand die tot het volk van de Xhosa behoort
Eigenlijk is Xhosa zelf al een meervoudsvorm, maar in het Nederlands is het kennelijk als een enkelvoud opgevat, waarbij een nieuw meervoud Xhosa's is gemaakt. In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Xhosa…

is een persoon

  • [Groep] maakt deel uit van het volk van de Xhosa
  • [Ras] is van het negroïde ras
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap
  • [Woongebied] woont vooral in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap
  • [Taal] spreekt doorgaans Xhosa

Algemene voorbeelden


Uit een vergelijking van de sociaal-economische positie van de drie grootste taalgroepen in Zuid-Afrika [...] door professor Izak van der Merwe, bleek dat het inkomen per hoofd bij de Afrikaanstaligen driemaal hoger ligt dan dat bij Zoeloes en Xhosa's.

De Standaard,

Begin april kondigde de voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering en een van de gedoodverfde dauphins van Mandela, Cyril Ramaphosa, een overstap naar het bedrijfsleven aan. Volgens enkele Afrikaanstalige kranten lag de oorzaak in de stamloyaliteit. Mandela is Xhosa en zijn overblijvende "troonopvolger" Thabo Mbeki, in tegenstelling tot Ramaphosa, ook. Veel prominente leden van de ANC-top hebben een Xhosa-achtergrond. De pers spreekt van Xhosa Nostra als het benoemingsbeleid van het ANC ter sprake komt.

De Standaard,

Kwazoeloe is het eerste thuisland voor de oorspronkelijke zwarte bewoners dat we aandoen. Na de Xhosa's, die overwegend in thuisland Transkei wonen, zijn de Zoeloes de grootste zwarte bevolkingsgroep met zo'n 8 miljoen leden.

http://home.wanadoo.nl/schmitz.jos/Zoeloeland.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Xhosa 2.0

taal van het Xhosavolk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Xhosa…

is een taal

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevat kliks

    Algemene voorbeelden


    Het Grahamstown Festival kon zich geen beter decor wensen [...]. In theaters en omgebouwde gymzalen kan een vooral blank publiek tien dagen lang zowel Shakespeare's Anthony en Cleopatra en Madame Butterfly zien als, om maar wat te noemen, Molière in het Xhosa, stukken over de gevangenen van Robben Eiland, een blanke zwerver in een zwart squatter-kamp, de wederopstanding van Adolf Hitler en uitgebuite vrouwen in Soweto.

    NRC,

    De Afrikanergemeenschap haalt opgelucht adem in Zuid-Afrika. Na maandenlange onderhandelingen bereikten de onderhandelaars deze week een akkoord over de taalregeling in de nieuwe grondwet [...]. De grondwet erkent elf ambtelijke talen: het Engels, Afrikaans, en negen zwarte talen: Zoeloe, Xhosa, Sotho, Pedi, Swazi, Tswana, Ndebele, Tsonga en Venda.

    De Standaard,

    'Weet u,' zei een jong meisje, 'dat er in het Xhosa geen woord voor "depressie" bestaat?' 'Wat vreemd,' zei de schrijver en keek op zijn horloge.

    Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,