a capella


a capella 1.0

(muziek; kunst en architectuur)

(Italiaans, letterlijk 'op de manier van de kapel') zonder begeleid te worden door een muziekinstrument of muziekinstrumenten; zonder instrumentale begeleiding

Algemene voorbeelden


Het ensemble bestaat uit een vocaal kwartet en een aantal instrumentalisten. Misschien waren daarom op het programma slechts twee liederen a capella en dat is voor dit genre iets te weinig.

De Standaard,

Helaas mochten we alleen kerstliedjes zingen, maar Marika zette met Stille Nacht, Heilige Nacht a capella en tweestemmig een waar engelenkoor neer.

NRC,

Dat het nieuwe materiaal de bravoure enigszins aan banden legt, weegt niet op tegen de kracht van de vele oudere songs die soms a capella, maar meestal in wisselwerking met een lekker musicerende band voller en rijker dan ooit klinken.

De Standaard,

"Poëzie heeft mij als rapper helemaal geopend. Ik ben pas aan het experimenteren geslagen door de beats weg te laten en a capella aan de slag te gaan."

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • a capella brengen

De publiciteit over de vier Amerikaanse vrouwen die middeleeuwse muziek a capella brengen, neemt langzamerhand Amerikaanse proporties aan.

De Standaard,

  • a capella doen

De vier gedreven en goed opgeleide muzikanten van Ambrozijn zijn sterk beïnvloed door Frankrijk. Laïs doet het a capella in een stijl die de mosterd haalt bij zangstijlen uit Zuid-Europa, de Balkan, Engeland en Scandinavië (al zeggen de meisjes dat ze 'het allemaal zelf ontdekt hebben').

http://www.wereldwijd.be/archief/ww295-52.htm,

  • a capella spelen
  • a capella gespeeld

Hij weet spanningen op te bouwen, sierlijke wendingen te nemen en een subtiel dramatisch effect te creëren. Dat deed hij donderdag onder meer in een a capella gespeelde versie van 'Naima' van Coltrane.

De Morgen,

  • a capella uitvoeren

Bijzonder is dat deze liederen en psalmen vierstemmig en a capella worden uitgevoerd, een zangwijze die is ontstaan rond 1560 onder invloed van de reformatie.

Meppeler Courant,

Zij brachten een vijftal fraaie liederen, die geheel a capella werden uitgevoerd.

Meppeler Courant,

( Frequent gebruikt.)
  • a capella zingen
  • a capella gezongen
  • a capella zingend

Vooral op a capella gezongen nummers is door de drie leden van Avenue dagenlang geoefend.

Meppeler Courant,

Andere vormen van gospelmuziek laten straatpredikanten zien, die zichzelf begeleiden op de akoestische gitaar, individuele artiesten met hun bands en a capella zingende mannelijke kwartetten.

http://web.inter.nl.net/users/lifeline/start.htm

"We hebben tegenwoordig veel moeite om nieuwe leden te vinden. Vandaar, dat we nu bestaan met drieendertig stemmen, en dat is niet zoveel, als je nagaat dat we toch het meeste a capella zingen."

Meppeler Courant,

Gregoriaans wordt a capella gezongen, dus zonder instrumentale begeleiding, ook niet op orgel.

http://users.pandora.be/greetendirk/gregoriaans/NL/mu_01.htm

Daarna traden de koren afzonderlijk op: het hervormd kerkkoor onder leiding van Beatrix Boersma [...] en tot slot het koor 'Com nu met sangh' onder leiding van G.J. van Hulst. Dit laatste koor zong een drietal liederen a capella.

Meppeler Courant,

Het lijkt een wonder maar na een a capella gezongen wiegeleid verschijnt er zelfs een lachje op haar gezicht.

NRC,

De a capella gezongen werken leverden [...] niet altijd een zuivere klank op.

Meppeler Courant,

Een belangrijk verschil zit 'm ook in de orkestratie die Poulenc in het Stabat Mater zeer bescheiden heeft gehouden. Het koor heeft heel wat a capella te zingen. Dat is meteen een van de aspecten die het werk zo moeilijk maken.

http://www.brabantkoor.nl/site/extern/pers.html?id=8,

met bijwoord


  • grotendeels a capella
  • volledig a capella

In het Chassé theater opende Stef Bos dit jaar zijn concert met bovenstaand lied, hij zong het grotendeels a capella, slechts af en toe hoorde je een klank uit de piano.

http://www.bethlehemparochie.nl/

In het programma is ruimte voor solo's met een persoonlijke noot. We zingen volledig a capella.

http://home.wanadoo.nl/close-voices/

met substantief ervoor


  • koor a capella
  • koorwerken a capella
  • muziek a capella
  • vrouwenkoren a capella
  • werken a capella

Sinds 1988 reikt de Europese koorfederatie Agec (waarvan de ANZ-koorfederatie lid is) deze prijs jaarlijks uit aan een koorcompositie. Dit keer ging de eer naar Rudi Tas (Aalst, 1957) voor zijn zesdelige cyclus voor koor a capella Flowers of life.

De Standaard,

H. Willan: koorwerken a capella, The Choirs of the Church of St Mary Magdalene o.l.v. Robert Hunter Bell.

De Standaard,

Een aantal gemengde koren en vrouwenkoren a capella die uit de periode 1904 en 1918 stammen, staat nu op een cd.

De Standaard,

De vijftien zangers voelden zich verder als een vis in het water in deze meerstemmige werken a capella.

De Standaard,

De 47-jarige Zwitser Carl Rütti schreef in '94 voor het BBC Symphony Chorus zijn Alpha et Omega. Dit werk was het vertrekpunt om een hele cd met religieuze muziek a capella samen te stellen. Behalve twee motetten werden het omvangrijke Magnificat en de Missa Angelorum opgenomen: moeilijke werken die alleen door de beste amateurkoren kunnen gezongen worden.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen