A.D./a.d.


A.D. 1.0

((vooral) geschreven taal)

(Latijn: anno Domini) in het jaar des Heren; in het jaar van de Heer; in het aangegeven jaar, geteld vanaf het begin van de christelijke jaartelling
Steeds voorafgegaan door een jaartal of jaartallen. Vroeger vaak gebruikt in de dagtekening van officiële stukken. Ook voluit anno Domini.
Zie ook : anno Domini

Algemene voorbeelden


In 354 A.D. stelde de bisschop van Rome 25 december vast als de dag waarop de geboorte van Christus gevierd moest worden.

http://www.kerstweb.cjb.net/

Theoretici: Er zijn er genoeg in de oudheid. De belangrijkste is ongetwijfeld Aristoxenos (375, Tarente) [...]. Spijtig genoeg hebben we weinig nog originele teksten van zijn hand, maar dat wordt gelukkig goed gemaakt door de geschriften van Aristides Quintilianus (3de eeuw) die een enorme invloed heeft ondergaan van de eerst genoemde. Andere - weliswaar minder belangrijke - schrijvers zijn Ptolemaios (180 A.D., Pelousion) en Nikomachos (1ste eeuw na Christus, Gerasa).

http://urgent.rug.ac.be/swentelomania/ancient/frames.html

Hij licht zijn voet op en... het glas breekt onder zijn gewicht. Het breken van dit glas wil niet zeggen 'scherven brengen geluk', maar dat sinds de verwoesting van Tempel van Jeruzalem (in 70 A.D.) geen enkel geluk volmaakt is - ook niet dat van bruid en bruidegom.

http://www.muziekburo.nl/default.asp?page=319

Queen Mary's Psalter, 1310-1335 A.D.

http://www.furopia.com/furopia/inleidingfret.htm

a.d. 2.0

((vooral) geschreven taal)

aan de; ook: aan den
Ook in afkortingen van plaatsnamen. Bij plaatsnamen is a/d wel veel gebruikelijker.

Algemene voorbeelden


In 1994 werd in Delft het tot dusverre hoogste houtskeletbouwproject van Nederland gerealiseerd door aannemer van Leeuwen uit Alphen a.d. Rijn.

http://www.bouw.tno.nl/nld/wie_we_zijn/organisatie/bt/ht/publicaties/

Bij de junioren, die 120 km voor de wielen hadden, won Patrick van Dongeren uit Capelle a.d. IJssel, Mark ter Schure uit Rheeze-Haardenberg werd goede derde.

Meppeler Courant,

Een 50-jarige automobilist uit Nieuwerkerk a.d. IJssel moest afremmen.

Meppeler Courant,

Zes acteurs van Toneelgroep Amsterdam, onder wie Sigrid Koetse, Kitty Courbois en Marieke Heebink, spetteren en schitteren, in een lenige regie van Titus Muizelaar. 13 april Alkmaar De Vest, 14 april Hoorn Schouwburg Het Park, 18 april Tilburg Schouwburg, 19 april Den Bosch Theater a.d. Parade, 20 april Eindhoven Stadsschouwburg.

NRC,

Huidige beroep: docent a.d. Hanzehogeschool Groningen, afd. PABO.

http://www.heinzeevalking.nl/

Theater a.d. Markt Concordia.

NRC,