achterbankgeneratie


achterbankgeneratie 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

generatie van mensen die in hun jeugd zeer beschermd en verwend zijn opgevoed en overal door hun ouders in de auto naartoe vervoerd zijn, bijvoorbeeld naar school en naar sportclubs, en zo de nodige 'straatervaring' missen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achterbankgeneratie…

is een generatie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een generatie die zeer beschermd en verwend is opgevoed en overal door hun ouders in de auto naartoe vervoerd is, bijvoorbeeld naar school en naar sportclubs, en zo de nodige 'straatervaring' mist

    Algemene voorbeelden


    "En ik zal eerlijk toegeven dat ik niet alle regels meer ken. Dat is niet omdat ik zoals jullie van de achterbankgeneratie ben, maar dat komt doordat ik altijd in de auto zit en een chauffeur heb'', grapt de minister.

    Algemeen Dagblad,

    Speelruimte, letterlijk en figuurlijk, is er haast niet meer. Een 38 uren-werkweek is voor hen harde realiteit geworden. Ze worden als opgroeiende achterbankgeneratie van school rechtstreeks naar muziekschool of sportclub aangevoerd. Eenmaal thuis gekomen, dienen ze net voor het slapengaan nog "even'' hun huiswerk af te werken.

    De Standaard,

    "Ik ben gaan rolschaatsen op de provinciale weg. Dat was fantastisch!'' Haar ouders hadden wel een auto - ''misschien zelfs twee: ik ben echt van de achterbankgeneratie'' - maar vonden het, voor zover Hofmeijer zich kan herinneren, geen probleem niet te kunnen rijden.

    Parool,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1995
    Bedenker Socioloog Lia Karsten.
    Samenhangende woorden (betekenis) applauskind; helikopterouder; pampergeneratie