ad-hocbeleid


ad-hocbeleid 1.0

(pejoratief)

beleid dat niet gestoeld is op vastgestelde regels, plannen en doelstellingen, maar dat gekenmerkt wordt door het nemen van incidentele, voor een bijzonder geval geldende beslissingen of maatregelen; beleid dat niet structureel is, maar dat per geval bepaald wordt; incidenteel beleid
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het simplex beleid.
Zie ook : beleid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ad-hocbeleid…

is een beleid

  • [Duur] heeft een incidenteel karakter
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet structureel van aard

    Hoofdsemagram: beleid


    Algemene voorbeelden


    Carmen Cerdeiro heeft wat bedenkingen, omdat zij vindt dat er eigenlijk een omvattend, communautair beleid moet komen om de migrantenstromen in goede banen te leiden en te voorkomen dat zij de speelbal worden van de maffia. Het Zweeds voorzitterschap heeft daarin helaas weinig vooruitgang geboekt. Cerdeiro heeft daarom bezwaren tegen het huidige ad-hocbeleid dat wordt gevoerd.

    http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

    Hij sprak kritisch richting B en W over een ad hoc-beleid, incidentele besluiten zonder duidelijk beleid, hetgeen Geldorp van de hand wees met een verwijzing naar een notitie over de stedebouwkundige gevolgen van het bouwplan.

    Meppeler Courant,

    Op fricties en knelpunten reageert de overheid in het ene geval met nieuwe regelgeving (bv. bij de vrijwillige eigen bijdrage); in andere gevallen (zoals bij de vierdaagse schoolweek) laat de overheid - zolang de wettelijke voorschriften niet worden geschonden - scholen vrij om hun eigen keuze te maken. Het is de vraag of dit ad hoc-beleid van nu eens bijsturen en dan weer laten lopen op termijn verstandig is.

    http://www.gymnasiumnu.nl/,

    Hij noemde alleen het huidige systeem van loonindexering een "rigiditeit", evenals de in België gehantaarde Wet op de vrijwaring van het concurrentievermogen. Die wet geeft de regering de mogelijkheid om in te grijpen in het indexeringsmechanisme als de concurrentiepositie in gevaar komt. Verplaetse vindt dat op die wijze een veel te ad hoc beleid wordt gevoerd, hij is voorstander van een meer structurele aanpak op langere termijn.

    NRC,

    Goed beschouwd zegt de PvdA, dat zij eigenlijk geen financieel beleid kan bepalen, dat hangt af van de toekomstige ontwikkelingen. Zij kiest dus voor een ad hoc beleid.

    Meppeler Courant,

    Het dossier gewasbescherming kenmerkt zich door een sterk ad-hocbeleid en het bestrijden van calamiteiten.

    http://www.lto.nl/reindex.htm?http://www.lto.nl/themas/gewasbescherming/Gezondgewas,glashelder/Gezondgewas.htm

    Ook de afwezigheid van hevige of uitgesproken "partijstrijd" (zie Genk), zou een positieve invloed hebben op de toepassing van strategisch management. Het behagen en goed scoren bij de kiezer via ad-hocbeleid is dan immers minder aan de orde.

    http://www.thuisindestad.be/html/witboek/downloads/Derynck.pdf

    Om een ad hoc beleid te voorkomen is door de gemeente dit jaar een beleidsnotitie met prioriteitsvolgorde van de nu nog onverlichte wegen vastgesteld.

    Meppeler Courant,

    Uit het onderzoek kan ook worden geconcludeerd dat de gemeente Nieuwleusen geen beleid voert als het gaat om sportzaken, hooguit een ad hoc-beleid.

    Meppeler Courant,

    Nu is er dan ook de kans om snel een aantal zaken op de rails te zetten. Een handboek voor de openbare ruimte bijvoorbeeld. Als je dat niet doet, krijg je bij elk project steeds discussies en dan kom je nooit van een ad-hocbeleid af.

    http://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/162/interview.html,

    Het resultaat is een ad hoc-beleid dat voorbijgaat aan het strategisch belang van de luchthavens voor onze economie, voor de werkgelegenheid. Het feit dat politici erin slagen om de luchthavenproblematiek enkel toe te spitsen op het aspect nachtlawaai en anderen niet te beschaamd zijn om zich te bemoeien met de operationele werking van een privé-onderneming, spreekt meer dan boekdelen.

    http://www.vev.be/tekst.asp?ID=888=,