ad-hocoplossing


ad-hocoplossing 1.0

(pejoratief)

oplossing die ter plekke, onmiddellijk, zonder gepland te zijn geboden wordt voor een speciale gelegenheid of in een speciaal geval, maar niet structureel van aard is; gelegenheidsoplossing
Meestal met een negatieve bijklank, maar soms ook wel in neutraal gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ad-hocoplossing…

is een oplossing

  • [Functie] heeft tot doel een probleem tijdelijk uit de wereld te helpen, om een proces voortgang te laten vinden e.d.
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet structureel van aard

    Algemene voorbeelden


    Het College van Bestuur heeft enige jaren geleden een richtlijn opgesteld voor de inschrijving en interne bekostiging van buitenlandse studenten. Deze richtlijn voldoet niet meer, gezien de ontwikkelingen op het terrein van internationalisering; er komen steeds meer studenten die niet in de huidige regelgeving zijn gedefinieerd. Op dit moment wordt er steeds gekozen voor ad-hocoplossingen en ontstaat er een onoverzichtelijke situatie.

    http://www.vu.nl/o_o/kwaliteitszorg/

    Okay, er werd her en der een label veranderd, enkele directies en directoraten-generaal werd bij kabinetsformaties van het ene naar het andere ministerie overgeheveld. Maar dat was lapwerk: ad-hocoplossingen voor ad-hocproblemen (zoals het aantal ministeries en politiek benodigde aantal bewindsposten).

    http://www.bestuurskunde.nl/columns/KB7-20021223.php

    Met het voeren van een integraal veiligheidsbeleid wordt tevens beoogd een structurele oplossing te vinden voor veiligheidsproblematiek, in plaats van het aandragen van ad-hocoplossingen.

    http://www.barneveld.nl/index2.html

    De hele evolutie is een kwestie van oplapwerk, van ad hoc oplossingen voor steeds nieuwe problemen.

    Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

    Nadat de media ruimschoots aandacht hadden besteed aan het feit dat een aantal jeugdrechters minderjarigen tijdens de rechtspleging vrij dienden te laten, daar er geen plaats was in gespecialiseerde instellingen, en dit uiteraard schokkend overkwam bij de publieke opinie, en toen de heisa een climax bereikte met de troebelen rond een nieuwe, zij het in feite nog niet gebruiksklare instelling, besloot de regering-Verhofstadt snel in te grijpen met een bijzonder omstreden ad-hocoplossing.

    http://www.politics.be/opinies/47/,

    Wanneer de spanning verder oploopt kan de situatie escaleren. Er is dan sprake van een crisis in de opvoeding. Ouders zijn min of meer wanhopig en kunnen de situatie niet meer aan. Men gaat steeds meer zijn toevlucht nemen tot ad hoc oplossingen en noodgrepen (bijvoorbeeld slaan uit onmacht).

    http://users.tijd.com/allemeesch/KlinPsy/wettekst/MINOMZ19990120.htm,

    Ook de conjunctuur wisselt. Met andere woorden, het zal behelpen blijven in de kunstpolitiek, met telkens weer nieuwe ad hoc-oplossingen. Misschien is het zelfs voor kunst en kunstenaars, ook op lange termijn, wel een gunstiger situatie dan een strak en consequent volgehouden 'structureel beleid'. Vrijheid is ook wat waard.

    Wennen aan vrede, K.L. Poll,

    Van Nederlandse bodem, van softwarehuis bit-M om precies te zijn, kregen we een tip voor een betaalbare ad hoc-oplossing voor supportverlening op afstand. Voor 19,95 per maand kun je via live.bit-m.com een onbeperkt aantal keren een onbeperkt aantal Windowswerkstations (Ook met Vista) overnemen.

    http://www.winmagpro.nl/content/snelle-betaalbare-ad-hoc-support-internet,

    De inhoudelijke consequenties met betrekking tot de activiteiten, zoals opgenomen in de bijlagen 2 (RIBW) en 3 (Arkin-Jellinek), aanvaarden, met als uitgangspunt dat in de keten van hulpverlening geen gaten vallen en voor uitzonderlijke individuele gevallen een ad-hocoplossing gevonden wordt.

    http://www.gewestgooienvechtstreek.nl/upload/pdf/vergaderingen/Wonen_Welzijn_Zorg/2011/2011/29%20september%202011/agendapunt_3_bijlage1.pdf,

    Een rapport gebaseerd op een kruistabelquey met vaste kolomkoppen gebruik je eigenlijk alleen als het "vaste" gegevens betreft. Als het aantal artikelen wijzigt of de omschrijving van het artikel, dan moeten de query en het rapport worden aangepast. Dat is dan meer een adhoc oplossing dan een structurele.

    http://www.helpmij.nl/forum/showthread.php/642641-Alternatief-voor-dlookup/page2,

    Bij te weinig inhoudelijke kennis worden te veel ad hoc oplossingen gezocht.

    http://www.sjn.nl/,

    Ik bepleit hier niet dat er aan Nederlandse universiteiten meer ruimte zou moeten worden gecreëerd voor communicatieonderzoek dat slechts ad hoc oplossingen voor incidentele problemen oplevert.

    http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

    Het overzicht van de totale problematiek is voor zowel de hulpverlening als voor de cliënten vaak niet meer aanwezig waardoor er veelal ad hoc oplossingen worden bedacht maar structureel weinig verandert of verbetert.

    http://www.bubbelsbabbels.bewoner.antwerpen.be/agora.htm