ad-liminabezoek


ad-liminabezoek 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

bezoek aan Rome dat eens in de vijf jaren door de bisschoppen afgelegd moet worden om aan de paus verslag te doen van hetgeen zich in hun bisdom en in de kerkprovincie heeft afgespeeld (en om de graven van de apostelen Paulus en Petrus te bezoeken); ook: verplichting om eens in de vijf jaar de paus te bezoeken om verslag uit te brengen van wat zich in de kerkprovincie heeft afgespeeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ad-liminabezoek…

is een bezoek

  • [Functie] dient om de paus op de hoogte te brengen van wat er zich in de kerkprovincie heeft afgespeeld
  • [Frequentie] geschiedt eens in de vijf jaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verplicht
  • [Belanghebbende of begunstigde] geschiedt ten behoeve van de paus
  • [Betrokkene] wordt afgelegd door bisschoppen

Algemene voorbeelden


Tijdens een ad-liminabezoek haalt een bisschop, in zijn functie als hoofd van een particuliere kerk, de banden aan met de paus, het hoofd van de universele kerk. De bisschop verantwoordt zich als het ware aan de paus en zijn bestuursapparaat, de Romeinse Curie. Daarom brengt de bisschop verslag uit van de actuele situatie van zijn Bisdom. Ook ontvangt hij van de paus raadgevingen en, indien nodig, vermaningen.

http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID266785.html

De paus liet eind november tijdens het ad-liminabezoek van de Belgische bisschoppen weten diep bezorgd te zijn over de RK-Kerk in België, omdat die veel leden verliest en steeds minder priesters telt. Ook toonde de kerkleider zich verontrust over nieuwe Belgische wetten die euthanasie en homohuwelijken toestaan.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/700831/2004/03/06/Simonis-verwacht-wonderen-van-jongeren.dhtml,

Het is mijn wens dat uw Ad Limina-bezoek, deze pelgrimstocht die u herinnert aan de apostolische oorsprong van uw Bisschoppelijke dienst, uw pastorale zending ten dienste van het volk van God in België nog moge verlevendigen.

http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=1507,

"Evangelisatie in een klimaat van dialoog en vertrouwen." Dat is kernachtig uitgedrukt de opdracht waarvoor de bisschoppen de Nederlandse geloofsgemeenschap gesteld zagen toen zij hun rapport opstelden bij gelegenheid van het Ad Limina-bezoek van 1993.

http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

Doel van het ad-liminabezoek is aan de paus verslag uit te brengen over de actuele toestand in het bisdom en de kerkprovincie. De bisschoppen brengen dan ook werkbezoeken aan de diverse Curie-departementen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_limina,

Het vorig jaar is bij het ad limina bezoek van onze bisschoppen aan het Vaticaan door de Paus vastgesteld, dat vele priesters in een identiteitscrisis verkeren.

http://home.wanadoo.nl/iki/Rut.htm

Ik ben gelukkig u heel hartelijk welkom te mogen heten ter gelegenheid van uw 'Ad limina'-bezoek, dat u als bedevaarders naar de graven van apostelen Petrus en Paulus brengt. Dit bezoek is een teken van de kerkelijke verbondenheid tussen de katholieke gemeenschap van België en de Heilige Stoel.

http://www.kerknet.be/admin/files/assets/documenten/10_05_08_toespraak_paus.pdf,

Paus Sixtus V maakte van het Ad-liminabezoek een plicht voor alle diocesane bisschoppen. In zijn constitutie Romanus Pontifex (1585) legde hij de termijnen, de onderwerpen en de orde van dienst van het Ad limina-bezoek vast.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_limina,

In 1980 was er voor Nederland een Bijzondere Synode met paus Johannes Paulus II. Dit was weliswaar geen Ad Limina-bezoek in de eigenlijke zin, maar was wel van belang voor de situatie van de Kerk in Nederland.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_limina,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een ad-liminabezoek afleggen
  • een ad-liminabezoek brengen

Traditiegetrouw moeten de bisschoppen elke vijf jaar een ad-liminabezoek afleggen. Maar om organisatorische redenen werd het Nederlandse bezoek vorig jaar uitgesteld.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/700831/2004/03/06/Simonis-verwacht-wonderen-van-jongeren.dhtml,

Ik ben blij om u, die de herders van de Kerk van Christus in Nederland bent, hier te ontvangen, op het moment van het ad limina bezoek dat u bij de opvolger van Petrus aflegt, "het blijvend en zichtbaar beginsel en fundament van de eenheid zowel van de bisschoppen als van de menigte van de gelovigen".

http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=240,

De Belgische bisschoppen brachten onder andere een Ad limina-bezoek in 1992, 2003 en 2010. De Nederlandse bisschoppen onder andere in 1983, 1988, 1993, 1998 en 2004.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_limina,

met adjectief ervoor


  • Nederlandse ad-liminabezoeken
  • zijn laatste ad-liminabezoek
  • het vorige ad-liminabezoek
  • hun vijfjaarlijkse ad-liminabezoek

Tijdens zijn laatste ad-liminabezoek heeft JP II Danneels er fijntjes op gewezen dat het dankzij die nieuwlichterij in Danneels' eigen kerkprovincie een ongedisciplineerd zootje was. Zo'n openlijke terechtwijziging doet de kandidatuur van de Vlaming uiteraard geen goed.

http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/655978/2005/02/04/Kleine-kans-op-een-Vlaamse-paus.dhtml,

De Nederlandse bisschoppen gaan de komende week gezamenlijk naar Rome, voor hun vijfjaarlijkse zogeheten "ad-liminabezoek". Ze gaan op pelgrimage naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus, brengen gezamenlijk en afzonderlijk een bezoek aan de Heilige Vader, en aan de verschillende congregaties, de departementen die de wereldwijde katholieke kerk vanuit Rome besturen.

http://www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=oud&ids=2004/adlimina,

Met dank aan het Secretariaat van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, dat welwillend de belangrijkste gedeelten van de teksten over de recente Nederlandse Ad-limina-bezoeken ter beschikking heeft gesteld.

http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID266785.html

In de afgelopen periode vonden verschillende wijzigingen plaats in de samenstelling van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Bij het vorige Ad Liminabezoek in 1998 was mgr. A.L.M. Hurkmans reeds benoemd tot bisschop van 's-Hertogenbosch, maar nog niet gewijd. Mgr. J.M. Punt, toen hulpbisschop van Haarlem en legerbisschop, is in 2001 benoemd tot bisschop van Haarlem als opvolger van mgr. H.C.A. Bomers, die in 1998 is overleden.

http://www.bisdom-roermond.nl/kerkelijke_info/detail.php?ID=1107&CLmDemo_horizontal=12&CLyDemo_horizontal=2007,

in voorzetselgroep


  • op ad-liminabezoek gaan
  • op ad-liminabezoek zijn

Een Romeins concilie besloot in 743 dat alle bisschoppen die door de paus gewijd zijn, jaarlijks op Ad-limina-bezoek moeten gaan.

http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID266785.html

Sinds vorige donderdag hernam de paus stilaan zijn afspraken. Hij had die dag al een ontmoeting met de Koreaanse bisschoppen die op "ad limina" bezoek waren. Maar het bezoek aan de Magdalenaparochie in Rome dat voor gisteren gepland was, moest hij nog wel afzeggen.

De Standaard,