adware


adware 1.0

(ICT; neologisme)

software die advertenties en andere reclameboodschappen laat verschijnen op het computerscherm van een gebruiker, met de bedoeling de ontwikkelkosten van de software terug te winnen of de software voor de gebruiker goedkoop te houden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Adware…

is software

  • [Onderscheid of tegenstelling] slaat, in tegenstelling tot spyware, geen persoonlijke gegevens van computergebruikers op
  • [Toepassingsgebied of bereik] laat reclameboodschappen of advertenties verschijnen

    Algemene voorbeelden


    Men onderscheidt momenteel drie soorten spionagesoftware. Een eerste soort lanceert voortdurend reclameboodschappen op je scherm (Adware), de tweede categorie verzamelt en verstuurt allerlei persoonsgebonden informatie (Trojaanse paarden) en een derde soort spionnen neemt ongemerkt de controle over van je computer (Systeemkapers).

    http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

    De vakbondsbrowser werd mogelijk nadat het Noorse Opera Software in december had besloten zijn bladerprogramma gratis weg te geven. Tot die tijd vroeg de onderneming er negentig gulden voor, maar vrijwel niemand blijkt bereid dat neer te tellen, zolang Netscape en Explorer gratis zijn. Het besluit Opera weg te geven eist zijn tol: de arbeidende klasse moet dulden dat het bedrijfsleven zich via kleine advertenties op het startscherm opdringt. Hiermee valt het programma in de categorie adware, software die advertentie-inkomsten oplevert.

    Het Parool,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2001
    Periode opkomst 2001
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal adware
    Bijzonderheden Is is het Engels waarschijnlijk verkort uit Engels advertising of advertising-supported en software en vervolgens in het geheel geleend.