afgewezene


afgewezene 1.0

iemand die afgewezen is voor iets; iemand die niet in aanmerking komt voor iets
Bijvoorbeeld iemand die niet in aanmerking komt voor een baan of functie, een studie of opleiding, asiel of een verblijfsvergunning, de gelegenheid te exposeren, een opdracht, een verzekering, een vergoeding, uitkering of dispensatie, een lidmaatschap, een woning e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afgewezene…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt niet in aanmerking voor iets
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. afgewezen voor een baan of functie, een studie of opleiding, asiel of een verblijfsvergunning, de gelegenheid te exposeren, een opdracht, een verzekering, een vergoeding, uitkering of dispensatie, een lidmaatschap, een woning e.d.

    Algemene voorbeelden


    Asielzoekers, die om politieke of godsdienstige redenen hun land zijn ontvlucht, zullen op opvang mogen rekenen. Andere immigranten dienen niet te worden toegelaten, teneinde de kansen van mensen in levensgevaar niet te verkleinen. Natuurlijk staat het elke immigrant vrij een aanvraag in te dienen. In ieder geval moet worden voorkomen dat afgewezenen in de illegaliteit of het criminele circuit terechtkomen.

    http://www.e-stem.nl/

    Selectie van studenten bij de toegang tot de universiteit is in Nederland technisch niet mogelijk. Ook moreel is selectie verwerpelijk. Zou men toch selecteren, dan rijst de vraag: wat te doen met de afgewezenen?

    NRC,

    Harry Potterauteur steekt afgewezenen hart onder riem. Een troost voor wie onlangs is afgewezen voor een baan, opleiding of freelance-opdracht: het overkomt de besten. Zelfs J.K. Rowling, schrijfster van de beroemde Harry Potter-reeks.

    https://www.ad.nl/show/harry-potterauteur-steekt-afgewezenen-hart-onder-riem~a4def174/,

    Stel, je doet je best om tijdens een [...] sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voor de dag te komen en een van de eerste dingen die je hoort is: "Ik zit een beetje krap in mijn tijd; mijn volgende afspraak is over 18 minuten." Voor de 'voortijdig afgewezene' is dit een afknapper waar de honden geen brood van lusten.

    https://www.werf-en.nl/liefde-is-recruitment/,

    In 2002 is, ten slotte, een meerderheid van het Nederlandse volk, 91%, van mening dat een afgewezen asielzoeker moet worden uitgezet. Als de afgewezene hier echter al jaren heeft gewoond, verandert het oordeel drastisch. Niet 91% maar 54% is dan nog voorstander van uitzetting.

    https://www.scp.nl › Publicaties › Alle_publicaties › Publicaties_2003 › De_sociale_staat_van_Nederland_2003-compleet.pdf,

    Mevrouw Horstman zegt onder meer, dat de omvang van het probleem van de afgewezenen, de verhouding tussen risico-inschatting en premiestelling, en de willekeur in acceptatie en uitsluiting aan het oog onttrokken worden. Ik nodig mevrouw Horstman bij deze uit om een uitgebreid onderzoek te verrichten onder Nederlandse levensverzekeraars naar het PROBLEEM van de afgewezenen, de VERHOUDING tussen risico-inschatting en premiestelling en de WILLEKEUR waarmee levensverzekeraars accepteren en uitsluiten.

    https://www.amweb.nl/archief/nieuws/2008/04/onterecht-verwijt-willekeur-bij-medische-acceptatie-10174013,

    Als lid kunnen slechts worden toegelaten huurders van een woning aan de Stroken te Zoetermeer die de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt. Per woning is slechts één lidmaatschap toegestaan. [...]. Ingeval van niet-toelating door het bestuur kan de afgewezene in beroep bij de algemene ledenvergadering die alsnog tot toelating kan besluiten.

    http://www.destroken.nl/statuten/,

    Terwijl het Rijks Rembrandts verjaardag viert, wordt er getreurd in de 'Salon der Afgewezenen'. [...]. Ruim 500 kunstwerken geïnspireerd op Rembrandt, van kinderen tot kunstenaars, hangen nu in het Rijksmuseum. Er waren 8.500 inzendingen – dus er was ook een expositie van afgewezenen in Haarlem. [...]. Er zijn met 8.500 inzenders en maar ruim 500 geselecteerden ook veel inzenders die boos en verdrietig zijn dat hun werk afgewezen werd door het Rijksmuseum. In Haarlem werd daarom bijvoorbeeld op zondag 14 juli een eendaagse expositie van afgewezenen georganiseerd in het Jan & Piet Museum onder de titel Salon des Refusés.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/15/rijks-viert-rembrandts-verjaardag-met-693-levende-kunstenaars-a3967163,

    De Centrale Opvang Asielzoekers (COA) schat dat er gisteren en eergisteren ongeveer honderdzestig asielzoekers zijn geweigerd. De afgewezenen hebben vannacht in de open lucht, bij het Leger des Heils en bij medewerkers van Vluchtelingenwerk geslapen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • teleurgestelde afgewezenen

    Ik bood laatst een woning voor € 450 p.m. aan, gebruik makend van de mogelijkheid 10% meer te vragen door afschaffing van de verouderingsaftrek, en binnen 2 dagen had ik een nieuwe huurder en 10 zeer teleurgestelde afgewezenen...

    https://www.belegger.nl/Forum/Topic/1047815/2/verkopers-overschatten-waarde-huis.aspx,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • afgewezenen voor de WIA

    Er is behoefte aan een actualisering van die raming van de indicatieve quick scan van participatiepotentieel UWV klanten [...]. Met name vanwege: - Nieuwe volumeramingen. - Bekendmaking van het kabinetsvoornemen m.b.t. de WAO'ers van 45 tot 50 jaar - De afgewezenen voor de WIA (35-groep) die in de WW stromen, worden als aparte groep beschouwd, waarvan de kenmerken meer op AG-cliënten lijken.

    https://www.kennisplatformwerkeninkomen.nl/documenten/rapporten/2007/05/01/km-07-05-geactualiseerde-raming-van-het-re-integratiepotentieel-uwv-klanten,

    in voorzetselgroep


    • e-mailadressen van afgewezenen
    • de helft van de afgewezenen
    • het probleem van de afgewezenen
    • een run van de afgewezenen op iets

    De afdeling communicatie van de gemeente Schiedam is de fout ingegaan met een afwijzingsbrief aan 52 sollicitanten die hadden gereageerd op een vacature voor een webredacteur. Ze plaatste alle e-mailadressen van de 52 afgewezenen voor iedereen zichtbaar in de mail.

    https://www.adformatie.nl/carriere/communicatie-schiedam-mailt-52-sollicitanten-een-afwijzing,

    Q-koortspatiënten en nabestaanden konden tot en met januari een vergoeding aanvragen van 15.000 euro. Van alle aanvragen die tot nu toe werden beoordeeld is ruim 10 procent afgewezen, blijkt uit cijfers die het Brabants Dagblad opvroeg bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Pakweg de helft van de afgewezenen is al in bezwaar gegaan.

    https://www.bd.nl/brabant/ruim-200-q-koortsslachtoffers-krijgen-nog-geen-geld~a9e9b744/?referrer=https://www.google.nl,

    Mevrouw Horstman zegt onder meer, dat de omvang van het probleem van de afgewezenen, de verhouding tussen risico-inschatting en premiestelling, en de willekeur in acceptatie en uitsluiting aan het oog onttrokken worden. Ik nodig mevrouw Horstman bij deze uit om een uitgebreid onderzoek te verrichten onder Nederlandse levensverzekeraars naar het PROBLEEM van de afgewezenen, de VERHOUDING tussen risico-inschatting en premiestelling en de WILLEKEUR waarmee levensverzekeraars accepteren en uitsluiten.

    https://www.amweb.nl/archief/nieuws/2008/04/onterecht-verwijt-willekeur-bij-medische-acceptatie-10174013,

    Meer dan de helft van de jongens en meisjes die dit jaar medicijnen willen gaan studeren, moet afgewezen worden wegens plaatsgebrek aan de universiteiten. Bij tandheelkunde ligt de situatie nauwelijks beter. Voor diergeneeskunde zal rond een derde van de aanmeldingen geweigerd moeten worden. Verwacht wordt dat het gevolg hier van zal zijn een run van afgewezenen op de aanverwante studierichtingen biologie en farmacie.

    https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1973-06-30/edition/0/page/1?query=,

    • een spreekuur voor afgewezenen

    Wat is er frustrerender dan afgewezen worden voor een baan, en niet weten waarom je het niet bent geworden? Bij het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis hebben ze speciaal daarom een spreekuur voor afgewezenen verzonnen. Op het spreekuur kunnen afgewezen sollicitanten die daar behoefte aan hebben tekst en uitleg krijgen over waarom ze niet gekozen zijn.

    https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/4140371/delfts-ziekenhuis-houdt-spreekuur-voor-afgewezen-sollicitanten,

    met bijwoord ervoor


    • onterecht afgewezenen
    • terecht afgewezenen
    • ten onrechte afgewezenen

    Grafiek: Selectiemodel met een puntenwolk op snijpunten van voorspeller (bijvoorbeeld gemiddeld eindexamencijfer) en criteriumprestatie (bijvoorbeeld propaedeuse). Door strenger te selecteren (vertikale lijn naar rechts) wordt het aantal 'onterecht toegelatenen' kleiner, maar het aantal 'onterecht afgewezenen' groter.

    NRC,

    Onze selectie aan de poort leidt in genoemd voorbeeld tot een rendementsverbetering van 20 procent, maar tegen een hoge prijs. Ten eerste wordt de studentenpopulatie met flink meer dan de helft gereduceerd (met belangrijke personele consequenties voor universiteit en faculteiten). Ten tweede wordt van deze grote niet toegelaten groep bijna de helft ten onrechte afgewezen. Bij minder gunstige cijfers dan in het genoemde voorbeeld worden de consequenties alleen maar erger. De vraag is nu of het wetenschappelijk onderwijssysteem deze prijs wil betalen. We zullen ook het probleem moeten oplossen, waar die (ten onrechte en terecht) afgewezenen naar toe moeten.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • het aantal afgewezenen
    • de groep afgewezenen

    De vraag is of we als WO-systeem deze prijs willen betalen. Voorlopig zullen de universiteiten (en hun staven) met het student-afhankelijk financieringssysteem niet zitten te wachten op gigantische reducties in studentaantallen. Ook is het de vraag of het verstandig is ons thans met de omliggende landen redelijk vergelijkbare percentage academisch geschoolden al te drastisch te verlagen. Daarnaast lijkt het grote aantal ten onrechte afgewezenen te schrijnend om af te doen met 'that's in the game', vooral omdat in Nederland geen goed antwoord kan worden gegeven op de vraag: waar moeten de afgewezenen heen? Amerika en Engeland kennen een veel meer onderscheidend stelsel van universiteiten en colleges, dat een gedifferentieerder sortering naar kwaliteit mogelijk maakt. In deze landen is dat een argument voor selectie voor het WO.

    NRC,

    Grafiek: Selectiemodel met een puntenwolk op snijpunten van voorspeller (bijvoorbeeld gemiddeld eindexamencijfer) en criteriumprestatie (bijvoorbeeld propaedeuse). Door strenger te selecteren (vertikale lijn naar rechts) wordt het aantal 'onterecht toegelatenen' kleiner, maar het aantal 'onterecht afgewezenen' groter.

    NRC,

    Degenen die overblijven worden voorgedragen voor bevordering tot vakofficier. Bij de groep afgewezenen lopen er rond die zich kwellen met de vraag waarom zij niet zijn voorgedragen voor bevordering. Het gaat hen niet zozeer om het feit dat zij zijn afgewezen als wel om de vraag waarom dat is gebeurd. Zij horen daar niets over. Ik zou het op prijs stellen indien er meer openheid werd betracht ten aanzien van de afgewezenen.

    https://repository.overheid.nl/frbr/sgd/19691970/0000228114/1/pdf/SGD_19691970_0000486.pdf,

    met telwoord ervoor


    • 52 afgewezenen
    • 328 afgewezenen

    De afdeling communicatie van de gemeente Schiedam is de fout ingegaan met een afwijzingsbrief aan 52 sollicitanten die hadden gereageerd op een vacature voor een webredacteur. Ze plaatste alle e-mailadressen van de 52 afgewezenen voor iedereen zichtbaar in de mail.

    https://www.adformatie.nl/carriere/communicatie-schiedam-mailt-52-sollicitanten-een-afwijzing,

    Van de mensen van wie de voorrangsverklaring wordt afgewezen lukt het ruim 42% om alsnog te verhuizen. In 2009 betrof dat 138 mensen van de groep van 328 afgewezenen.

    https://docplayer.nl/34579063-Gemeente-den-haag-voorrang-voor-wonen.html,

    afgewezene 1.1

    iemand die afgedankt is; iemand die niet meer in aanmerking komt voor het blijven vervullen van een baan of functie

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een afgewezene…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt niet langer in aanmerking voor iets; is afgedankt
    • [Voorbeeld of specimen] mag een baan of functie niet langer vervullen

      Algemene voorbeelden


      Hij vertelt dat hij vroeger in een Haagse band speelde die een hit scoorde nog geen maand nadat de andere bandleden hem ingeruild hadden voor een nieuwe drummer. Hij, de afgewezene, het afdankertje, had ziedend van frustratie zijn geluk beproefd als producer.

      De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

      afgewezene 1.2

      iemand die niet geaccepteerd wordt door zijn of haar omgeving, bijvoorbeeld vanwege het uiterlijk, het vertoonde gedrag of specifieke opvattingen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een afgewezene…

      is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt niet geaccepteerd door zijn of haar omgeving
      • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt bv. niet geaccepteerd vanwege het uiterlijk, het vertoonde gedrag of specifieke opvattingen

        Algemene voorbeelden


        Waar filosofie het menselijk bestaan alleen in abstracties kan vatten, confronteert literatuur ons met dat bestaan zelf. Wat is dat: vol zijn van wraak, woede, geloof of liefde? Of hoe voelt dat: een vreemdeling zijn, een afgewezene, een gevangene of een neurotische ambtenaar?

        https://www.filosofie.nl/artikelen/de-kracht-van-literatuur.html,

        NIET DOEN: *twee soorten ruit dragen, of rood op donderdag (betekent dat je lesbisch bent), of iets waarin je je een cheer-leader niet kunt voorstellen. Twee keer in de week dezelfde kleren dragen (behalve kousen). Maar allereerst moet je proberen niet het roekeloze enthousiasme van de afgewezene te tonen aan hen die absoluut geen zin hebben dat enthousiasme te retourneren. Die normen lijken praktisch ingeslepen in de weinige verhevenen, maar van jouw slag vereisen ze bewuste inspanning en oplettendheid. In wezen hoop je een geheel nieuwe positie of persoon te fabriceren, een manier om door gangen te manoeuvreren die zal uitmonden in minder harde psychosociale tikken op je neus dan je in de brugklassen kreeg.

        Cherry, Mary Karr,

        afgewezene 1.3

        iemand die als geliefde, vriend of vriendin is afgekeurd; iemand die in de liefde of vriendschap wordt afgewezen; iemand die niet of niet meer in aanmerking komt om met een ander een liefdesrelatie of vriendschapsrelatie aan te gaan

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een afgewezene…

        is een persoon

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt niet of niet langer in aanmerking voor een liefdesrelatie of een vriendschapsrelatie

          Algemene voorbeelden


          Café Müller geeft een afspiegeling van Bausch' persoonlijke herinneringen aan mensen die zij observeerde in het café van haar ouders. Het behandelt tegelijkertijd een van haar thema's: de eenzaamheid tussen geliefden en het verdriet van de afgewezene.

          https://static.sslleiden.nl/alleexamens/files/VWO/Kunst%20en%20Culturele%20en%20Kunstzinnige%20vorming%20%28CKV%202%29/Examenbundels/Examenbundel_Opgaven_VWO_Kunst%20en%20Culturele%20en%20Kunstzinnige%20vorming%20%28CKV%202%29.pdf,

          Als iemand met zijn of haar geliefde wil breken, dan heeft de aan de kant gezette partij recht op een gesprek waarin een en ander wordt toegelicht. Het zou schandalig zijn, wanneer een geliefde stiekem zonder enige verklaring uit het leven van de ander verdwijnt. De eerlijkheid in zo'n exit-gesprek leidt overigens maar zelden tot tevredenheid bij de verlatene. Mensen voelen zich niet in hun waarde gelaten wanneer iemand hun uitlegt dat hij/zij niets meer ziet in de verhouding. Hoe meer argumenten er worden aangevoerd, des te meer de afgewezene door bitterheid bevangen wordt. Dit geldt voor verbroken liefdesrelaties, maar ook voor verbroken vriendschappen.

          https://www.trouw.nl/nieuws/moderne-manieren~b18d01ac/,

          Stel, je doet je best om tijdens een date [...] zo goed mogelijk voor de dag te komen en een van de eerste dingen die je hoort is: "Ik zit een beetje krap in mijn tijd; mijn volgende afspraak is over 18 minuten." Voor de 'voortijdig afgewezene' is dit een afknapper waar de honden geen brood van lusten.

          https://www.werf-en.nl/liefde-is-recruitment/,

          afgewezene 1.4

          iemand die na het afleggen van een examen is afgewezen; iemand die niet geslaagd is voor een examen; gezakte

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een afgewezene…

          is een peroon

          • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet geslaagd voor een examen

            Combinatiemogelijkheden


            met substantief ervoor


            • aantal afgewezenen

            De CDP stuurt de uitslagen van de examens, aantal geslaagden en aantal afgewezenen, naar het bondsbureau. De geslaagden worden ingeschreven in het danregister.

            https://www.shotokan4eplatform.nl/PDF/Dangraadreglement%20KBN%20per%201-1-09.pdf,

            afgewezene 1.5

            iemand die ergens niet welkom is; iemand die ergens niet toegelaten wordt

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een afgewezene…

            is een persoon

            • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ergens niet welkom; wordt ergens niet toegelaten

              Algemene voorbeelden


              Als zeer jonge knaap ging ik zondagochtend ook vaak naar de binnenstad, naar het Noordeinde, daar is de geest zeer aanwezig, bijna voelbaar; in de geluiddode inhammen van de schilderijenwinkels of in de nog stillere antiekzaken met hun kleumende schemer om het ivoor en het kornalijn. Alles was daar donker, verstild, in zichzelf verzonken en op slot, en ik stapte daar rond en beluisterde en bezag het ragdunne en zeer fijnvingerige verachten. Beelden keken de andere kant op, het Chinese beeld glimlachte door mij heen, schilderijen verschikten iets en richtten zich tot een ander; heel sjiek, zeer doodstil. Oosterse tapijten traden beige terug, en de namen, zo moeilijk te ontcijferen in het zware, verzonken koper, klonken altijd in de verte naar Thorbecke, van Hogendorp en van der Duyn van Maasdam. Ik was een zeer niet toegelatene, een tot op het been afgewezene daar waar hij woonde, de geest.

              Een weekend in Oostende, Willem Brakman,