aflaatbrief


aflaatbrief 1.0

(religie, mystiek en mythologie; archaïsch)

brief, oorkonde waarmee aan iemand een aflaat werd verleend

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aflaatbrief…

is een oorkonde; is een brief; is een geschrift

  • [Onstoffelijke inhoud] is een brief, oorkonde waarmee aan iemand een aflaat werd verleend

    Algemene voorbeelden


    Hoewel dit laatste ook altijd de officiële kerkelijke leer bleef, ontstond in de praktijk al snel de, theologisch onjuiste, opvatting dat aflaten voor louter geld verkrijgbaar waren. Aflaatkramers (ook wel: questierders) speelden handig in op de opvattingen die bij het gelovige volk dienaangaande heersten. Ze trokken rond met de aflaatbrieven die kerken en kloosters van de paus of de bisschop verkregen hadden om daarmee aan de gelovigen tegen betaling aflaten te verlenen.

    http://www.waterstaatsgeschiedenis.nl/tijdschrift/tvw2001november/kuys.htm,

    Dan werden de mensen nieuwsgierig en gingen ze luisteren wat die monnik, die Tetzel nu wel zeggen zou. En hij had wat te zeggen. Dit zei hij: De paus wil iedereen die iets erg verkeerds heeft gedaan in zijn leven, en daarvoor straf heeft gekregen van de priester, alles kwijtschelden. Daar moesten ze dan wel voor betalen. En wie betaalde kreeg een brief van de paus, een aflaatbrief. Dan werden alle schulden ineens kwijtgescholden.

    http://www.heuvelrugkerken.nl/lutherkind.htm

    De boeken van Leeu uit zijn Goudse tijd zijn tot 21 februari in het Stedelijk Museum "Het Catharina Gasthuis' in Gouda te bezichtigen. 38 boeken en een aflaatbrief, een unieke collectie die men niet gauw meer bijeen zal zien.

    NRC,

    Het Kerkbestuur liet aflaatbrieven drukken. Volgens een getuigenis kwamen zoveel gelovigen naar Westkapelle dat de kerk te klein was en vier biechtvaders te weinig waren om iedereen de biecht af te nemen.

    http://www.sincfala.be/geschiedenis/parochiaal_religieus_leven.htm

    Waarvoor die monnik de steden langs ging? Omdat er geld nodig was. Geld om een mooie grote kerk op te bouwen in Rome. De St. Pieterskerk [...]. En om aan dat geld voor de kerk te komen, ging Tetzel voor de paus die aflaatbrieven verkopen. Kom en koop, kom en koop. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor familie of vrienden die al gestorven zijn. Voor hen kun je ook een aflaatbrief kopen. Dat stond de mensen wel aan. Met wat geld hun geweten gerust stellen.

    http://www.heuvelrugkerken.nl/lutherkind.htm