afserveren


afserveren 1.0

iemand een nederlaag bezorgen in een sportwedstrijd, vooral in de tennissport

Semagram (extra betekenisinformatie)


Afserveren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Philippoussis snelt naar de top van de wereld [...]. Door zijn overwinningen in Tokyo op achtereenvolgens Mronz, Edberg, Steven, Krajicek en Dreekmann vindt hij zijn naam maandag in de top-40 terug. Chang kon hij niet afserveren. In de vijf voorgaande partijen in Tokyo sloeg Philippoussis 55 aces. In de finale van één uur en twintig minuten reikte hij niet verder dan zeven aces.

      Meppeler Courant,

      afserveren 2.0

      iemand of iets op een vrij resolute of vervelende manier afwijzen, afkeuren, wegsturen of ontslaan

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Afserveren…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Langzaam maar zeker [...] groeide bij mij het idee [...] dat het wenselijk was dat daar experts mee in de weer gingen, en niet alleen maar officieren van justitie, die dit vak niet beheersen. Ik doel dus op de NMa, maar die werd vervolgens afgeserveerd. Zij werd in mijn ogen erbuiten gehouden.

          http://www.tweede-kamer.nl/documentatie/stenografische_verslagen/Verhoren_enquete_Bouw.jsp?ComponentID=11131=1225#1,

          Als je nu eenmaal niet tot de grote schare Neyman-fans behoort heb je zelfs wel eens de neiging om wat lacherig te doen over de Limburgse zanger. De recensent zou hem kunnen afkraken en afserveren, maar hij weet niet hoe! Want of je hem nu pruimt of niet, op het podium staat een zanger met een goede stem die ook engels- en franstalig werk goed aan kan.

          Meppeler Courant,

          De Franse onderzoeker Benveniste publiceerde in het tijdschrift 'Nature' een onderzoek naar de werking van homeopathische verdunningen op cellen. Dit werd gezien als het ultieme bewijs voor de werking van homeopathie. De hoofdredacteur van 'Nature' wilde er toen niet aan en stuurde een goochelaar naar het laboratorium. Daar bleek dat slechts een laborante in staat was de veranderingen aan de cellen te zien. Benveniste werd definitief afgeserveerd door de wetenschappelijke gemeenschap.

          http://www.vhan.nl/

          De leden van het Forum zijn verrast over het afserveren van Vogelzang. "Hier sta ik echt van te kijken", zegt Martin Baving. "Ik heb hem steeds een enthousiaste man gevonden die de zaken goed organiseerde." Ook Forumlid Jurjen van der Meer heeft "geen idee" waarom de projectleider het veld moest ruimen.

          Dagblad van het Noorden,