afsmelt


afsmelt 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening)

vermindering van de hoeveelheid ijs doordat het smelt; ijsafname

Semagram (extra betekenisinformatie)


Afsmelt…

is een proces

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een proces waarbij ijs wegsmelt
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is het gevolg van een stijging van de temperatuur
  • [Gevolg of resultaat] leidt op sommige plekken tot een zeespiegelstijging en op andere tot een zeespiegeldaling; leidt tot een verkleining van het leefgebied van bepaalde diersoorten, zoals ijsberen
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft vaak het ijs van de poolkappen, bv. in Groenland en op Antartica
  • [Samenhang of verband] hangt samen met de klimaatverandering en de opwarming van de aarde

Algemene voorbeelden


Als de zomersmelt groter is dan de wintervorst (zoals de laatste decennia) dan is er netto een afsmelt van relatief zoet zeeijs.

https://wxgr.nl/Blog/2010/04/het-verschil-tussen-ijsbergen-en-ijsblokjes/,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • toenemen

Men is er steeds van uitgegaan dat een stijging van de gemiddelde temperatuur, het broeikaseffect, niet leidt tot het afsmelten van zuidpoolijs. Integendeel: Antarctica zal aangroeien, omdat een stijging van de temperatuur op de ijskoude zuidpool zal zorgen voor meer neerslag. Voor het continent gaat dat verhaal nog steeds op. Maar op de eilanden van de zuidpool kan de afsmelt toenemen.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22de+afsmelt%22&coll=ddd&identifier=ABCDDD%3A010824716%3Ampeg21%3Aa0588&resultsidentifier=ABCDDD%3A010824716%3Ampeg21%3Aa0588,

als object bij een werkwoord


  • de afsmelt bevorderen

Het aangroeien van de ijskap van Groenland is voor de onderzoekers geen onverwacht resultaat. De klimatologen weten dat een milder klimaat aan de polen zorgt voor meer neerslag en dus voor aangroei van de ijskap. Hogere temperaturen zullen echter ook de afsmelt bevorderen.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22de+afsmelt%22&coll=ddd&identifier=ABCDDD%3A010827029%3Ampeg21%3Aa0247&resultsidentifier=ABCDDD%3A010827029%3Ampeg21%3Aa0247,

met adjectief ervoor


  • de extra afsmelt
  • een onomkeerbare afsmelt
  • een snelle afsmelt
  • de totale afsmelt

Op korte termijn zal op Groenland de aangroei groter zijn dan de extra afsmelt. Op langere termijn zal waarschijnlijk het omgekeerde het geval zijn.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22de+afsmelt%22&coll=ddd&identifier=ABCDDD%3A010827029%3Ampeg21%3Aa0247&resultsidentifier=ABCDDD%3A010827029%3Ampeg21%3Aa0247,

Men kan alleen maar respect hebben voor de uitzonderlijke fysieke conditie en de mentale gedrevenheid van mevrouw Notenboom om de menselijke schuld aan een onomkeerbare afsmelt van het Arctische zeeijs aan de kaak te stellen.

https://groene-rekenkamer.nl/6851/bernice-notenboom-als-klimaatprofetes/,

Als er een gebied is waar de uitwerkingen van de wereldwijde warmte op dit moment goed zichtbaar zijn, dan is dat wel in het Noordpoolgebied. Nog nooit eerder is daar een zo snelle afsmelt van het zeeijs waargenomen als in de afgelopen weken.

http://www.weerstationhaaksbergen.nl/weather/index.php/Klimaat/170Groenlansstijgtsteedssnellerdoorsmeltendijs,

Belangrijke indicatoren voor de totale afsmelt zijn de hoeveelheid zonneschijn in het poolgebied gedurende de zomermaanden (hoe meer, hoe meer smelt), de luchttemperaturen in het gebied (soms wordt wekenlang erg warme lucht de regio in geblazen die tot veel extra ijsafsmelt leidt), de meest voorkomende windrichtingen boven de ijszeeën (kunnen ervoor zorgen dat het nog overgebleven ijs naar voor overleven ongunstigere gebieden drijft) en de temperaturen van het water dat door ondergrondse zeestromingen onder het ijs op de poolzeeën terechtkomt.

http://www.weerstationhaaksbergen.nl/weather/index.php/Klimaat/170Groenlansstijgtsteedssnellerdoorsmeltendijs,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen