afvalbingo


afvalbingo 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

bingospel waarbij het de bedoeling is zoveel mogelijk verschillende soorten afval op te halen die op een speciale bingokaart staan afgebeeld
Hoewel het woordgeslacht van bingo officieel onzijdig is, worden bingo en samenstellingen ermee meestal als 'de-woorden' beschouwd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afvalbingo…

is een bingospel; is een spel

  • [Doel of bestemming] wordt gespeeld met de bedoeling zoveel mogelijk verschillende soorten afval op te halen
  • [Betrokkene] wordt vooral gespeeld door kinderen
  • [Middel] wordt gespeeld met behulp van een speciale bingokaart waarop de verschillende soorten afval staan afgebeeld

    Algemene voorbeelden


    Op zaterdag 15 oktober is De grote Zoete Zusjes opschoondag. Help jij mee met het opruimen van zwerfafval? Dan maak je ook kans op mooie prijzen. Meer informatie vind je op deze pagina. Maar natuurlijk kun je het hele jaar door aan de slag. En met deze afvalbingo wordt het nog leuker! Verzamel zoveel mogelijk afval en kruis alles af van je bingokaart! Klik hier of op het plaatje om je bingokaart te downloaden. Succes!

    https://www.zoetezusjes.com/fun/afvalbingo/

    "Deze campagne is echt een noodzaak", zegt hij. "Ik ben dan wel op pensioen, maar hier in het Rivierenhof val ik nooit zonder werk." Wie nog op zoek is naar een extra activiteit tijdens zijn of haar bezoek aan het park kan deelnemen aan de afvalbingo. In het wachtersgebouw zijn vuilniszakjes, handschoenen en een bingoformulier af te halen. Vanaf mei wordt elke laatste zondag ook op pad gegaan om het park op te ruimen waar ieder die wil bij kan aansluiten.

    Het Nieuwsblad,

    Heb je een plastic dopje gevonden én opgeruimd? Evenals een pakje kauwgom of een chipszakje? Dan kun je die vakjes komende zaterdag alvast op je bingokaart aankruisen. ,,We willen allemaal graag ons steentje bijdragen aan een schonere planeet, maar we snappen ook dat het voor kinderen niet zo aantrekkelijk klinkt om een hele middag afval te rapen", zegt Nathalie van den Bosch, van het Natuurcentrum Gorinchem. ,,Daarom bedachten we de afvalbingo: als je je afvalzak hebt gevuld met allerlei zwerfafval dat op de kaart staat, mag je een ijsje komen halen."

    https://www.ad.nl/rivierenland/blikje-of-rietje-gevonden-dat-is-bingo~aacda151/,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2018
    Samenhangende woorden (betekenis) plogging; priksafari; troeptrimmen