afweken


afweken 1.0

( Met betrekking tot zaken die op iets anders vastgekleefd zitten, zoals behang, etiketten, postzegels of vuil)
door ze week en vochtig te maken voorzichtig losmaken; door bevochtiging doen loslaten; met een vloeistof doen loslaten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Afweken…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Gespecialiseerde rolzegelverzamelaars kunnen zich toeleggen op het verzamelen van zegels met telnummers achterop. Deze telnummers zijn meestal op de gom gedrukt en gebruikte zegels moeten met een speciale vloeistof worden afgeweekt om de gom en dus het rugnummer te behouden.

      http://www.nvph.nl/filency/index.htm

      Bijtende soda vermengd met water wordt gebruikt als afbijtmiddel van verven en vernissen en het ontvetten van stoofpotten en ovens. U kunt er tevens leidingen mee ontstoppen of er behangpapier mee afweken.

      http://www.brico.be/fiches/03/05/bfm_N_03_05_1.htm

      De gevangenen mochten brieven schrijven, als ze geld voor postzegels hadden. De postzegels werden er meestal door de bewakers meteen weer afgeweekt, en opnieuw verkocht.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Een zeer sprekend voorbeeld hiervan is de emissie 1883 van Groot-Brittannië. De één shilling van deze serie is zo'n tweeduizend gulden waard, tenminste in de originele kleuren. Als de kleur door afweken terug is gelopen, is de zegel vrijwel waardeloos.

      http://www.nvph.nl/filency/index.htm

      Ben je in het bezit van een foamlans dan kun je hiermee ook je auto reinigen. Dit doe je door je favoriete Meguiar`s shampoo 1 op 10 verdunnen en vervolgens een foamlaag aan te brengen op de auto met de foamlans. Vervolgens ongeveer 5 minuten de foam laten inwerken op het oppervlak en daarna de auto weer afspuiten. Nu heb je al vuil van het oppervlak afgeweekt waarna je de auto verder met de hand kan wassen.

      https://www.meguiars.nl/nieuws/autowassen/,

      Combinatiemogelijkheden


      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • afgeweekte etiketten
      • afgeweekte strookjes
      • afgeweekte postzegels

      Ik had een buurman die de oproep om zijn afval te scheiden heel letterlijk nam. Hij legde zijn lege flessen en potjes een aantal uren in water en haalde dan de afgeweekte etiketten eraf. Die deed hij bij het oud papier; de flessen en de potjes bracht hij naar de glasbak.

      https://www.thiememeulenhoff.nl/-/media/Corporate/01-onderwijstypes---NIEUWE-OPZET-MEDIA-LIBRARY--/voortgezet-onderwijs/talen/nederlands/generieke-content/lesbrieven/lesbrieven-havo-vwo/lesbrief_1405_afval.ashx%3Fla%3Dnl-NL+&cd=5&hl=nl&ct=clnk&gl=nl,

      Bovendien helpen brieven de gebruiksperiode van de strookjes te definiëren en tonen ze eveneens verschillende afstempelingen, veranderde postnummers, enz… Sommige gemeentenamen zijn terug te vinden in verschillende provincies van het land. Aan de hand van afgeweekte strookjes is het niet steeds te bepalen welk kantoor het betreft.

      http://vereniging.leuven.be/postzegels/Loven_Boven/Aantekenstroken/Aantekenstroken.htm

      Ze deed haar ogen dicht en ik keek tegen haar blauwe oogleden aan als tegen afgeweekte postzegels.

      Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      afweken 2.0

      ( Gezegd van zaken die ergens op of aan vastgeplakt zitten, zoals pleisters, postzegels, olie, lak en vlekken)
      door de inwerking van vocht of een vloeistof langzaam loslaten; week worden en vervolgens loslaten

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Afweken…

      is een proces

          Algemene voorbeelden


          In een zwembad bevinden zich personen met allerlei huis-, tuin- en keukenaandoeningen die bij de menselijke soort horen. Sommigen lijden aan acne, anderen hebben zwemmers- of een ander soort eczeem, wratten, een koortslip of gordelroos, etterende schaafwonden, waarvan de pleisters zijn afgeweekt, doorlekkende tampons en dan mag je nog hopen dat de beleefdheid wordt opgebracht om niet in het water te plassen.

          https://www.trouw.nl/leven/kunnen-wij-met-onze-kalknagels-wel-naar-het-zwembad~b1160c59/,

          Postfris betekent in de filatelie dat een postzegel zich in dezelfde toestand bevindt als deze aan het loket van het postkantoor werd verkocht. Het gaat er dan vooral om dat de oorspronkelijke gom nog op de postzegel zit en dat er geen (restant van een) postzegelplakker op zit. Ook speelt een rol dat een postzegel zijn drukglans verliest als deze in het water heeft gelegen om af te weken.

          https://nl.wikipedia.org/wiki/Postfris,

          Heet water zet de porien open en dat verergert juist de jeuk. Ga ook zeker niet in een bad liggen. Zo lang je in het water blijft, is er verlichting, maar zodra je opstaat uit het water zal de olie - die van je is afgeweekt en nu als een film op het wateroppervlak ligt - zich juist over je hele lichaam verspreiden.

          http://www.naaramerika.com/2009/08/poison-oak.html,

          Er zijn koffiesoorten bekend die we kennen als specialty robusta. Hoog-verbouwde en met zorg geplukte robustabessen worden zorgvuldig ontveld en in waterbaden geweekt. Het vruchtvlees weekt af en de schone pit blijft over.

          https://www.koffieschool.nl/robusta/,

          Deze semi-permanente nagellak wordt aangebracht in minder dan 30 minuten, zonder beschadiging van de natuurlijke nagel. Sopolish weekt af in 10 minuten en kan daarna opnieuw aangebracht worden.

          http://www.shanailsandbeauty.be/permanente_gelnagels.html

          Dus heeft ze lekker staan weken en daarna hebben we nog met een sopje haar gewassen. Nu gaan we dit vanavond [...] opnieuw doen en zo een paar keer herhalen in de hoop dat die vuile vlekken er zo gaan afweken.

          https://www.sphynxrexbreeders.nl/forum-2/viewtopic.php?f=54&t=2388&start=30,

          Heb voor mijn 75 een passende Alfa Romeo hoes met logo's op (in het rood). Weet iemand nu hoe je die best eens van al dat garagestof ontdoet? Zonder dat de emblemen gaan afweken en de kleur verschijnt.

          https://forum.alfaclub.nl/viewtopic.php?t=33112,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding