afzadelen


afzadelen 1.0

( Met betrekking tot rijdieren of lastdieren, vooral paarden, pony's en ezels)
ze van het zadel ontdoen; het zadel van hun rug verwijderen; ontzadelen
Ook met een verzwegen object.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Afzadelen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Zadel het paard met beleid af. Doe eerst het hoofdstel af en zet paard vast aan het halster, haal daarna het zadel af. Heeft je paard beenbeschermers om? Haal deze er dan ook af en krab de hoeven uit, controleer of er steentjes in zitten en of de ijzers nog vastzitten als hij die heeft.

      https://www.knhs.nl/nieuws/2018/verzorging-hoe-verzorg-je-je-paard-na-het-rijden/,

      Bitterheid was zijn uitlaat geworden. Zijn noodzaak. Anders zou hij sterven, het verdriet zou hem opvreten. Als een bunzing zijn prooi. Wanneer ze tesamen in zijn huiskamer fazant en witloof aten. Met een halve fles Maillard. Wanneer hij zich tegenover het erkerraam zette en de nacht begon in te staren. Hij paard reed in de nacht, de vroege ochtenduren. Wanneer het volle maan werd. Hij het dampende paard afzadelde en naast haar het bed opzocht.

      Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

      Als je klaar bent met rijden, moet je afzadelen. Ga aan de linkerkant van je paard staan. Daar maak je de singel los, en dan haal je het dekje, het bontje en het zadel er tegelijk af, die leg je even aan de kant. Dan maak je de keelriem en de neusriem ook los en dan haal je dat er ook af. Vervolgens maak je het bit schoon en dan ben je klaar.

      https://wikikids.nl/Afzadelen

      Hij bleef een uur oefenen, kwam dan in galop door de weide naar de boerderij terug, ging eerst nog met het paard in de kleine vijver, liet haar drinken, en zadelde dan af.

      De kleine acht, Robrecht Delafontaine,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • afzadelen en uitborstelen
      • afzadelen en verzorgen

      Hij stak een sigaret op, haalde de teugels over de merrie's nek en ging te voet tot bij de stal, het paard achter hem aan, waar hij ze afzadelde en uitborstelde.

      De kleine acht, Robrecht Delafontaine,

      Zwijgend rijden ze naar huis. Als Fleur in de box van Solution bezig is hem af te zadelen en te verzorgen, betrapt ze zichzelf erop dat ze een kriebel in haar buik voelt.

      Westenwind, Simone Duwel,

      • opzadelen en afzadelen

      Tijdens de eerste lessen wordt er in de stal ook geleerd hoe een pony verzorgd moet worden, zoals poetsen en op- en afzadelen.

      https://manegethielen.nl/rijlessen/

      We werken bewust ervaringsgericht en dit doen we met de kids in de stallen. Verzorging, poetsen, hoefverzorging, toiletteren, het paard klaarmaken voor transport, stallen schoonmaken, paarden voederen, onderhoud van zadel en ander tuig, op- en afzadelen en niet te vergeten de voltige.

      http://www.stoeterijdeloof.be/

      Brevetten Kadettenbrevet: Doelgroep: Voor kids jonger dan 12 jaar Praktijk: Stap, draf, galop. Lichtrijden op 't buitenbeen, hoefslagfiguren, linker- en rechtergalop. Correcte manier op- en afstijgen, paard aan de hand leiden. Poetsen, op- en afzadelen.

      http://www.stoeterijdeloof.be/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen