aidocratie


aidocratie 1.0

(neologisme)

samenleving waarin het niet zozeer draait om individuele talenten of verdiensten, maar waarin vooral zelfrespect belangrijk is, ook als men niet zo succesvol is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aidocratie…

is een samenleving

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gericht op zelfrespect

    Algemene voorbeelden


    Op naar een samenleving waarin iedereen het beste uit zichzelf haalt [...]. Wij noemen die samenleving een aidocratie (van het Griekse aidos dat zoiets als zelfrespect betekent), waarin iedereen gelijke toegang tot bronnen van zelfrespect heeft. Zelfrespect is een belangrijke voorwaarde om iedereen het beste uit zichzelf te laten halen.

    Trouw,

    Wij zijn niet tegen een meritocratie, als die maar wordt ingebed in en ingetoomd door het grotere ideaal van de aidocratie. In een meritocratie bepaalt alleen je individuele verdienste je maatschappelijke positie. Wie getalenteerd is en hard werkt, krijgt veel status en inkomen. Wie dom is en lui, eindigt onderaan.

    Trouw,

    De aidocratie acht dergelijke professies niet lager dan het werk van de directies van grote bedrijven en stelt grenzen aan hetgeen de winnaars in competitieve beroepen voor zichzelf kunnen binnenhalen. Ze legt ook lang niet zoveel nadruk op het labelen van mensen en het voortdurend meten van prestaties, maar is meer gebaseerd op inzicht dat het lot niet altijd aan te sturen valt.

    http://www.janvanduppen.be/?p=390,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008
    Bijzonderheden Het woord aidocratie bevat klassieke elementen, maar is in Nederland gevormd.