akela


akela 1.0

(sport en recreatie)

mannelijke of vrouwelijke groepsleider van een groep welpen bij de scouting

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een akela…

is een leider

  • [Rang of hiërarchische positie] is de primus inter pares binnen de groepsleiding
  • [Geslacht] is mannelijk of vrouwelijk
  • [Betrokkene] leidt een groep welpen
  • [Toepassingsgebied of bereik] is actief bij de scouting

Algemene voorbeelden


De leiding van de welpen bestaat uit vier jongens en twee meisjes. Binnen de leiding is de akela de belangrijkste en de verantwoordelijk persoon.

http://www.impeesa.nl/

Onder de supervisie van de heer van Paasschen, die ik later nog eens op het teeveescherm heb weergezien als woordvoerder van de Stichting Veilig Verkeer. Een idealist dus, die zich in zijn betrekking bij de padvinderij niet ontzag zich zonodig in het uniform van hopman te steken, al legde hij altijd [...] zijn regenjas over de blote knieën. En terecht, want het uniform van deze organisatie is lichtelijk ridikuul en ik heb steeds geweigerd zelfs maar de hoed met het rode kwastje er bij op te zetten wanneer weer eens een oubaas die zich vijftig jaar lang met de jongens had vermeid bezocht moest worden of een akela met de baard in de keel.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Precies om 14:00 uur (nadat ze vooraf even door een kiertje hadden gekeken of iedereen op zijn plaats zat) stormde dan de akela uit het kantoortje naar het midden van de bar met een jungle-book kreet: "Jalaaaaaaaaaaah!"

Scouting; Kriep; Roodmerk; Mexico; Jozef; Het oog, Peter van Zeeland,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding