allergeenvrij


allergeenvrij 1.0

((vooral) in Nederland)

vrij van allergenen; zonder allergenen

Algemene voorbeelden


Dweil de vloer dagelijks met een natte doek of met plakstofdoekjes. Wanneer een huisdier de deur uit moet omwille van een allergie, moet het huis grondig worden gekuist. Vooral kattenallergeen is hardnekkig en komt overal voor. Het dier voor een korte proefperiode uit het huis verwijderen heeft dus geen zin. Een korte proefperiode waarin je zelf het huis uitgaat, heeft alleen zin als de tijdelijke woonruimte allergeenvrij is. Het vervangen van het ene huisdier door een andere soort is in principe af te raden, omdat er dan een nieuwe allergie kan opgebouwd worden.

http://www.socmut.be/ziekenfonds/s_magazine/042001/allergie%C3%ABn.htm,

'Allergeenvrij' blijkt meestal te kloppen. Fabrikanten die het label 'vrij van allergeen x' op levensmiddelen zetten, doen dat over het algemeen juist [...]. Sinds november 2005 zijn producenten verplicht allergenen op het etiket te vermelden als zij die als ingrediënt toevoegen of als ze nog in het product aanwezig zijn. Er bestaat geen specifieke wetgeving die aangeeft wanneer een product vrij van een bepaald type allergeen genoemd mag worden. Maar als een dergelijk label op een product vermeld staat, mag het allergeen niet in het product voorkomen. De nVWA onderzoekt sinds 2006 jaarlijks of er allergenen in 'vrij van' levensmiddelen zitten.

http://evmi.nl/voedselveiligheid-kwaliteit/allergeenvrij-blijkt-meestal-te-kloppen/,

Wetende dat het uiterst moeilijk is om bestaande woningen zo aan te passen dat de patiënten zich beter voelen, zocht de Rotterdamse GGD contact met gemeenten en corporaties om in een nieuwe wijk allergeenarme woningen te bouwen. Allergeenvrij is te ambitieus, allergeenarm moet kunnen.

Trouw,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • allergeenvrij vismeel
  • allergeenvrij voedsel

OK, OK, misschien is het voor jou geen nieuws, maar voor mij is het dat wel: allergeenvrij vismeel. Dat betekent dat ik voor mijn dochter nu ook lekkerbekjes kan bakken, een fruitig calamaresringetje kan fabriceren of een mosseltje bekleden.

http://www.glutencoach.nl/index.php/nieuws/173-allergeenvrij-vismeel.html,

Allergeenvrij of hypoallergeen voedsel is niet de oplossing voor voedselallergieën. Dat komt omdat voedsel nooit 100% allergeenvrij is en allergiepatiënten extreem voorzichtig zijn.

http://www.vmt.nl/nieuws/vmt-nieuws/2009/allergeenvrij-voedsel-nutteloos.115267.lynkx,

met werkwoord


  • allergeenvrij maken

Vocht bevordert de groei van bacteriën, schimmels, stof- of boekenluizen, zilvervisjes en mijten. Al deze organismen leveren "allergeen", de stof waardoor bij allergische patiënten klachten ontstaan. Benauwdheid. hoesten, volzitten, loopneus, enz. zijn het gevolg. Om deze klachten te bestrijden moet onder meer de woning allergeenvrij worden gemaakt.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:002979011:mpeg21:a00407,