alleskunner


alleskunner 1.0

iemand die alles kan of lijkt te kunnen; iemand die buitengewoon handig of vakkundig is op velerlei gebied; iemand die voor allerlei werkzaamheden gebruikt kan worden; iemand die tot bijna alles in staat is; veelzijdig persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alleskunner…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] beschikt over tal van vaardigheden

    Algemene voorbeelden


    Een andere kwestie is onder welke persoonlijke en maatschappelijke omstandigheden levenskunst mogelijk is. Zonder talent, sociaal netwerk en financiële middelen zou bijvoorbeeld de alleskunner waarschijnlijk een doodgewone sterveling zijn.

    http://www.human.nl/index.htm,

    Maria's vader was in Deventer geboren, en had van zijn twaalfde tot zijn vierendertigste in Zweden gewoond. Ze luisterde graag naar zijn accentloze Nederlands. In haar herinnering was hij een alleskunner, een tovenaar.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    Daar zat niet meer de enigszins overjarige maar nog steeds stoere en onvervaarde alleskunner, nee, daar zat een ouwelijk, vermoeid, terneergeslagen heertje.

    Quissama, F. Springer,

    De basis wordt gevormd door bassist Arnold Dooijeweerd en Martijn Vink. "Arnold is een kei, met wie ik al jaren optreedt. Martijn speelt onder meer bij het Metropole orkest. Hij is een alleskunner waar iedere drummer jaloers op is."

    Dagblad van het Noorden,

    'Toen ik nog een kind was gaf hij me altijd het gevoel dat ik veel minder was dan hij. Dat ik nooit zou kunnen wat hij allemaal kon. En dat was ook zo. Hij was een alleskunner.' 'Hij kon niet vissen.' 'Nee, maar hij ving dus wel de grootste vis. Echt iets voor hem.'

    De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

    De terreinmeester moet een alleskunner zijn, gekeken naar wat zijn ruimte herbergt. De kruiwagen staat onder de gewassen tenues geparkeerd, de ballen liggen bij de wasmachine, shirtjes drogen boven een afgedankt aanrecht en pionnen balanceren op de hoek van een plank.

    http://www.roodwit62.nl/Nieuwsflits/2004%2002%2028%20Oranje%20Zwart%20breid%20uit.htm,

    De vijftiende-eeuwse bouwmeester Alberti - de alleskunner, die zelfs met gesloten voeten over een rechtopstaande man kon springen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Brabantse alleskunner
    • een gedreven alleskunner

    Tonnie Dirks, een week geleden in de Zevenheuvelenloop in Nijmegen tweede achter Khalid Skah, duldde nu niemand voor zich. De Brabantse alleskunner, die moeiteloos van de baan naar de weg of het veld overschakelt, verkeert in een uitstekende vorm.

    Meppeler Courant,

    Het marathon-recital was typerend voor de bravoure van Wispelwey: hij toonde zich de superieure, onvermoeibare, virtuoze en gedreven alleskunner voor wie fysiek noch artistiek grenzen bestaan.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als een alleskunner beschouwen

    Ik heb mijn vader lang als een alleskunner beschouwd, een bewonderenswaardige figuur die even gemakkelijk een dakkapel voor mijn zolderkamer maakte, als een grote pan paella bereidde, de motor van onze Volvo Amazone uit elkaar sloopte of een feest organiseerde voor honderd gasten.

    De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    alleskunner 2.0

    iets wat alles kan of lijkt te kunnen; apparaat, auto, vliegtuig e.d. dat alles lijkt te kunnen, dat over tal van gebruiksmogelijkheden beschikt; iets wat bijna tot alles in staat is; veelzijdig gebruiksvoorwerp

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een alleskunner…

    is een zaak

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] beschikt over tal van gebruiksmogelijkheden

      Algemene voorbeelden


      De combinatie van productkwaliteit, imago en de inspanningen van dealers en importeur, hebben de Golf tot een ongekend succes gemaakt. Daarom is het nu een beetje feest in Volkswagen-dealerorganisatie, in de de showroom, met slingers en ballonnen. Zie het als een eerbetoon aan een alleskunner.

      http://www.volkswagen.nl/pa_home.html,

      Laat uw fantasie de vrije loop. Doe het zelf of laat uw partner alle erogene plekjes prikkelen met dit super erotische speeltje. Deze alleskunner doet zijn werk op alle plekjes die u prettig vindt: de clitoris, vagina, anus of tepels.

      http://www.condoom.com/

      De Tjaffer van het Franse merk Méga oogt tamelijk koket, maar heeft Spartaanse eigenschappen. Het is een alleskunner, volgens importeur Jaap van den Broek van Méga Automobiles Hollande in Nieuwleusen, die zelf de naam Tjaffer verzon en er sinds december '93 enkele tientallen van verkocht.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een gebruikersvriendelijke alleskunner
      • een modernere alleskunner

      De Starfighter, snel maar niet veelzijdig, paste niet meer in de nieuwe doctrine. Dit toestel moest worden vervangen door een modernere alleskunner die het Nederlands takenpakket binnen de NAVO beter kon ondersteunen.

      (onbekend) ,

      Nog maar enkele jaren geleden lanceerde Tulip zijn offensief met pc's voor de huiskamer en het kleine kantoor. Die markt groeide toen volgens de fabrikant sneller dan de bedrijfsmarkt. Het concern tekende een distributiecontract met onder meer winkelketen Escom om die markt open te breken. Eind vorig jaar lanceerde het met veel reclamegeweld de Universa, een gebruikersvriendelijke alleskunner. Dat blijkt inmiddels verleden tijd.

      Meppeler Courant,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding