allesverwoestend


allesverwoestend 1.0

alle zaken en/of personen in de omgeving verwoestend; een totaal verwoestende uitwerking hebbend; een totale verwoesting teweegbrengend

Algemene voorbeelden


Er werd geschreeuwd, gehuild en om mama's geroepen. De toorn van het universum was allesverwoestend en kende geen medelijden.

http://www.chimpel.net/article.php?sid=58,

Macht kan snel worden opgebouwd, geweld kan in korte tijd allesverwoestend worden ingezet.

http://users.skynet.be/streven/artikels/AchterhuisVerbond.htm

In '92 leidde de uitgifte van nieuwe betaalmiddelen tot een allesverwoestende muiterij van legertroepen, die geen afnemers vonden voor hun soldij.

De Standaard,

Menig bedrijf is beter tegen inbraak beveiligd dan tegen brand. Terwijl brand meer schade kan opleveren dan de grootste inbraak. Want brand is allesverwoestend. Statistieken wijzen uit dat 70% van de bedrijven die door een grote brand zijn getroffen na drie jaar niet meer bestaan.

http://www.vandergraaf.nl/beveiliging/open/zaak-bra.htm

Bij Klöckner aan De Kalkovens vallen voornamelijk auto's ten prooi aan de allesverwoestende, snel roterende hamers in het hart van de indrukwekkende sloopmachine.

Meppeler Courant,

Het bewandelen van de weg, het wachten en weggaan, het weerkeren en vertrekken uit The road home wordt in Amores Perros vervangen door de klap van een allesverwoestende botsing.

http://www.wereldwijd.be/archief/archief.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( Ook in figuurlijk gebruik.)
  • een allesverwoestende aardbeving
  • een allesverwoestende ramp
  • een allesverwoestende tornado
  • een allesverwoestende vloedgolf

Rupert bleef achter in die donkere tuin als een afgelegen eiland in de oceaan waar zojuist een allesverwoestende tornado overheen is geraasd.

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

De Feldbiss-breuk is nooit helemaal rustig, maar vrezen voor the Big One - een nakende, allesverwoestende aardbeving - hoeft gelukkig niet: "Deze aardbeving was een intraplaatbeving, dus binnen één en dezelfde tektonische plaat."

http://www.gva.be/dossiers/-a/aardbeving/dossier.asp

Wanneer hij wakker wordt moet hij constateren dat de allesverwoestende ramp niet heeft plaatsgevonden.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

Saddam Hoessein dreigde ooit de Turkse Atatürkdam in de Eufraat te bombarderen. Als hij dat gedaan zou hebben zouden Syrië en Irak een allesverwoestende vloedgolf over zich heen gekregen hebben.

http://www.knag.nl/