alligator


alligator 1.0

krokodilachtig reptiel met een tamelijk breed, plat lichaam met poten aan de zijkant, een geschubde huid, een lange staart en een lange bek met stompe snuit en veel tanden, die deels op het land en deels in het water leeft in grote delen van Amerika en in kleine delen van oostelijk China
In het meervoud ook in toepassing op een onderfamilie van krokodilachtigen (Alligatorinae) en in het meervoud in combinatie met kaaimannen ook in toepassing op de krokodillenfamilie Alligatoridae (alligators en kaaimannen).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alligator…

is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort en het geslacht, 1,5 tot 4,5 m lang
  • [Geluid] gromt; maakt een grommend geluid
  • [Bouw] is gewerveld; heeft vier poten
  • [Deel] heeft een tamelijk breed, plat lichaam met poten aan de zijkant, een geschubde huid, een lange staart en een lange bek met stompe snuit en veel tanden; toont geen tanden als zijn bek gesloten is
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Woongebied] leeft deels op het land, deels in het water in grote delen van Amerika en in kleine delen van oostelijk China
  • [Leeftijd] wordt als mississippialligator 35 tot 50 jaar en in gevangenschap 65 tot 80 jaar oud en wordt als Chinese alligator tot 50 jaar oud
  • [Gebruikswijze] wordt gefokt en gehouden op boerderijen, voornamelijk in Amerika, waar ze worden geslacht voor hun vlees en huid
  • [Gedrag] is een vleeseter
  • [Onderscheid of tegenstelling] is kleiner dan een krokodil; heeft een breder lichaam en kortere snuit dan een krokodil; is minder agressief dan een krokodil
  • [Verscheidenheid] is een Amerikaanse alligator (Alligator mississippiensis) of een Chinese alligator (Alligator sinensis)

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Reptilia; Reptielen
Orde Crocodilia; Krokodilachtigen
Familie Alligatoridae; Alligators en kaaimannen
Geslacht Alligator

Algemene voorbeelden


Als de alligator zijn bek gesloten houdt zijn er geen tanden te zien.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Een volwassen zeeschildpad kan een zwemvlies verliezen bij een aanval van een haai, terwijl een volwassen moerasschildpad in zijn geheel kan worden opgeslokt door een krokodil of alligator.

http://www.dessie.be/wildlife/schildpad.htm

In dit beschermd natuurgebied (3.500 hektare) op Key Largo leven zo'n 500 Amerikaanse krokodillen. Het is de laatste grote kolonie in de VS. De toegang is gratis. Blijf wel in je wagen: krokodillen zijn veel agressiever dan alligators.

De Standaard,

Krokodillen worden gewoonlijk verdeeld in drie families: echte krokodillen, alligators (waaronder kaaimannen) en de gaviaal. Over het algemeen zijn echt krokodillen slanker en voorzien van een langere snuit dan alligators.

http://www.dessie.be/wildlife/krokodil.htm

Krokodillen en kaaimannen behoren tot de reptielengroep Crocodylia. Er bestaan veertien soorten krokodillen, zeven soorten alligators (waarvan er vijf kaaimannen genoemd worden) en één soort gavialen. Deze reptielen zijn carnivoren (vleeseters). Ze houden zich schuil in rivieren, meren en moerassen en grijpen elke prooi die hen voor de voeten komt.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Het zuidwesten van Florida is synoniem voor de fabuleuze Everglades [...]. Een immense vlakte, die in de winter bijna droog komt te staan, begroeid met hoog, vlijmscherp zaaggras, onderbroken door kleine eilandjes begroeid met kreupelhout en cipressen. Dat het er stikt van de alligators is niet gelogen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • krokodillen en alligators

Krokodillen en alligators ontwikkelden zich ruim 200 miljoen jaar geleden, tegen het einde van de hoogtijdagen van de oerreptielen. Toen leefden ze uitsluitend op het land en niet deels op het land, deels in het water zoals de soorten van tegenwoordig.

http://www.dessie.be/wildlife/krokodil.htm

Waar ongeveer 65 miljoen jaar geleden, aan het einde van het Mesozoïcum, veel landdieren waren uitgestorven, bleken krokodillen en alligators zich zodanig te hebben aangepast aan de toen heersende omstandigheden dat ze in staat waren te overleven.

http://www.dessie.be/wildlife/krokodil.htm

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen